Zo, nu ik deze kop zo boven dit stukje tik, zie ik dat je eigenlijk een heeeeeeleboel kanten op kan met dit onderwerp. Daar ga ik even flink gebruik van maken! In eerste instantie wilde ik schrijven over mijn nieuwe linnen dekbedovertrek (dat ga ik nog steeds doen, want ZO FIJN), maar ik wil eigenlijk wel meer vertellen over hoe ik veganisme toepas in de slaapkamer (beest in bed enzo) (sorry mama). Komt-ie!
Dit artikel is onderdeel van een kleine serie over hoe ik veganisme, groen en duurzaamheid toepas in ons nieuwe huis (want Tim en ik zijn gaan samenwonen, YES!). Een nieuw begin komt met nieuwe kansen om de wereld een stukje mooier te maken. Dat kan met inrichting, maar vooral met bewuste keuzes. Eerder schreef ik al over hoe wij afval scheiden. Vandaag: de slaapkamer.
Vegan matras
Ik zal je eerlijk bekennen: ik moest best lang nadenken over wat ik anders zou kunnen doen in de slaapkamer. Want wat zet je er nu neer, behalve een bed en een kast? Daarbij heb je het overgrote deel van de tijd je ogen dicht. Toch zijn er een paar dingetjes. Zo kwam ik erachter dat matrassen meestal niet vegan zijn en vaak wol bevatten (zó onnodig). Ik heb nog een goed matras. Zo’n dikke van de IKEA. Fijn ding, maar blijkbaar niet zo vegan. Wat nu?! Moet ik ‘m nu wegdoen en een vegan matras zoeken (ze bestaan!), of kies ik voor duurzaam en het woon ik het matras uit tot ik écht een nieuwe nodig heb? Ik heb voor het tweede gekozen, maar zodra de veren eruit springen, ga ik zeker voor een matras zonder wol.
Vegan dekens en kussens
Dan: dekens en kussens. Mijn moeder werd altijd supergelukkig van donzen dekens. Tot ik vegan werd, heb ik daar nooit over nagedacht. Maar die dingen bestaan dus uit miljarden zachte veertjes. Het lijkt me niet dat een gans deze vrijwillig aanbiedt, toch? 🙂 Gelukkig is Tim allergisch voor vele dieren en gaat hij niet zo goed op verenkussens, dus daar zaten we al goed. Omdat wij beiden nog over dekens en kussens beschikken die nog een ronde meekunnen, was het voor ons niet nodig om nieuwe aan te schaffen. Toch heb ik een klein onderzoekje naar diervrije dekbedden en kussens gedaan. Je kunt natuurlijk voor de synthetische spullen gaan. Die zijn betaalbaar en makkelijk te verkrijgen (bij de Action bijvoorbeeld). Het nadeel ervan is dat het zo zweet (althans, die ervaring heb ik met synthetische dekbedden) en eigenlijk ook niet zo goed is voor het milieu. Een betere keuze? Kapok of tencel bijvoorbeeld. De kapok kussens en tencel dekbedden van Yumeko zijn vegan en super natuurlijk. De kussens zijn gevuld met de rijpe vruchten van de kapokboom. Ja, vruchten. Echt waar! Is de natuur niet te gek?! Oké, je betaalt er wat meer voor dan bij de Action, maar bedenk ook even hoe lang je ermee gaat doen. Dan valt het best mee, toch? En de aarde gaat er ook weer wat langer van mee. Win win win!
Vegan dekbedovertrek en kussenslopen
Over winnen gesproken: laten we het eens over ons nieuwe dekbedovertrekset hebben. De allerliefste en hierboven even kort genoemde Yumeko stuurde mij een 100% organic linnen dekbedovertrek op om te testen. Bij Yumeko staat zachtheid op nummer 1. Zacht voor de dieren, zacht voor aarde en zacht voor de boeren. Je merkt gelijk dat die zachtheid terugkomt in het product, want wauw, wat is dit dekbedovertrek fijn. Elke avond weer kijken we er naar uit om ons bed in te kruipen (en het liefst blijven we er de hele dag in liggen). Zo zacht en zó prettig om in te woelen. Ik denk niet dat we ooit nog anders willen.
Vegan glijmiddel
Voor de beesten in bed die niet zo graag daadwerkelijke beesten in bed duiken: I got you! Laat ik wel vooropstellen dat ik mezelf geen expert vind op het gebied van seks en speeltjes, maar ik kan best wat over lube vertellen. Omdat onze geslachtsdelen niet héél gek zijn op onnatuurlijke materialen, worden er al best wel veel (redelijk) natuurlijke, intieme producten geproduceerd. Waar je bij glijmiddel wel even goed op moet letten, is of deze wel dierproefvrij is en toch niet stiekem dierlijke ingrediënten bevat. In principe mag er in Europa geen cosmetica meer verkocht worden dat op dieren getest zou zijn (score!), maar het is niet altijd duidelijk of er voor het testen van de ingrediënten zelf óók geen dieren zijn gebruikt. Gelukkig zijn er een paar merken die daar wel duidelijkheid over geven. Je kunt ze herkennen aan het cruelty free logo (je weet wel, dat springende konijntje dat je bij de Lush altijd ziet). Wat voorbeelden zijn deze: YES, Shunga Toko en Medglide. Deze zijn 100% natuurlijk en op basis van water, niet siliconen. ENJOY!
Heb jij bepaalde, bewuste keuzes gemaakt in de slaapkamer? Ecologische gordijnen, tweedehands kleerhangers, een wekker op zonne-energie? Let me know!
instagram – facebook – youtube