Home Blog Vegan voedertaart voor vogels

Vegan voedertaart voor vogels

door Miriam Groot

Wanneer het landschap onder een witte laag sneeuw is bedolven, wordt het voor vogeltjes steeds lastiger om voedsel te vinden. Jij kunt ze een handje helpen, want een plantaardige voedertaart voor vogels flans je zo in elkaar!

Ja prima, maar ik wil nu wel het recept

Huh, mezenbollen zijn niet vegan?

Tja, ik heb het ook niet verzonnen. Blijkbaar is het nodig om rundervet en/of ei in vogelvoer te stoppen. Rundervet vind ik al gek, maar hoe bizar is het eigenlijk om er ei in te doen? Alsof wij baby’s zouden eten… Crazy.

Hoe dan ook: het is heel makkelijk om zelf een taart van vogelvoer voor buiten te maken. Het hoeft trouwens geen taart te zijn, je kunt ook zelf mezenbollen voor buiten maken, maar dan dus zonder andere dieren te laten lijden 🙂

Weer een ode aan mijn moeder

Dit geweldige idee komt van mijn moeder. Ze zit vol goede ideeën, want al eerder deelde ze dit fantastische recept voor dahl en deze uiensoep met ons. Ik kreeg zo’n prachtige vegan vogelvoertaart voor Sinterklaas. De koolmezen, roodborstjes, duiven, eksters en kraaien hebben ervan gesmuld en binnen twee weken was-ie alweer op. Uiteraard heb ik een nieuwe gemaakt. En zo deed ik dat!

Zo maak je een vegan vogeltaart

Miriam Groot
In de winter is het niet verkeerd om alle vogeltjes buiten een handje te helpen. Zo maak jij zelf een vegan voedertaart of mezenbollen voor in je tuin.
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Snack
Keuken Vegan

Ingrediënten
  

 • 1 kilo vast, plantaardig frituurvet Diamant is vegan
 • 1 kilo vogelzaad dit kun je bij de Action kopen
 • Tulbandvorm, (bamboe) bekers of siliconen vormpjes
 • Touw (alleen als je mezenbollen wil maken)

Optioneel

 • Rozijnen, krenten, bessen, doppinda's naar wens

Instructies
 

 • Smelt het frituurvet in een pan en schep het vogelzaad erdoor. Als je gedroogd fruit, bessen of pinda's toe wil voegen, kun je die er ook doorheen roeren.
 • Zet het mengsel voor ongeveer 15 minuten opzij, zodat het iets harder kan worden. Zo zullen de zaadjes niet naar de bodem zakken.
 • Schep het mengsel in de tulbandvorm of andere vormpjes naar wens. Als je mezenbollen wil maken, kun je er een touwtje in stoppen, zodat je de bol straks op kunt hangen.
 • Laat het mengsel koud worden op een koude plek, zoals in de koelkast, vriezer, kelder… Waar dan ook.
 • Als de taart of bollen hard zijn, kun je deze eruit halen door de vorm voor 30 seconden in een bak met warm water te zetten en op een plank of bord te storten.
 • En dan zet je 'm buiten, of hang je de bollen op! Smullen maar!
Trefwoord dairy-free, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

2 Reacties

Bianca 9 februari 2021 - 10:41

Hi Super leuk om zelf te maken!! En het is niet veel werk. Maar wist je dat de netjes of het touw om mezenbollen te maken juist veel slachtoffertjes vraagt? Het is dus beter om dit te vermijden. Een leuk alternatief is wellicht een oud kopje met daarin een stokje vastgeplakt oid. En die dan ophangen met vulling daarin. 😉

Reageer
Miriam Groot 9 februari 2021 - 15:38

Absoluut! Die netjes willen we vermijden! 🙂 Zo’n oud kopje ziet er volgens mij heel gezellig uit in de tuin. Liefs!

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie