Home Beauty en verzorging Vegan finds: AH rookworst, margarine zonder palmolie en Beauty Kitchen haarproducten

Vegan finds: AH rookworst, margarine zonder palmolie en Beauty Kitchen haarproducten

door Miriam Groot

In de rubriek Vegan finds deel ik spiksplinternieuwe, vegan producten met jullie. Deze week zijn dat: de vegan rookworst van AH, Flower Farm margarine en een shampoo en conditioner van Beauty Kitchen. 

Woohooooo, een nieuwe rubriek! Deze wilde ik eigenlijk al een tijdje starten en nu heb ik er eindelijk een goed moment voor gevonden (en een goede naam, met dank aan Bernadette). Lees snel verder, want dan vertel ik je er meer over!

Een eerlijke mening

In de rubriek Vegan finds zal ik steeds een aantal nieuwe, vegan producten uitlichten waarvan ik vind dat jullie er wat over zouden moeten weten. Ik zal mijn oprechte mening geven. Ook als ik er niet heel enthousiast over ben, zal je dat dus lezen. We moeten natuurlijk wel eerlijk blijven. Soms zal ik producten reviewen die ik krijg opgestuurd, maar ik schaf ze ook zelf aan.

Deze week bespreek ik de AH vegan rookworst, die in twee verschillende verpakkingen komt, de opvallende margarine van Flower Farm en de nieuwe shampoo en conditioner van Beauty Kitchen, The Sustainables. Komen ze!

AH vegan rookworst

Goed moment

Dit is natuurlijk perfect, zo middenin het stampotjesseizoen. Waar Unox een vegetarische rookworst heeft, heeft Albert Heijn gewoon een veganistische van het eigen merk. Er zijn twee varianten: de een ligt in de koeling bij de vegavleesjes (zoals Lisa dat zo leuk zegt), de ander ligt tussen de rookworsten en soepen in blik.

Verschil tussen de gekoelde en houdbare AH vegan rookworst

Er lijkt weinig verschil te zitten tussen de twee: beide verpakkingen bevatten twee losse worstjes (helaas geen U-vorm) van samen 160 gram. Allebei zijn ze gerookt op beukenhout en zijn de voedingswaarden gelijk. Maar er is wel degelijk verschil: de gekoelde rookworst is minder lang houdbaar en is 30 cent goedkoper. Ook lijkt de ingrediëntenlijst iets anders te zijn. Beide worsten zijn gemaakt op basis van wortel, gebakken ui en zonnebloempitten, maar waar wortel bij de gekoelde rookworst op de tweede plek staat op het etiket, is dit bij de ander pas het zevende ingrediënt. Hmmmm, vreemd.

Aanrader?

Qua smaak vind ik beide worsten hetzelfde smaken. Misschien omdat ze er ook hetzelfde uitzien, dat mijn brein er gewoon één smaak van maakt. Hoe dan ook: ik ga ze best nog een keer kopen. Het is niet de dierlijke rookworst die ik vroeger bij mijn moeders boerenkoolstamppot kreeg, maar qua smaak heeft AH dit vrij goed nagebootst. Nu nog in die leuke U-vorm!

Deze vegan rookworsten kun je kopen bij Albert Heijn. De gekoelde kost €2,69, de langer houdbare rookworst is €2,99.

Flower Farm margarine

Vrolijk kuipje

Nou, hoe leuk is dit opvallende bakje margarine van Flower Farm? Al die boterkuipjes zijn natuurlijk wit, blauw en groen, dus dan springt zo’n zwart kuipje er wel uit. En die bloemetjes! Ik zou ‘m bijna alleen daarom al kopen, maar er zijn nog meer goede redenen om een product van Flower Farm in je mandje te stoppen.

Geen palmolie

Op het kuipje van Flower Farm staat precies omschreven wat je nodig hebt om deze margarine te maken: “Het begint met bloemen. Je perst de zaden totdat je olie hebt. Dan voeg je de shea boter toe. Da’s van de vruchten van de Afrikaanse Karité boom. Wortelsap voor de kleur, wat citroensap voor de houdbaarheid, gezuiverd water, beetje zeezout, snufje natuurlijke aroma’s, emulgator en vitamine A en D en KLAAR!” Ik hou daar wel van. Lekker transparant. En als ik dan stiekem nog even de ingrediënten check, blijkt het verhaal te kloppen. Meer zit er niet in en meer heb je blijkbaar dus niet nodig. Vooral opvallend is dat er geen palmolie in het product zit. Dat staat overigens ook met koeienletters op de verpakking. Waarom? Palmvet maakt margarine smeuïg, maar de productie ervan brengt regenwouden enorm veel schade aan. Sterker nog: het zorgt gewoon voor complete hectares aan regenwoud die verdwijnen.

Shea boter

De ultieme vervanger van palmvet is volgens Flower Farm shea boter. Dit wordt gemaakt uit de zaden van de vruchten die van de Karité bomen komen. Deze bomen groeien van nature in de Savanne, wat betekent dat er geen regenwoud voor gekapt hoeft te worden. De impact op de omgeving is hierdoor minimaal. Dat klinkt goed.

Aanrader?

Ik moet zeggen dat ik voor smeerbare boter op brood geen goede partij ben om een oordeel te vellen. Ik heb dat altijd vies gevonden, nou ja, het gevoel in mijn mond dan – en eigenlijk is dit nog niet veranderd. Wel vind ik het lekker op een plakje ontbijtkoek, op een cracker met wat zout en peper of in een baksel. Hoe dan ook: waar boterkenners waarschijnlijk verschil zullen proeven met andere smeerbare margarines uit de supermarkt, heb ik daar totaal geen last van. En dat is top, want als ik mijn keuze niet op smaak hoef te baseren, kan ik dat doen op basis van de ingrediënten en een betere keuze voor het milieu. Met Flower Farm kan ik jaarlijks 30m2 regenwoud redden (zo is op de website te lezen). Voor mij is de keuze dan snel gemaakt. Er is trouwens ook een fles met vloeibare margarine. Handig!

Het kuipje van Flower Farm kun je voor €1,49 kopen bij onder andere de Jumbo en Albert Heijn, maar volgens mij kun je het in vrijwel elke supermarkt vinden. Er is ook een fles met vloeibare margarine. Die kost €2,29.

Beauty Kitchen shampoo & conditioner

Fragrance Free

Hoera, Beauty Kitchen heeft twee nieuwe producten toegevoegd aan de Fragrance Free-lijn (zonder gekke, toegevoegde geurtjes dus). Waar er hiervoor alleen een zeepje, body wash, handzeep, huidcrème en een konjac spons (om je huid mee te reinigen) waren, zijn er nu ook een Fragrance Free shampoo en conditioner. Alle producten uit deze lijn zijn vegan, biologisch, parabenenvrij, dierproefvrij én zero waste.

Fles retourneren

Huh, zero waste? Maar het zit toch in een verpakking? Absoluut, maar het is een gerecyclede verpakking. Daarbij kun jij er op jouw beurt weer voor zorgen dat-ie gerecycled wordt. Wanneer je jouw lege fles naar de Holland & Barrett brengt, waar je de producten van Beauty Kitchen kunt kopen, zorgen zij er weer voor dat Beauty Kitchen er nieuwe verpakkingen mee kan maken. Daarbij krijg jij er als bedankje 200 Passie punten voor terug, die Holland & Barrett eens in de zoveel tijd voor je omzet in een tegoedbon. Superfijn, toch?

Aanrader?

Ik heb de shampoo en de conditioner getest en ik vind ze eigenlijk best fijn. Ze ruiken, ondanks dat ze Fragrance Free zijn, heel fris, al moet ik zeggen dat de aloë vera hierin niet mijn favoriete geur is. Het is zeker niet vies, maar ik hou meer van warmere geuren, zoals shea en kokos. Maar: mijn haar voelt zacht en gehydrateerd aan wanneer het is opgedroogd. En dat lijkt me het belangrijkste.

De producten van Beauty Kitchen kun je vinden bij Holland & Barrett. De shampoo en de conditioner kosten allebei €11,49.

Heb jij één of meerdere van deze producten geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vindt!

instagram – facebook – youtube

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie