Home Glutenvrij Zwarte knoflooktapenade

Zwarte knoflooktapenade

door Miriam Groot

Ooit zwarte knoflook gezien? Ik besloot het te proberen en maakte er deze tapenade mee. Benieuwd naar die zwarte knoflook én naar het recept? Lees snel verder!

DSC02310

Het is iets waar je van moet houden: zwart voedsel. Ik vind het wel interessant (zo lang het niet aangebrand is, natuurlijk). Je ziet het steeds meer in de winkels liggen. Zo zag ik laatst zwarte burgerbroodjes bij de Lidl en verkopen ze zwarte limonade bij de Albert Heijn (of in ieder geval de AH to go). Ik wist al een tijdje van het bestaan van zwarte knoflook, maar nog niet eerder had ik de ballen om het te proberen. Tot nu, dus.

Fermenteren
Zwarte knoflook is typisch Zuid-Koreaans. Het product is gefermenteerd (net als zuurkool, kombucha en kimchi), waardoor er meer anti-oxidanten vrijkomen. Het schijnt daardoor twee keer zo gezond te zijn als witte knoflook!

Dat fermenteren doen ze door de witte knoflookbollen voor maar liefst drie weken in een warme oven te plaatsen (maar niet te warm natuurlijk, want we willen niet dat het verbrand). Door dit fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen ‘melanoidine’, waardoor de teentjes zwart en zacht worden (dit heb ik van zwarteknoflook.nl).

Zoet en zacht
De smaak? Het is wat zoeter, een beetje drop-achtig zelfs. Als je een goede bol hebt, zijn de tenen superzacht en zou je ze bijna kunnen prakken met een vork. Zijn ze wat taaier, dan is dat ook geen probleem. Deze teentjes kun je gewoon fijnhakken en ergens doorheen gooien.

Zwarte knoflook is lekker in wokgerechten, sausjes, in zoete baksels (voor een leuke twist), maar vooral in deze tapenade. Je zou de teentjes ook gewoon zo los kunnen snacken, maar ik vind het toch lekkerder als het ergens doorheen zit. Bij deze een recept!

Waar te koop?
Je kunt zwarte knoflook vinden bij de Albert Heijn, in natuurwinkels en in veel delicatessenwinkels.

DSC02317

Zwarte knoflooktapenade

Miriam Groot
Dit is tapenade met een twist. Een mix van zout, zoet en zuur. Het is fris, het is lekker en het is binnen vijf minuten klaar. Wat wil een mens nog meer!
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Side Dish, Snack
Keuken Asian, Italian, Vegan
Porties 4 eetlepels

Ingrediënten
  

  • 2 tenen zwarte knoflook
  • 5 eetlepels kalamata olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel olijfolie extra virgin
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Hak de zwarte knoflook, olijven en kappertjes fijn.
  • Mix met de olijfolie en voeg zout en peper toe naar smaak.
  • Serveer bij een salade, met toastjes of op een broodje. Heerlijk!
Trefwoord autumn, dairy-free, dinner, fall, gluten free, less than 10 ingredients, lunch, snacks, spread, spring, summer, under 30 minutes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

instagram – facebook – youtube

DSC02307

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie