Home Glutenvrij Vegan ‘parmezaanse kaas’

Vegan ‘parmezaanse kaas’

door Miriam Groot

Door je risotto, over je pasta: deze hartige, vegan ‘strooikaas’ doet denken aan parmezaanse kaas en is ideaal over bij deze gerechten. Bekijk het recept!

DSC_2285-01-2

“Ik wil wel vegan worden, maar kaas…” Hoe vaak ik dit niet heb gehoord. En ik snap het, echt! Ik was en ben gek op kaas! Gelukkig hoeven er geen kalfjes bij hun moeder worden weggehaald voor dit recept.

Het is gewoon fijn om iets over je pasta te strooien. Iets zouts, iets kaasachtig. Deze vegan parmezaanse kaas, gemaakt van cashewnoten, edelgistvlokken (best thing ever), knoflook poeder en zout, heeft dat.

Goed, het heeft niet de structuur van parmezaanse kaas en het smelt ook niet, maar dat je al zo ver kunt komen met smaak, vind ik al prachtig. Mocht je wel kaas willen smelten over je gerecht, check deze blogpost dan even. Daar vertel ik je over mijn favoriete vegan kaas.

Deze vegan strooikaas kun je wekenlang bewaren. Voel je vrij om de smaak aan te passen. Ik vind deze hoeveelheid lekker, maar misschien wil jij ‘m wel minder zout. Alles is goed.

DSC_2286-01-2

Wat je nodig hebt (voor een goede voorraad)

  • 150 gram cashewnoten
  • 4 flinke eetlepels edelgistvlokken
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel zout

En dit is wat je doet

  1. Gooi alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot een fijn, maar ietwat kruimelig meel.
  2. Voeg meer edelgistvlokken voor een kazige smaak, knoflookpoeder voor een diepere smaak en zout voor, ja, een zoute smaak toe naar wens.
  3. Serveer over je favoriete gerechten.

DSC_2287-01-2

Dit recept maakte ik in samenwerking met Hofweb.

Over Hofweb

Een tijdje terug werd ik benaderd door Hofweb. Of het me leuk leek om wat spulletjes bij ze te bestellen, zodat ik er recepten mee kon maken. Ik had geen idee wat Hofweb was, maar toen ik het opzocht, riep (lees: mailde) ik volmondig JA! Dit is het eerste recept uit een serie van drie.

DSC_2279-01-2

Hofweb is een biologische online supermarkt die, zoals zij dat zeggen, de de biologische boer en consument bij elkaar brengt. Jij stopt de groenten in je virtuele winkelmandje, de boer haalt ze van het land als jouw bestelling binnen is en zorgt ervoor dat de producten vers bij jou worden bezorgd. De boeren weten waar het heengaat en jij weet waar het vandaan komt. Met dat idee is Hofweb door een aantal telers opgezet.

Het zijn niet alleen groenten en fruit die je kunt bestellen. Ook brood, (plantaardige) melk, kruiden en producten voor in het huishouden zijn op de website te vinden. Wat mij het meest aansprak, was de aparte sectie voor vega en vegan. Hier vind je een ruim aanbod aan plantaardige vleesvervangers, spreads, vegan yoghurt en zelfs kant-en-klare vegan maaltijden. Dat je ook vlees, vis en eieren kunt bestellen, maakt voor mij dan al niet meer uit.

Pluspunten: het is biologisch, vers, lokaal, super vegan friendly en er worden eerlijke prijzen gehanteerd. Hofweb is online en dus in heel Nederland bereikbaar en je kunt er echt álles vinden.

Minpunten: Ik heb één klein minpuntje en dat is dat de spullen in kratten bezorgd worden. Die moeten weer ingeleverd worden, tenzij je statiegeld neerlegt. Je zult dus opnieuw een bestelling moeten plaatsen. Dat is dan weer geen minpuntje (zie pluspunten 😉 ), dus eigenlijk kan ik dit beter weglaten.

DSC_2281-01-2

Benieuwd geworden? Kijk dan op www.hofweb.nl. Ik werd vooral blij van dit filmpje, dat alles nog een keer goed uitlegt en de boeren een gezicht geeft.

Disclaimer 

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie