Home Blog Dit moet je weten als je vegan wil worden

Dit moet je weten als je vegan wil worden

door Miriam Groot

Zou het niet prachtig zijn om soms even in de toekomst te kunnen kijken? Dat je gewoon even een aai over je glazen bol geeft en dat je dan achter dingen komt die je heel graag wilde weten? Vergeet dat. Ik heb vier dingen op een rijtje gezet die je als toekomstige vegan moet weten, zodat je die glazen bol lekker kunt laten staan.

brooke-lark-209712-unsplash

Je gaat je energieker voelen

Ik denk dat dit mijn eerste conclusie was na een week plantaardig eten. Ik zat zoveel lekkerder in mijn vel en zonder enige moeite stond ik ‘s ochtends op – al moet ik wel zeggen dat het ochtendmens zijn altijd al in mij zat. Toch voelde het alsof ik meer energie had en dat doet het nog steeds. Hoe dit komt? Dierlijke producten zijn veel moeilijker te verwerken voor ons lichaam. Bij een plantaardige leefstijl ben je minder energie kwijt aan het verteren van voedsel, dus hou je meer over voor andere dingen! Dit betekent trouwens niet dat je slapeloze nachten gaat krijgen: waarschijnlijk voel je je minder onrustig wanneer je gaat slapen. Win win!

Koken wordt leuker

Het zal in het begin even zoeken zijn naar hoe en wat, maar ik beloof je: in de keuken staan wordt een feestje. Om veganistisch te koken, hoef je echt niet culinair ingesteld te zijn. En je hoeft ook geen Instagram-pagina op te richten met food foto’s (zou ik natuurlijk wel superleuk vinden). Ik vond het in het begin makkelijk om gebruik te maken van de vleesvervangers van bijvoorbeeld Vivera en De Vegetarische Slager, zodat ik dat AVG’tje in stand kon houden. Pas later ontdekte ik alle vegan recepten op het wereldwijde web. Zelfgemaakte curry’s, pizza’s, burgers, wraps en vullende salades: het internet barst ervan. Door nieuwe dingen te blijven ontdekken en proberen, kom je er vanzelf achter wat werkt voor jou. En weet je wat koken nu het allerleukste maakt? Het gigantische aanbod van groente, fruit, peulvruchten en granen! Je vind ze in alle soorten maten, smaken, kleuren en geuren. Ik word daar in ieder geval heel blij van. Blijer dan van zo’n bruinig stukje vlees.

alexandr-podvalny-221880-unsplash

Mensen gaan er wat van vinden

Een quote uit een artikel van Vegan Monkey“De veganist is een feminist die over de grenzen van zijn eigen soort kijkt. De Martin Luther King twee punt nul. En natuurlijk, als je een revolutie leidt kun je tegengas verwachten. Van onze vrienden, die ons ongezellig vinden omdat we na het stappen geen kebab meer met ze eten. Van onze familie, die er nog altijd heilig van overtuigd is dat het ‘een fase’ is die ‘ooit wel over zal gaan’. En van wildvreemden, met wie we op feestjes in diepe filosofische gesprekken belanden over het innerlijke gevoelsleven van kropsla.”

Met andere woorden: mensen gaan er wat van vinden. Daar kun je last van hebben, maar je kunt er ook voor kiezen om het als een uitdaging te zien. Ik ben research gaan doen, zodat ik altijd mijn antwoord klaar had. De volgende uitdaging was natuurlijk om mensen niet af te schrikken met mijn betweterigheid 😉 Maar hé, wat geeft het? Als revolutionair is het je taak om anderen wakker te schudden, toch?

Je zult dingen zien die je niet had willen zien

Misschien wil je wel vegan worden omdat je hebt gezien wat er in de vee-industrie gebeurt, misschien ga je er nu achter komen. Je gaat in ieder geval dingen zien die je niet had willen zien. Daar ben je niet de enige in. Veel mensen dragen onbewust oogkleppen, maar deze mensen zijn wel de reden dat dieren zo worden uitgebuit, mishandeld en vermoord. Mij motiveerde het in ieder geval om meer te doen dan alleen vegan zijn, maar er zijn ontelbare momenten geweest (en die nog gaan komen) waarop ik het allemaal niet meer aankon. Momenten waarop ik mijn oogkleppen opzette, net als alle anderen. Weet wel dat, als je vegan wordt, jij niet meer de oorzaak bent van deze vreselijke gebeurtenissen 🙂

De lijst kan langer, maar ik hou het hierbij. Het is ook leuk om zelf te ontdekken. Ik ken echt alleen maar positieve kanten van veganisme. Tuurlijk zijn er hier en daar wat hobbeltjes op de weg, maar die zijn allemaal te overzien. Dat beloof ik.

Wil je meer weten, of heb je een aanvulling? Laat het me weten via Instagram, Facebook of via de mail!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie