Home Diner Vegan ‘smoked salmon’ bagel with creamy dill sauce (NL/EN)

Vegan ‘smoked salmon’ bagel with creamy dill sauce (NL/EN)

by Miriam Groot

Ja, vegan gerookte zalm. Je leest het goed!

*ENGLISH RECIPE BELOW*

Afgelopen zaterdag organiseerde ik een high tea voor 25 mensen. Ik was een beetje enthousiast geweest met het uitnodigen van mijn vrienden en familie, maar dat ze allemaal kwamen, gaf wel aan hoe graag mensen mijn vegan voedsel wilden proberen. Tevreden over alles was ik zeker niet, maar wat er goed gelukt was, was dan ook echt goed!

DSC_0030-1-01-01.jpeg

Deze vegan gerookte zalm was er daar één van. De smaak is niet van de echte te onderscheiden. Een van mijn nichtjes vergat zelfs eventjes dat ze bij een veganist te eten was en dacht dat ze daadwerkelijk een sandwich met gerookte zalm gegeten had!

Eerlijk is eerlijk, het recept is niet 100% van mij. Het toffe, inspirerende koppel van The Happy Pear ontwikkelde dit recept. Ik bracht een paar veranderingen aan. Dingen waarvan ik dacht dat ze beter konden. En toen is dit dus ontstaan. Ik zag trouwens ook laatst ergens dat je dit met tomaat kunt maken. Wordt vervolgd 😉

Om ‘m af te maken, serveer ik deze gerookte zalm graag met een bagel, een romig dillesausje, wat rucola, rode ui en kappertjes. Net of je bij de Bagels & Beans zit! Je kunt de ‘zalm’ natuurlijk op wat voor manier dan ook eten, maar tot nu toe is dit mijn favoriete manier. Nu maakte mijn moeder vroeger altijd een legendarisch mie-gerecht met gerookte zalm en spinazie, dus dat is ook het proberen waard – mam?

Wat je nodig hebt (voor 2 bagels) / What you need (serves 2 bagels):

 • 2 winterpenen / 2 large carrots
 • 1 eetlepel zout / 1 tbsp salt
 • 200 milliliter water / 200 ml water
 • 1 nori vel / 1 nori sheet
 • 1 teen knoflook / 1 clove of garlic
 • 3 eetlepels sojasaus / 3 tbsp soy sauce
 • 1 eetlepel citroensap / 1 tbsp lemon juice
 • 1 theelepel citroenrasp / tsp lemon zest
 • 2 theelepels gerookte paprika / 2 tsp smoken paprika
 • 1 theelepel gemberpoeder / 1 tsp ginger powder
 • 1/2 theelepel zwarte peper / 1/2 tsp black pepper
 • 2 bagels / 2 bagels
 • 1 eetlepel vegan mayonaise / 1 tbsp vegan mayonaise
 • 2 1/2 eetlepels plantaardige yoghurt / 2 1/2 tbsp vegan yoghurt
 • 1 theelepel dille / 1 tsp dill
 • een handje rucola / 1 handvol arugula
 • 1 kleine rode ui, gesnipperd / 1 small onion, finely chopped
 • 1 eetlepel kappertjes / 1 tbsp capers
 • peper en zout naar smaak / salt and pepper to taste
 • 2 bagels / 2 bagels

DSC_0029-02

Let op: de winterpenen moeten een nachtje marineren (of op z’n minst drie uur, maar een nacht voor het beste resultaat)!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de winterpenen en leg masseer het zout erin. Bak de winterpenen voor 40-45 minuten en draai ze halverwege even om. Kook ondertussen het water en knip het nori vel in reepjes of maak er poeder van (als je een goede blender of keukenmachine hebt). Snij de knoflook fijn en voeg deze samen met het nori vel, het water en de overige ingrediënten toe aan een grote kom. Meng goed door elkaar. Als de winterpenen gaar zijn, kun je er met een kaasschaaf plakken van snijden. Leg de plakken in de marinade en laat dit een nachtje marineren. Als je de ‘zalm’ wil serveren, kun je door de plakjes tussen twee vingers door te halen het zwarte zeewier verwijderen. Dit is optioneel.

Voor het dillesausje meng je de vegan mayonaise (ik gebruikte die van Jean Bâton) met de plantaardige yoghurt (ik gebruikte de ongezoete van Alpro), dille en peper en zout naar smaak. De mayonaise heeft op zich al veel smaak, dus ik vond peper en zout niet nodig. Verwarm de bagels in de oven, besmeer ze met het dillesausje en bouw vervolgens je bagel met rucola, ‘gerookte zalm’, rode ui en kappertjes.

Eetsmakelijk!

Note: the carrots need a night (or at least 3 hours, but one night gives the best results) to marinate!

Preheat your oven to 180 degrees. Wash the carrots and massage them with the salt. Bake them for 40-45 minutes and turn them around halfway through. Boil the water and cut the nori sheet into piecer or blend it into a powder (if you have a good blender of course). Finely chop the garlic and add this together with the nori sheet piecer, the water and the other ingredients to a large bowl. Mix well. When the carrots are done, peel them into slices with a peeler. Add those slices to the marinade and let it sit for the night. Before serving, get rid of the nori by running the carrot slices through your fingers, but that is totally optional. By leaving it on, you end up having more of that ‘sea flavor.’

For the creamy dill sauce you simple whisk together the vegan mayonaise (I used Jean Bâton) with the vegan yoghurt (I used Alpro Mild & Creamy unsweetened), dill and salt and pepper to taste. I find that it doesn’t neet the salt and pepper since the mayo already’s got quite a tangy-ish taste. Warm your bagels in the oven, spread some dill sauce on and build your bagel with arugula, ‘smoked salmon’, red onion and the capers.

Enjoy!

Heb jij deze ‘gerookte zalm’ gemaakt? Deel dan een fotootje op Instagram en vergeet vooral The Veggie Reporter niet te taggen!
Did you make this ‘smoked salmon’? Share a photo on Instagram and don’t forget to tag The Veggie Reporter!

 

Verder lezen

Leave a Comment

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie

Download nu mijn Gratis Ebook

Download nu mijn GRATIS e-book ‘Goeie Grutjes!’ met 40+ pagina’s aan recepten en ontdek hoe veelzijdig havermout kan zijn.