Home Blog Waarom ik ben overgestapt naar een duurzame bank

Waarom ik ben overgestapt naar een duurzame bank

door Miriam Groot

Weet jij wat de bank met jouw spaargeld doet? Ik wist het niet, maar toen ik erachter kwam, ben ik onmiddellijk overgestapt naar een duurzame bank. Tot nooit meer ziens Rabobank, hallo Triodos!

annie-spratt-61214-unsplash.jpg

Je denkt dat je goed bezig bent: je kiest de juiste producten om te eten en misschien ben je je zelfs bewust van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Is het dan niet mega zonde dat jouw bank het tegenovergestelde doet… met jouw spaargeld?

Mijn geld ging naar gigantische legbatterijen

Dat banken over een hoop geld beschikken, is geen groot nieuws. Het zijn machthebbers en machthebbers maken niet altijd de juiste keuzes. In opdracht van Wakker Dier deed economisch onderzoeksbureau Profundo onderzoek naar het Nederlandse bankenwezen. Wat bleek: Nederlandse banken zijn, na Amerika, de grootste investeerder in de massaproductie van vlees, eieren en zuivel. Dan gaat het dus niet over lieve boeren met honderden vierkante meters ruimte voor twee varkens, nee, echte massaproductie. Daar gaat jouw geld en ging de mijne naartoe.

36215819274_b39cd07876_o.jpg

Een 2 voor klimaatverandering

Maar daar blijft het niet bij. ‘Mijn Rabobank’ scoort volgens de Eerlijke Bankenwijzer een vette onvoldoende op het gebied van klimaatverandering, net als ABN-AMRO, ING, NIBC, en Van Lanschot. Triodos scoort daarentegen een 9 en bij Dierenwelzijn zelfs een 10. Dan is de keuze voor mij snel gemaakt.

Ik heb even wat screenshotjes voor je gemaakt, zodat je zelf kunt vergelijken. Voor uitgebreide info moet je bij de Eerlijke Bankenwijzer zelf zijn. Die leggen uit waarop er gelet is en waarom een bepaalde bank een onvoldoende of voldoende scoorde.

(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Schermafbeelding-2018-05-01-om-12.01.05Schermafbeelding-2018-05-01-om-12.03.11Schermafbeelding-2018-05-01-om-12.03.26Schermafbeelding-2018-05-01-om-12.01.51

Jouw geld is je stembiljet

Ook als dieren en het milieu geen beweegredenen voor jou zijn, lijkt mij dat er toch wel iets tussen zit waar je je zorgen om kunt maken. Onthoud dit: jouw geld is jouw stembiljet. Jij kiest ervoor wat er met jouw geld gebeurt. Wapenhandel of mensenrechten: it’s up to you!

Klinkt overstappen maar ingewikkeld? Dat dacht ik ook, maar met de gratis overstapservice wordt alles voor je geregeld. Dit kan jij.

33021735865_63c49ffcfc_o.jpg

Bronnen: Wakker Dier, Profundo, Eerlijke Geldwijzer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie