Home Blog Vegan Stories: Interview met Bij mama thuis

Vegan Stories: Interview met Bij mama thuis

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Giulia van Bij mama thuis. We praten over perfectionisme, Renmeisje en zout dat naar ei smaakt. Lees snel verder!

Wie is Giulia, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Een tikkeltje gek, soms een beetje te lief en stronteigenwijs? Dat is denk een wel een goede samenvatting van hoe mijn vrienden mij zouden omschrijven. Humor vind ik zelf heel belangrijk en dat deel ik dan ook absoluut met mijn vrienden. Eigenwijs ben ik ab-so-luut en dat weet iedereen! En tja, het schijnt dat ik als een lief moedertje overkom? Zelfs toen ik nog geen moeder was vonden mensen mij al een moedertype! Nu ik eenmaal moeder ben van Ella, denken mijn vrienden dat ik niet streng kan zijn. Wacht maar, dat heeft onze eigenwijze (van wie zou ze dat toch hebben?) dame nu al en als ze groter is zeker nog veel meer nodig.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Gezonde voeding heeft me altijd al geïntrigeerd, maar in 2015 begon ik me er echt in te verdiepen. Ik ontdekte de vele gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding en schrapte vanaf ergens in november dat jaar alle dierlijke ingrediënten uit mijn menu. Heel veel vlees at ik toch al niet en aangezien ik lactose-intolerant ben, bevatte mijn dieet al nauwelijks zuivel. Zo groot was de stap voor mij niet en ik had er ook vrijwel geen moeite mee! Het lastige vond en vind ik letten op verstopte dierlijke ingrediënten zoals bepaalde E-nummers. Ik ken ze niet allemaal en vind het soms ook lastig om voor zo’n bijna verwaarloosbaar ingrediënt een product te laten staan. Toch doe ik het meestal wel, tenzij ik echt geen alternatief heb.

Heel af en toe maak ik dus niet-vegan keuzes en de laatste tijd probeer ik daarin meer open te zijn. Ik wil mensen laten zien dat het niet perfect hoeft, omdat ik denk dat daardoor de drempel lager wordt. Als ik alleen vegan zou kunnen eten als ik het 100 procent goed zou doen, zou ik het niet kunnen. Maar juist omdat ik nu een enkele keer een andere keuze kan maken als dat op dat moment beter voelt, is het 99% van de tijd een (plantaardig) eitje!”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Om dus maar meteen terug te komen op mijn antwoord op de vorige vraag: juist doordat ik meer laat zien dat elk stapje telt, zie ik steeds meer mensen in mijn omgeving meer plantaardig eten. Zo doe ik bijvoorbeeld niet moeilijk als mijn schoonouders voor mij een vleesvervanger halen en ze per ongeluk een vegetarische in plaats van veganistische burger hebben meegenomen. Voor hen is het fijn dat ze toch zelf iets voor mij in huis kunnen halen en doordat ze zien hoe gemakkelijk het is, eten ze het zelf nu af en toe ook!”

Welke rol speelt veganisme binnen jullie gezin?

“Speelt het een rol? Ik weet niet of je dat zo kunt noemen. We zijn het gewoon gewend! Ons huishouden is niet volledig veganistisch, maar wel overwegend. Mijn man drinkt melk, eet Nutella en gebruikt eieren. Zo af en toe sluipt er wel iets binnen dat dierlijke ingrediënten bevat, maar dat zijn uitzonderingen. Ons dochtertje eet tot op heden ook volledig plantaardig, maar als ze groter is kan ze daarin ook haar eigen keuzes maken. Thuis zal ze plantaardige maaltijden voorgeschoteld krijgen en liever heb ik dat ze buiten de deur natuurlijk ook zoveel mogelijk plantaardig eet, maar ik wil voorkomen dat ze zich apart gaat voelen. Zeker hier in Limburg is veganisme echt nog niet ingeburgerd, dus als zij bijvoorbeeld op een kinderfeestje een vegetarische vleesvervanger bij haar frietjes eet, ben ik daar ook al heel tevreden mee.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Oef, ik zou niet direct een ultieme tip weten. Mijn man heeft onlangs wel kala namak ontdekt, wat ik zelf al een hele tijd gebruikte. Hij is er nu dol op! Als je de smaak van ei mist, is dat wel echt een aanrader. Het is een zoutsoort die dus naar ei smaakt. Ik eet het zelf het liefst als topping op een sneetje geroosterd brood met avocado en mijn man strooit het nu regelmatig over zijn hummus. Ook heel lekker!”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Ik denk dat je vooral niet moet proberen alles te vervangen. Vaak zitten mensen zo vast in gewoontes dat ze niet aan andere alternatieven kunnen denken dan alleen aan directe vervanging. Neem bijvoorbeeld pastasaus: daar doen de meeste mensen gehakt in. Wil je een vegan pastasaus maken, dan kun je daar plantaardig gehakt voor gebruiken. Maar het hoeft niet! Je kunt ook alleen groenten in je saus gooien, of linzen gebruiken voor wat meer eiwitten, of champignons zo fijn hakken dat ze de structuur van gehakt krijgen. Opties genoeg!”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Heb je even?! Sowieso héél veel fruit en groenten, ik kan absoluut niet zonder. Havermout heb ik altijd in huis, net zoals rijst. Noten gaan elke dag wel ergens doorheen en ik ben dól op citroen! Met die ingrediënten zou ik al heel ver komen, maar het liefst gooi ik er ook nog flink wat kikkererwten en maïs in, plantaardige melk, sojayoghurt, tomatenblokjes en natuurlijk ook een reep pure chocolade.”

Jouw website droeg eerst de naam Renmeisje, maar inmiddels ben je veranderd. Hoe dat zo?

“Klopt! Ik ben mijn blog ooit gestart om mijn hardloopavonturen vast te leggen, specifiek in aanloop naar mijn eerste marathon. Die marathon is er wegens blessures helaas tot op heden niet gekomen, maar ik bleef wel bloggen. De nadruk verschoof echter van hardlopen naar recepten en vervolgens naar diverse onderwerpen die mij bezighouden, zoals duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Toen ik eind 2018 zwanger raakte, begon ik ook daarover te schrijven. Inmiddels ben ik moeder van Ella en zeker aangezien ik ook nog eens veel vanuit huis werk, draait mijn leven vooral om haar. Hardlopen kan ik momenteel even niet (iets met tijdgebrek, slaaptekort en een instabiel lichaam), dus de naam Renmeisje dekte steeds minder goed de lading van wat ik deel.”

Waar gaat Bij mama thuis over?

“Nu ik mijn naam veranderd heb, voel ik me vrij om alles te delen wat zich ‘bij mama thuis’ afspeelt. Zo laat ik zien hoe ik hapjes voor Ella maak, deel ik mijn struggles met het moederschap en vertel ik over hoe ik mijn werk combineer met de zorg voor een kindje. Maar natuurlijk plaats ik ook nog regelmatig plantaardige recepten, probeer ik ook met een baby duurzame keuzes te maken en laat ik graag zien over welke producten ik enthousiast ben. Bij mama thuis biedt dus een kijkje in mijn leven als ondernemende moeder die schippert tussen alles perfect doen en lekker doen waar ze gelukkig van wordt.”

Ella Bij mama thuis

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Juist dat laatste maakt mij denk ik en hoop ik uniek. Van nature ben ik enorm perfectionistisch, maar de laatste tijd probeer ik dat steeds meer los te laten en dat lukt! Zo hoef ik van mezelf niet altijd duurzame keuzes te maken, zolang ik ze maar af en toe maak. Ik hoef me er niet voor te schamen dat ik wel roze muisjes in huis had voor de kraamvisite van mijn dochter, ook al zijn die niet veganistisch. Juist doordat ik laat zien dat ik niet perfect ben, maar keuzes maak waarvan ik gelukkig word, hoop ik mensen te inspireren. Ik denk wel na over wat goed is voor de wereld en maak zodoende regelmatig ethisch verantwoorde keuzes, maar als ik me beter voel bij een minder ethisch verantwoorde optie, dan kies ik daarvoor.

Ik denk dat als je zo in het leven staat, je juist veel gemakkelijker je steentje bij kunt dragen aan een betere wereld. Wie redt het immers om altijd alles maar perfect te doen? Veel mensen denken: als ik het niet 100% kan doen, dan ook maar gewoon helemaal niet. Ik wil laten zien dat ook 1% telt en dat juist als we allemaal op onze eigen manier soms wel en soms niet de ‘juiste’ keuzes maken, we veel meer kunnen bereiken.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Bij mama thuis?

“Eerder was ik er niet zo goed in, maar inmiddels vind ik Instagram Stories toch wel erg leuk! Het contact dat ik zo krijg met mijn volgers, vooral als ik herkenbare situaties deel, doet me goed. Ik zit toch het grootste gedeelte van mijn tijd alleen met Ella thuis, maar doordat ik regelmatig iets deel en daar reacties op krijg, voel ik me niet alleen!”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ja, dat doe ik best regelmatig! Het leuke aan samenwerkingen vind ik vaak dat ik er creatief van word. Ik ontdek nieuwe bedrijven, merken en producten of moet met een bepaald onderwerp aan de slag. Soms weet ik niet waar ik überhaupt moet beginnen, maar juist dat zorgt voor een leuke uitdaging!

De leukste samenwerking die ik tot nu toe gehad heb? Hmm, als ik even denk aan recente samenwerkingen dan vond ik de samenwerking met Kaartje2go erg leuk, maar ook die met Basta Sia Buono! Beide samenwerkingen vonden plaats rond de feestdagen en dat vind ik altijd al zo’n leuke periode voor samenwerkingen. Ze hadden ook beide te maken met Italië, mijn vaderland. Van Kaartje2go mocht ik kerstkaarten versturen aan mijn familie daar en van Basta Sia Buono kreeg ik veganistische Italiaanse koekjes. Ik mocht zelfs een pakketje weggeven én ik kreeg koekjes die ik in de kerstboom kon hangen!”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Dit blijf ik zelf lastig vinden. Ik vraag mezelf altijd af of ik iets misloop als ik de samenwerking weiger? Soms vind ik een product zo leuk dat ik er te enthousiast over ben om het niet aan te nemen. Is het dan ook nog eens een beginnend bedrijf met een mooie missie dat ik die promotie wel gun? Dan ga ik de samenwerking aan. Maar van grote bedrijven verwacht ik echt wel een mooie, financiële vergoeding!”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“De mooiste complimenten vind ik toch berichtjes van volgers die door mij geïnspireerd zijn om af en toe bewustere keuzes te maken. Precies dat waarin ik hoop uniek te zijn en waarmee ik hoop mensen te mogen inspireren! Soms krijg ik berichtjes van mensen die zeggen dat ze juist doordat ik laat zien dat het bijvoorbeeld oké is om buiten de deur wel eens vegetarisch te eten, thuis nu wél vaker veganistisch eten! Nou kijk, daar heb ik toch veel meer mee bereikt dan met mezelf in allerlei bochten wringen om het altijd perfect te doen?

Ik heb heel veel respect voor vegans die echt tot het uiterste gaan, echt waar. Maar mij maakt het niet gelukkig en omdat ik vanuit mijn omgeving aanvankelijk veel weerstand kreeg, werkt het hier juist om te laten zien dat ik flexibel ben. Zo krijg ik vrijwel iedereen in mijn omgeving mee, alleen maar door zelf heel af en toe een iets minder ideale keuze te maken!”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“O, ja! Dat blijf ik lastig vinden, maar ik kan er steeds beter mee omgaan. Meestal gaat het namelijk juist om dat perfecte plaatje. Ik plaats een recept voor een lekkere taart mét suiker en krijg kritiek: ‘Je moet wel een gezonde levensstijl promoten, hoor!’ Ik maak bekend dat ik zwanger ben en ontvang een berichtje: ‘Je gaat toch wel wasbare luiers gebruiken, hoop ik?’ Eerder had ik veel moeite met dit soort opmerkingen, maar nu ik mezelf neerzet als juist die persoon die het niét perfect doe, durf ik meer voor mezelf op te komen. Voor mij hoort bij een gezonde levensstijl juist ook af en toe iets ongezonds en ik ga niet wasbaar luieren, want wij vinden wegwerpluiers toch wel een stuk gemakkelijker.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Vroeger dacht ik altijd lang na over antwoorden op een vraag als deze, maar inmiddels weet ik het: niemand. Nee, echt niemand! Niemand is zo perfect dat ik zijn of haar voorbeeld wil volgen. Ik pik van iedereen wel iets op. Er zijn een aantal Instagrammers die me laten zien hoe ik daar kan groeien, bloggers die me laten zien wat ik beter kan doen, ondernemers die ik graag zou evenaren, etc. Maar uiteindelijk wil ik vooral mezelf zijn en de beste versie van mezelf worden!”

Heb je nog toekomstplannen met Bij mama thuis? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Bij mama thuis is momenteel al deels mijn werk, maar dat zou ik graag uitbreiden! Mijn werk als tekstschrijver kan ik immers niet altijd combineren met het moederschap, want pittige SEO-teksten schrijven niet zo gemakkelijk weg met een brabbelende baby om je heen. Mijn grootste droom is altijd al geweest om moeder te worden en dat ben ik nu! Wat dat betreft ben ik dus al een dolgelukkig mens. Het liefste deel ik mijn geluk dan ook in de vorm van foto’s, filmpjes en verhalen over alles wat ik meemaak. Dit is heel goed te combineren met de zorg voor Ella, dus ik zou het ideaal vinden om me daar meer op te focussen zodat ik er zoveel mogelijk voor Ella kan zijn en tegelijkertijd voor haar toekomst kan sparen.”

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “Thuis smaakt alles het beste. Ik ga dus echt zelden uit eten! Echte favorieten heb ik dan ook niet echt, aangezien we meestal gaan uit eten op uitnodiging van anderen of als we ergens ver weg van huis zijn.”
Gerecht: “Geloof het of niet, maar mij maak je dus echt dolblij met een heerlijke soep. Liefst een rijkelijk gevulde minestrone! Vooral ’s middags dan, want sinds ik tijdens mijn zwangerschap heb overgegeven nadat we ’s avonds soep hadden gegeten, krijg ik daar toch altijd een weeïg gevoel bij.” 
Instagram-pagina: “@bijmamathuis natuurlijk! En @veggiereporter voor de nodige jaloersmakende en hongeropwekkende plaatjes.” 
Kitchen tool: “Is het een tool? Meer een apparaat, maar de airfryer vind ik dus echt een geniale uitvinding!”
Kledingstuk: “Jurkjes! Mij zie je zelden in een spijkerbroek: ik heb er maar één, voor als het echt nodig is.”
Motto: “Onlangs zette ik in mijn biografie op Instagram: ‘Niet perfect, wel gelukkig!’ Dat omschrijft wel goed hoe ik de laatste tijd in het leven sta en ja, dat maakt me gelukkig!”

Giulia van Bij mama thuis

Wat zou je met ons willen delen?

“Oeee, als eerste moet ik denken aan de té lekkere chocoladetaart die ik een tijdje geleden publiceerde. Bevat wel suiker, hoor! ?”

WIN: Een pot granola van Bij mama thuis!

“Ook zou ik graag een lekkere pot granola willen verloten. Deze bak ik op bestelling, zodat mensen zelf kunnen kiezen welke ingrediënten ze erin willen. Diverse mensen uit Weert en omstreken komen regelmatig een aantal potten bij me halen of laten ze door mij bezorgen. Natuurlijk mag je ook bij mij bestellen als je verder weg woont, maar dan komen er uiteraard verzendkosten bij. Niet voor degene die deze winactie wint! Waar in Nederland je ook woont, je mag meedoen. Volg @bijmamathuis en @veggiereporter op Instagram en reageer onder deze foto dat je meedoet. Dan stuur ik de winnaar op dinsdag 14/4 een berichtje terug en krijgt die een heerlijke pot verse granola opgestuurd!”

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie