Home Blog Vegan stories: mijn ouders

Vegan stories: mijn ouders

door Miriam Groot

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen gehoord worden, laat ik wekelijks iemand zijn verhaal doen in de serie Vegan Stories. Deze keer zijn dat er twee, namelijk mijn vader en mijn moeder.

DSC_0131

Witte koppen

Jos: ‘Een jaar geleden dacht ik dat een veganist onvoldoende voedingsstoffen binnen zou krijgen om gezond te kunnen leven en dat je daar bleek en ziek van zou worden. Ik heb ooit een cursus veganistisch koken gedaan en ik zag allemaal mensen met witte koppen. Dat vond ik echt niet leuk.’

Irma: ‘Ik had een beetje hetzelfde beeld. Veganistische mensen zagen er in mijn ogen ongezond uit. Ik had daar zelf bij bedacht dat ze te kort voedingsstoffen binnen kregen. Ik dacht: dat is niet zo handig van die mensen. Verder heb ik me er nooit in verdiept. Ik ben wel eens in een veganistische schoenenwinkel geweest in Amsterdam. Dat vond ik heel leuk om te zien, maar verder dan dat ging het niet.’

De voordelen van een veganistische dochter

Irma: ‘Ik schrok toen Miriam vertelde dat ze veganistisch was gaan eten, omdat ik dat beeld nog had, maar ze had zich heel goed voorbereid en vertelde er veel over. Gaandeweg ben ik er ook meer over gaan lezen. Ik merkte dat Miriam heel zorgvuldig naar haar lichaam keek en daar heel goed mee omging. Bovendien leer ik heel veel van haar. Ik leer producten te gebruiken bij het koken die ik anders nooit zou durven gebruiken. Producten waarvan ik dacht dat ik er helemaal voor naar de natuurwinkel in de stad moest, blijken gewoon in de supermarkt in het dorp te liggen. Het wordt steeds leuker en toegankelijker. Ik word er eigenlijk ook wel blij van. Ik kook nu out of the box. Soms vind ik dat wel spannend, maar gelukkig doet Mir het vaak voor.’

Jos: ‘Ik heb er weinig aan toe te voegen, want ik heb precies hetzelfde. Ik ben geen ras veganist, want ik vind af en toe een stukje vlees ook wel erg lekker. Maar ik ben wel gaan kijken naar wat het eten van vlees doet voor – of eigenlijk tegen het milieu. Dat vind ik eigenlijk een heel groot voordeel.’

Bewust kopen en koken

Irma: ‘Ja, we zijn heel anders vlees gaan eten. We kopen en koken heel bewust.’

Jos: ‘In winkels kijken we ook anders. Verpakkingen lezen we beter.’

Irma: ‘En ik word veel selectiever met het aanschaffen van spullen. Als ik in het krantje van de supermarkt kijk, valt er wel 98% af aan producten. Ook wasmiddelen en toiletpapier. Ik ben altijd een beetje drammerig geweest met het scheiden van afval. Ik zei altijd: “dat doe ik voor jou en je kinderen.” Ik viste de bananenschil gewoon uit de zwarte bak als de kinderen ‘m daar in hadden gegooid. Dan moesten ze ‘m alsnog in de groene bak gooien. Ik was dus altijd al bewust, maar nu nog meer.’

Jos: ‘Ook als Miriam er niet is, eten we af en toe veganistisch. We eten nu vooral koolhydraatarm. Ik eet nog wel kwark ’s ochtends. Irma eet overnight oats, maar ik hou daar niet zo van.’

Irma: ‘Veel groenten, ongeraffineerde producten en meer noten en zaden. Ja, we zijn echt anders gaan eten. Ik haal geen melk meer in huis, terwijl ik dit dagelijks dronk.’

Een vergrote wereld

Jos: ‘Nadelen? Nee. Miriam nam ons laatst mee naar een veganistisch restaurant. Daar zou ik uit mezelf nooit naartoe gaan, maar nu zou ik dat best nog een keer doen. De smaak verraste me in positieve zin.’

Irma: ‘Ja. De wereld wordt vergroot. Er zijn in onze omgeving veel mensen die er vraagtekens bij hebben, maar dan zeg ik: “ik zie dat het voor Mir heel goed is en dat ze er blij van wordt.”’

Jos: ‘En dat het heel lekker is.’

Irma: ‘Ja, en we zien op de bank geen wit, uitgeblust figuur zitten. Maar we hadden het over nadelen.’ 

Jos: ‘Ik zie geen nadelen.’

Irma: ‘Ik hou Miriam wel heel erg in de gaten in hoe dat met energie en mogelijke tekorten zit. Dat gaat nu erg goed en het doet haar ook goed. Ik ben heel trots op hoe Miriam zo bewust bezig is met niet alleen haarzelf, maar ook met de omgeving en met de aarde.’

Ook jouw verhaal doen? Stuur me dan een berichtje via Instagram of per mail!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie