Home Blog Vegan Stories: interview met VeganWifey

Vegan Stories: interview met VeganWifey

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Joyce van VeganWifey. We praten over bloggen, samenwerken met bedrijven en fijne complimenten. Lees snel verder!

Wie is Joyce, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Joyce is een 30-something vegan, groene moeke uit Leiden. Mijn vrienden zullen me prettig gestoord vinden. En trouw.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Op 1 maart 2017 ging ik vegan. Als voorbereiding op de Vegan Challenge die op 1 april zou starten, wilde ik mijn hele (toen nog) niet-vegan blog een maand lang voorzien van vegan recepten. De voorbereidingen begonnen dus al. Het ging me zo goed, af dat ik eigenlijk niet meer ben teruggegaan.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Mijn vader zei eens dat hij minder vlees eet. Ik ken wat mensen die dankzij mij plantaardig zijn gaan eten, maar in mijn directe omgeving heeft het verder weinig invloed.”

Welke rol speelt veganisme binnen jullie gezin?

“Ik ben vegan, mijn partner is omni en onze zoon eet plantaardig. Ik vind dat onze zoon ook zeker vrij moet zijn om at some point in life de keus te maken om plantaardig te eten, of toch liever vega of zelfs omni. Degene die kookt voor iedereen in huis ben ik. Onze zoon eet met mij mee, maar ik kook niet-vegan maaltijden voor mijn partner. Hij werkt fulltime en ik werk vanuit huis, dus dat is een kleine moeite. Het is prima te doen zo. Natuurlijk zie ik graag dat mijn partner ook minder dierlijke producten gaat nuttigen, maar vooralsnog wil ik mijn visie niet aan hem opdringen.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Niet teveel nadenken en gewoon doen. Ik ben van een omni-dieet zo in de vegan lifestyle gestort. Dat begon met eten en stukje bij beetje veranderde ik ook ook mijn kleding, mijn beauty producten en dat soort ongein. Mensen denken dat het lastig is, maar het valt eigenlijk enorm mee.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Ik denk dat het niet werkt wanneer je, naast de switch naar plantaardig eten, ook direct je manier van eten aanpast. Als je normaal vijf keer per week pasta eet en je vervolgens ineens whole food plant based gaat eten en gewicht wil verliezen, dan kan het best intens zijn.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Sowieso alles van Seepje (huisvrouw hier, haha), de Violife Feta, No Fairytales wraps en burgerbroodjes, die Moving Mountains burgers en worstjes, tofu, tempeh en champignons. Dat zijn dingen die ik eigenlijk altijd in huis heb.”

Jouw website droeg eerst de naam Never Not Cooking, maar inmiddels ben je veranderd. Hoe dat zo?

“Ik heb een koksopleiding gedaan en jarenlang in de horeca gewerkt, dus ik was altijd aan het koken. Maar toen ik moeder werd, veranderde dit. Hele dagen in de keuken staan kon gewoon niet meer, mijn doelgroep veranderde en ik wilde over meer dan eten schrijven. Met de naam VeganWifey voel ik me vrijer om ook te schrijven over ouderschap, groen(er) leven en dat soort dingen.”

Joyce van VeganWifey met zoon

Waar gaat VeganWifey over?

“Op VeganWifey blog ik over veganisme, deel ik recepten die ik zelf ontwikkel, schrijf ik graag over budgetteren, ouderschap, draagdoeken en groen leven. Normaal verschijnen er drie artikelen per week online, maar met een baby die niet altijd goed slaapt, ligt het momenteel een beetje op zijn gat.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Over de recepten die ik ontwikkel, is goed nagedacht. Smaaktechnisch kloppen ze. Door mijn koksopleiding heb ik verstand van koken en smaakcombinaties. Dit klinkt misschien een beetje arrogant, maar ik kan écht heel goed koken! Er zijn maar weinig (food)bloggers die ook een culinaire achtergrond hebben, dus dit maakt mij uniek binnen deze niche.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met VeganWifey?

“De recepten uitwerken en fotograferen vind ik het allerleukst. Soms word ik wakker met een super goed idee in mijn hoofd. Dan wil ik het direct gaan koken.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ik werk met verschillende bedrijven samen en tot dusver is mijn samenwerking met de Billenboetiek de leukste. Van de Billenboetiek kreeg ik wasbare luiers in ruil voor een artikel. Ik wilde sowieso een artikel schrijven over wasbare luiers en benaderde de Billenboetiek of zij het artikel wilden nakijken. Toen rolde deze samenwerking eruit. De mensen van de Billenboetiek zijn enorm lief en fijn om mee te kletsen. Daarnaast vind ik het belangrijk om mensen te inspireren door groener te leven. Op deze manier kan dat heel goed.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Eerst probeerde ik dan nog er uit te komen door middel van een barterdeal, dus in ruil voor een product of dienst, maar mijn ervaring is dat je veel te weinig krijgt voor wat je doet. Als een bedrijf nu geen budget heeft, dan werken we gewoon niet samen. Bedrijven mogen altijd vrijblijvend producten opsturen en ik zal altijd kijken wat ik er mee doe, maar een heel artikel + social coverage doe ik niet meer voor niks.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Dat iemand elke week meerdere recepten van mijn blog maakt en dat er nog nooit iets is tegengevallen.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Heel weinig maar. Ik heb een keer te horen gekregen dat iemand mijn lasagne te droog vond, maar over smaak valt niet te twisten. Dan geef ik ook gewoon aan dat ik het heb gemaakt zoals ik het graag eet (ik haat slappe slobber lasagne) en dat ik eventueel wel tips heb om de lasagne meer naar haar eigen wens te maken. Veel meer kan ik niet doen, haha.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Lastig. Anthony Bourdain vind ik echt een topkok en een geweldige kerel. Van hem heb ik wel geleerd om hard te werken en geen blad voor de mond te nemen.”

Heb je nog toekomstplannen met VeganWifey? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Ik ben bezig met een aantal e-books, maar ik hoop vooral op wat toffe samenwerkingen met bedrijven die recepten willen. Op de een of andere manier lukt het me nauwelijks om dat soort samenwerkingen binnen te slepen. Ze weten me alleen voor andere dingen te vinden de laatste tijd.”

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “Het Slachthuis in Leiden. Esther maakt echt ge-wel-dige taarten en ze hebben heerlijke broodjes op de kaart staan.”
Gerecht: “Weer een lastige, ik denk dat een goede roti met tempeh wel favoriet is.”
Instagram-pagina: “Ik vind @veganleonora heel tof. Zij maakt hele mooie gerechten.”
Kitchen tool: “Een goed keukenmes. Meer heb ik niet nodig.”
Kledingstuk: “Zwarte flared broek. Tijdloos en comfortabel.”
Motto: “Anything you can make, I can make vegan”

Wat zou je met ons willen delen?

“Ik heb pas een machtig lekkere twix taart gemaakt die super simpel is om te maken. Ik kan het iedereen aanraden dit ook te maken, dus bij deze het recept!”

Joyce van VeganWifey

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie