Home Diner Vegan ‘broodje bal’

Vegan ‘broodje bal’

door Miriam Groot

Een broodje bal uit een cafetaria is niets bij deze diervriendelijke versie. Deze Hollandse snack is volledig vegan en ontzettend makkelijk om te maken!

Klinkt goed, op naar het recept!

Zoals oma- ehhh, mijn vader ze maakte

Bij ons thuis was er maar één die echt goede gehaktballen in elkaar kon draaien – en dat was mijn vader. Dol was ik erop. Ik kan me een keer herinneren dat ik had besloten om vegetarisch te gaan eten. Ik kreeg een vleesvervanger (die smaakten toen nog naar karton), maar de rest van het gezin at zo’n geweldige gehaktbal. Vegetarisch eten hield ik daarna helaas niet heel lang meer vol.

Veganistisch gehakt

Nu is dat anders, want met al die verschillende soorten vleesvervangers is het een makkie om zelf een vegan gehaktbal te maken. Je kunt dit doen met een plantaardige burger (kies er dan wel een die zo veel mogelijk op een dierlijke burger zou moeten lijken), maar er ligt tegenwoordig ook gewoon plantaardig gehakt in de schappen. Garden Gourmet, Naturli en Next Level gehakt van de Lidl zijn allemaal vegan.

Zo maak je makkelijke, snelle gehaktballen

Als ik zoek op recepten voor vegan gehaktballen, kom ik vaak recepten tegen met een waslijst aan ingrediënten. Ketjap, ui, sambal: van alles wordt er in die ballen gestopt. Ik geloof dat dat lekker kan zijn, maar het is echt niet nodig. Probeer mijn recept maar eens, dat geïnspireerd is op die van mijn vader (dank je wel pa!) 🙂 Mijn vaders gehaktballenmotto is: less is more.

Een broodje bal met…

Voor we naar het recept gaan, wil ik het nog even kort met je hebben over de toppings van een broodje bal. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze Hollandse snack, die in zo’n beetje elk café verkocht wordt, nauwelijks heb gegeten in mijn leven. Ik heb dan ook geen idee van wat je op het bolletje of broodje doet – naast de gehaktbal dan. Op Google las ik iets over satésaus, maar mijn vrienden hadden het over mayonaise. Tim eet zijn broodje bal graag met augurk en weer een ander met mosterd en gebakken uitjes.

Ik wist het allemaal niet meer, dus ik heb gewoon vier soorten gemaakt. Jou laat ik vrij om de toppings te kiezen die je lekker vindt bij jouw broodje bal. Mocht je inspiratie willen, dan zijn de hierboven afgebeelde broodjes bal (van boven naar onder):

 • Satésaus met atjar
 • Jus met mayonaise en augurk
 • Mayonaise
 • Mosterd en gebakken uitjes

Vegan broodje bal

Miriam Groot
Een broodje bal uit een cafetaria is niets bij deze diervriendelijke versie. Deze Hollandse snack is volledig vegan en ontzettend makkelijk om te maken!
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Main Course, Snack
Keuken Dutch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 275 gram vegan gehakt ik gebruikte Next Level gehakt van de Lidl
 • 1 flinke eetlepel gehaktkruiden met minder / zonder zout
 • 2-3 eetlepels paneermeel
 • 2 theelepels mosterd
 • 1 eetlepel maizena gemengd met 3 eetlepels water
 • Plantaardige boter om in te braden ik gebruikte Wajang
 • 4 boterhammen of bolletjes

Voor de toppings (kies jouw favorieten)

 • Vegan mayonaise
 • Mosterd
 • Vegan jus*
 • Satésaus**
 • Gebakken uitjes
 • Augurk
 • Atjar

Instructies
 

 • Kneed het gehakt met de gehaktkruiden, het paneermeel, de mosterd en het maizenapapje. Voeg eventueel wat extra paneermeel toe als het gehakt te nat is.
 • Rol 4 grote of 8 kleinere balletjes uit het gehaktmengsel.
 • Verhit een flinke eetlepel plantaardige boter in een pan met een dikke bodem. Leg hier de balletjes in en bak ze op laag tot middelhoog vuur voor zo’n 2 minuten per kant of tot ze goudbruin zien. Voeg eventueel een scheutje water toe wanneer de boter gaat verbranden.
 • Haal de balletjes uit de pan en snijd ze in dikke plakken. Beleg de broodjes met jouw favoriete toppings en leg de plakjes gehaktbal erop.
 • Geniet ervan!

Notities

* Knorr jus met uitjes is vegan. Voeg deze met een scheut water toe aan de pan waar de ballen in gebraden zijn.
** Remia satésaus is vegan, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Meng hiervoor een flinke eetlepel pindakaas met een grote scheut havermelk, 2 eetlepels ketjap, een geperste teen knoflook en een theelepel sambal. Verhit op laag vuur en roer goed tot de saus indikt. Breng op smaak.
Trefwoord autumn, bbq, dairy-free, dinner, fall, less than 10 ingredients, lunch, snacks, spring, summer, under 30 minutes, vegan, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie