Home Activisme VEGAN STARTERS KIT: over activisme

VEGAN STARTERS KIT: over activisme

door Miriam Groot

Overstappen naar een vegan leefstijl kan nogal overweldigend zijn. Er is ook zoveel om uit te zoeken… Welke vitamines moet je bijslikken? Wat moet ik in hemelsnaam vanavond eten? Geen zorgen, ik ga je helpen. In deze post: informatie over activisme.

Toen ik me net had omgedoopt tot veganist, was ik totaal niet met activisme bezig. Ik had überhaupt geen idee van wat er in de vleesindustrie speelde, laat staan in de melk- en eieren fabrieken. Toen ik het eenmaal wist, had ik het gevoel dat ik meer moest doen. Enkel vegan eten voelde niet als genoeg, het voelde niet alsof ik een verandering kon maken.

Activisme is voor velen een zwaar beladen woord. Dat was voor mij ook zo, maar inmiddels voelt het veel lichter. Het voelt als een liefdadigheidsproject. Ik zet me in voor een groep waar niet naar geluisterd wordt. Daarbij heb ik hier in publiek leren spreken. Ik durf nu mensen op straat uit te nodigen voor een gesprek en ik vind het leuk om ze te informeren, om gedachtes over dit onderwerp uit te wisselen.

Het is niet zo heftig als het lijkt. Ik denk dat activisme een investering is in een grote minderheidsgroep, maar ook in jezelf.

clem-onojeghuo-381201-unsplash

Photo by Clem Onojeghuo

Ik heb een overzichtje gemaakt van handige websites, video’s, boeken en andere recourses. In een eerder artikel richtte ik me op gezondheid en informatie over de bio-industrie, maar nu gaan we dus kijken naar organisaties, interessante mensen en films met betrekking tot dierenactivisme. Daarbij heb ik een lijstje gemaakt met superfijne recepten websites, maar die vind je in dit artikel. Kijk maar wat je nodig hebt en laat me vooral weten als je aanvullingen hebt!

 

BOEKEN

How to Create a Vegan World: A Pragmatic Approach is het boek van Tobias Leenaert, ook wel the Vegan Strategist genoemd. In dit boek vertelt hij over waarom het belangrijk is om meer mensen over veganisme te vertellen en hoe je dat zo effectief mogelijk kunt doen. Ik vind zijn gedachtegang mooi. Hij is van het positief benaderen. In dit artikel sprak ik hem kort over hoe hij dierenactivisme voor zich zag en hoe zijn gedachtes zijn over een bepaalde organisatie, maar zijn boek is nog veel interessanter en uiteraard veel informatiever om te lezen.

 

ORGANISATIES EN EVENEMENTEN

Cube of Truth is een vorm van straatactivisme die georganiseerd wordt door Anonymous for the Voiceless. In Nederland is AV zeer actief en wekelijks vinden er vreedzame demonstraties plaats. Op Facebook kun je lid worden van de AV: Netherlands of AV: *vul hier stad in* groepen om te kijken of  er een cube bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

Bite Back is ook een vorm van straatactivisme en bestaat al heel lang in Nederland (origineel komt deze organisatie uit België). Door middel van demonstraties, undercover acties en informatieve stands op bijvoorbeeld festivals en beurzen voorzien zij het publiek van informatie. Soms gaan ze langs bij plekken als het dolfinarium om daar bewustzijn te creëren.

Earthlings experience is ook straatactivisme, ontstaan na de film Earthlings. Deze is vergelijkbaar met de Cube of Truth, maar dan is Earthlings wat minder volgens een strak format (als ik het zo mag noemen). Daarbij gebruikt Earthlings andere maskers dan AV en soms gebruiken zij zelfs geen maskers.

The Save Movement is een wereldwijde organisatie die langsgaat bij slachthuizen en zo de laatste minuten van de dieren waardevol probeert te maken. In plaats van het informeren van mensen op straat, moedigt the Save Movement de activisten hun emoties en de beelden van dieren die de slachthuizen binnen worden gereden via social media te delen. Vaak is er een mogelijkheid om de dieren een aai over de bol te geven en als je geluk hebt mag je ze zelfs nog wat water laten drinken. Via Facebook kun je zien waar en wanneer de evenementen plaatsvinden.

29060059_304752913384609_1695732034530819847_o

BEKENDE ACTIVISTEN

Earthling Ed wordt vaak de Jezus van de vegan activisten genoemd. Op zijn YouTube-kanaal plaatst hij regelmatig video’s van gesprekken die hij voert met non-veggies op straat. Ed blijft altijd kalm en dat is wat hem vaak helpt om een goed gesprek gaande te houden. Van zijn vragen en antwoorden blijf ik leren en ik ken bijna geen activisten die zijn termen niet toepassen tijdens gesprekken. Echt een aanrader!

James Aspey werd bekend toen hij besloot een jaar lang niet te praten om zo aandacht te vragen voor dierenleed. Hij koos stilte over geweld. Als jonge, ongezonde Australiër besloot hij de verandering naar een vegan lifestyle te ondergaan. Hij weet als geen anderhoe het is om vlees te eten en gebruikt dit ook tijdens zijn activisme. Zijn YouTube-kanaal runt hij inmiddels met zijn vriendin Carly.

Joey Carbstrong is ook een Australische activist. Van drugs, alcohol en het criminele circuit switchte hij naar een liefdevolle vegan leefstijl. Op zijn YouTube-kanaal plaatst hij boeiende gesprekken met mensen over veganisme, maar ook recepten en reacties op de video’s van anderen.

Andere bekende en leuke activisten om te volgen zijn Joshua Entis, François Carreau en That Vegan Couple, maar er zijn er zoveel meer.

FILMS EN MOTIVATIE

Okja is een film op Netflix. Het is in principe een kinderfilm, maar wie is er nu niet gek op kinderfilms? Okja is een soort reuze varken dat opgevoed is door een jong Aziatisch meisje en haar opa. Het dier wordt gekidnapt voor en door de vleesindustrie. Samen met een groep activisten riskeert het meisje haar leven om haar beste vriend (Okja dus) te redden.

Dominion is een documentaire op YouTube die een duidelijk beeld geeft over wat er nu precies speelt op het gebied van dierenwelzijn (of niet zo welzijn). Heftig om te zien, maar heel verhelderend en motiverend. Ik denk dat ik dit een van de beste documentaires vind op dit gebied. Momenteel alleen nog te bekijken via de website, maar wie weet staat-ie binnenkort ook op Netflix!

The most important speech you will ever hear van de inmiddels gepensioneerde activist Gary Yourofsky is de speech die mijn ogen heeft geopend wat betreft de industrie. Door deze speech heb ik besloten me in te zetten als activist, want enkel vegan eten voelde niet als genoeg. Ik kan alleen maar zeggen: kijk en luister naar deze speech, want het is inderdaad de belangrijkste die je ooit gaat horen.

miika-laaksonen-514027-unsplash

Photo by Miika Laaksonen

Dit is natuurlijk lang niet alles op het gebied van activisme, maar ik hoop dat ik het wat duidelijker heb kunnen maken en dat je wat aan deze bronnen hebt. Aanvullingen, maar ook vragen zijn meer dan welkom!
instagramfacebookyoutube

 

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie