Home Glutenvrij Chocolade avocado mousse met carobe poeder

Chocolade avocado mousse met carobe poeder

door Miriam Groot

Wil je het feestelijke (kerst)diner afsluiten met een gezonder toetje? Dan is deze chocolade avocado mousse wat voor jou. Het is gemaakt met carobe poeder, dus de cacao kun je laten staan. Fijn voor de mensen met een gevoelige huid.

Naar recept gaan

Carobe poeder

Dit recept is eigenlijk per ongeluk tot stand gekomen. Ik had een rijpe avocado over waarvan ik graag een chocolademousse wilde maken, maar bij gebrek aan cacao heb ik carobe poeder gebruikt. Dat bleek een goede zet!

De voordelen van carobe

Carobe poeder is een natuurlijke vervanger van cacao. Het is iets zoeter en notiger van smaak, waardoor je veel minder suiker hoeft te gebruiken als je ervoor kiest om de carobe te gebruiken. Dit poeder komt van de peulen van de Johannesbroodpitboom. Voordelen van carobe zijn dat het poeder een lager vetpercentage heeft dan cacao en dat het geen cafeïne bevat. 

Geen suiker

Omdat de carobe dus vrij zoet is, heb ik ervoor gekozen om (vrijwel) geen suiker te gebruiken in dit recept. Ik zet de ‘vrijwel’ tussen haakjes, omdat er in het recept wat opties staan waarbij je voor een suikervrije variant of juist eentje met suiker kunt kiezen. Zo gebruik ik dadelpuree als zoetje, maar je kunt hier ook gewoon suiker, agave- of ahornsiroop gebruiken.

Ook gebruik ik suikervrije, pure chocolade, maar omdat daar wél cacao in zit, kun je ook carobe pasta uit de biologische winkel gebruiken. Dit is een vervanging van chocoladepasta, maar bevat daarom vaak wel suiker. Het is aan jou om te kiezen wat je wil gebruiken. Ik heb alle varianten getest, en allemaal zijn ze even lekker. De opties zijn er puur voor het gemak.

Serveertip

Deze chocolade avocado mousse is lekker zoals-ie is, maar nog lekkerder wordt-ie met wat geraspte chocolade, een eetlepel plantaardige slagroom, wat gehakte nootjes, vers fruit of granola. Ook lekker in deze granola cups. Dat ziet er nog eens feestelijk uit! Geniet ervan ?

Chocolade avocado mousse met carobe poeder

Een heerlijk, feestelijk recept dat je zo gemaakt hebt. Deze gezondere chocolade avocado mousse is vegan, glutenvrij, zonder geraffineerde suikers en vooral heel erg lekker. Als je geen carobe in huis hebt, kun je cacaopoeder gebruiken (of andersom).
10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Dessert, Side Dish, Snack
Keuken Vegan
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rijpe avocado
  • 15 gram carobepoeder
  • 75 milliliter plantaardige melk
  • 1 eetlepel dadelpuree* **
  • 25 gram pure chocolade zonder suiker of carobe pasta***

Instructies
 

  • Voeg alle ingredienten bij elkaar en pureer met een staafmixer, in een blender of in de keukenmachine.
  • Verdeel over twee bakjes en laat het voor minstens een uur opstijven in de koelkast, maar het liefst een hele nacht.
  • Serveer bijvoorbeeld met wat geraspte chocolade, een eetlepel plantaardige slagroom, wat gehakte nootjes, vers fruit of granola.

Notities

* Je kunt hiervoor twee medjoul dadels of drie Iraanse dadels pureren of fijnprakken met een vork. Als ze niet zacht genoeg zijn, kun je ze 10 minuten weken in warm water.
** In plaats van dadelpuree kun je ook een eetlepel ahornsiroop gebruiken.
*** Carobe pasta kun je kopen in de biologische winkel. Het ziet eruit als chocoladepasta.
Trefwoord autumn, dairy-free, dessert, fall, fruit, gluten free, less than 10 ingredients, snacks, spring, summer, sweet, under 30 minutes, vegan, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie