Home Blog Vegan food in Zweeds pretpark Liseberg, Göteborg

Vegan food in Zweeds pretpark Liseberg, Göteborg

door Miriam Groot

Vijf maanden lang was ik de buurvrouw van het amusementspark Liseberg in Göteborg, Zweden. Zoals sommigen van jullie misschien weten, is goed vegan eten moeilijk te vinden in een pretpark. Zou dat anders zijn in het land van Oatly? Dat zocht ik even uit. Zie hier een samenvatting van het beste vegan food in pretpark Liseberg.

img_4789-01

Elke zaterdag leek het wel alsof er iemand Rollercoaster Tycoon aan het spelen was en zijn volume op 100+ had staan (ik zweer dat ik het niet was). Je kon de gillende bezoekers, die hun leven onder andere waagden in de stijle achtbaan, al van een grote afstand horen.

Ik herinner me een onderzoek van Proveg. Nederlandse pretparken blijken niet zo vegan friendly te zijn. Er zijn wel opties, maar de patat met ketchup wordt op gegeven moment ook een beetje saai. Mijn ervaring in Zweden was tot nu toe dat er overal een vegan optie te verkrijgen was. En dan was dat geen broodje gegrilde groenten met hummus (wat mij trouwens nog steeds niet verveelt), maar een seitan steak, Thaise curry of een luxe tofu salade (deze is beter dan het klinkt, heb ik in Kafe Magasinet gegeten). De Zweden houden niet zo van uitsluiten. Zou dat in pretpark Liseberg ook zo zijn?

Liseberg ligt middenin de stad. Ze zijn het hele jaar geopend, maar in de koudere maanden houden ze de toegangspoorten doordeweeks gesloten. Behalve rond Halloween en in heel december, want dan wordt het park mooier en gezelliger dan ooit aangekleed. Tim en ik werden uitgenodigd om in december langs te wippen – dat deden we natuurlijk maar al te graag.

img_4794-01

Onze eerste stop was Järnvagenrestaurangen, ofwel: Liseberg Centraal. Dit schattige restaurant met warme kleuren was ingericht als een station. Je hebt totaal niet het idee dat je je in een pretpark bevindt. Het is hier mogelijk om van te voren te reserveren. Hebben wij niet gedaan, maar wij waren er ook niet op de drukste dag. We begonnen met glögg in ons wagonnetje. Glögg is een soort glühwein, maar dan met rozijnen en amandelen. Ik heb het idee dat het ook wat zoeter is. Hoe dan ook: best lekker op zo’n koude dag. Op de menukaart stonden de volgende vegan opties: een pulled jackfruit burger, een bietenburger met mangosalsa, een tomatensoep en een toetje dat ik me niet meer kan herinneren. Ik weet dat ze bij elke gang een vegan optie hebben (!!), dus ik kan me niet voorstellen dat een veganist hier teleurgesteld het restaurant verlaat. Daarbij is de service echt top. Tim was zeer tevreden met beide burgers.

img_4820-01img_4825-01

De jackfruit was voor mij iets te zout en het broodje had ik liever hard in plaats van zacht gehad, maar ik vond de smaak van de jackfruit echt te gek. Er zaten veel frietjes bij (YEHES), maar ik miste de sla een beetje.

De bietenburger werd geserveerd met gebakken aardappelen – van die lekkere met de schil er nog omheen. De burger was juicy, goed van smaak. Je proefde de aardse biet, maar de vlezige structuur verwarde ons in positieve zin. Ik heb dat nog nooit zo goed gegeten. De mango salsa erbij is verrassend, maar lekker en fris. Ook hier miste ik een salade.

img_4836-01

We waren pas net uitgebuikt, tot we langs een schattige chocolaterie liepen. Tim nam een kopje koffie, ik nog een glögg (ik nam het er maar van) en daarbij proefden we het enige vegan chocolaatje in de etalage: de vegan passion. Pure chocolade met passievrucht. Als het er dan maar eentje is, geniet ik er ook wel meer van. 10/10. Je kunt hier even zitten, maar je kunt je spullen ook to go vragen.

img_4854-01img_4847-01img_4853-01img_4849-01

‘s Avonds gingen we langs bij The Green Room. Tip: reserveer van te voren even. De naam verraad het al: The Green Room houdt zich bezig met groen. Dat betekent vega, vegan en duurzaam. In dit buffet restaurant kun je je lol niet op. Ze zeggen dat alles vegetarisch is, maar voor zover ik weet is het helemaal veganistisch. Misschien op wat yoghurtsausjes na. Schep op wat je wil en neem plaats in het relaxte café. Er staan warme en koude gerechten voor je klaar. Het was te veel om te onthouden, maar ik weet zeker dat er voor ieder wat wils is.

img_4861-01img_4860-01

Meer konden we niet op, maar ook hier kun je vegan eten in Liseberg:

  • Bij fastfood keten Max verkopen ze de vegan BBQ sandwich. Ze hebben er ook vegan milkshakes op basis van soja, maar ik weet niet zeker of ze die ook altijd in het pretpark verkopen. In de stad in ieder geval. Max houdt zich trouwens superveel bezig met duurzaamheid. Kan McDonald’s nog een hoop van leren!
  • In het food court van Mattorget worden o.a. vegan dumplings verkocht.
  • Er moet meer zijn. Ik heb ergens nog ergens iets van pulled oumph zien staan (Oumph is een Zweedse vleesvervanger, echt te gek spul), maar af en toe ben ik echt een zeef.

img_4840-01

We kwamen natuurlijk voor het eten, maar de attracties zijn ons ook niet ontgaan. Mijn favoriet: de Valkyria. Liseberg omschrijft deze als de langste duikachtbaan, een achtbaan met een verticale val van bijna 50 meter. Natuurlijk pauzeert je karretje precies op de rand van de val – net even iets te lang, om het nog spannender te maken. De houten achtbaan was ook een van de favorieten. Verder vond Tim al die gigantische draaiende attracties leuk. Ik iets minder 🙂 Mijn maag draait dan rondjes.

De aankleding van het park in de winter is super schattig. Kerstbomen, nep sneeuw (tenzij het echt heeft gesneeuwd) en héél veel lichtjes is wat je vooral zal zien. Wij werden er blij van.

img_4845-01img_4838-01

Conclusie: ja, Liseberg is onwijs vegan friendly. Een jackfruit burger zul je niet op de kaart van Walibi vinden, maar wat niet is kan nog komen. Tims favoriet was de bietenburger, de mijne was het buffet. Wat mij betreft hadden er best meer chocolaatjes mogen zijn, maar deze stelde me zeker niet teleur. Ik kan niet wachten om in de zomer terug te keren en de nieuwe dingen op het menu te testen!

instagram – facebook – youtube

 

Verder lezen

2 Reacties

Jos 19 januari 2019 - 10:53

Mooi artikel over Liseberg.
Geweldig dat er zoveel vegan gerechten zijn in dit pretpark.

Reageer
veggiereporter 19 januari 2019 - 11:55

Bedankt! Ja, die Scandinaviërs weten wel hoe het moet!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie