Home Blog Vegan Stories: Interview met Bakken Zonder Beesten

Vegan Stories: Interview met Bakken Zonder Beesten

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Jessi van Bakken Zonder Beesten. We praten over boter en suiker, vegan soesjes en Joaquin Phoenix. Lees snel verder!

Wie is Jessi, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Waarschijnlijk als rustig, eerlijk en duidelijk. Tikje gek misschien. En daar kan ik me ook wel in vinden eigenlijk. “

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Rond mijn twaalfde werd ik vegetariër. Eieren at ik toen al zelden, omdat ik ze nooit graag lustte. Dierenleed ging me al vroeg aan het hart, een kikker ontleden tijdens de biologieles in de brugklas heb ik als vanzelfsprekend geweigerd. Door de jaren heen ben ik steeds een beetje meer plantaardig gaan eten. Zoals bij velen is kaas ook bij mij lang een lastig ding gebleven om te laten staan, maar eigenlijk mis ik het nu nog maar zelden.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Hopelijk kan ik mensen inspireren wat vaker plantaardig te eten. Ik merk wel veel nieuwsgierigheid om me heen. Bakken en koken zonder eieren en zuivel is niet zo spannend als veel mensen denken, dat probeer ik ook wel echt uit te dragen.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Aquafaba! Echt, het vocht uit een blik kikkererwten is wonderspul. Maak er meringues mee, gooi het in een cake als eivervanger of maak een mousse. Het is amazing.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Wat mij betreft helpen alle stapjes richting plantaardig leven, maar ik vind het lastig als iemand vegan eet en ondertussen wel leer en/of bont koopt of onder een donzen dekbed gaat liggen. Daar begrijp ik echt niets van.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Havermelk, een Vego reep, rode linzen voor in de soep en vooral heel veel verse groente. Oh, en goede bloem en meel om brood en cake mee te bakken natuurlijk.”

Waar gaat Bakken Zonder Beesten over?

“Met Bakken Zonder Beesten wil ik graag laten zien dat plantaardig bakken echt niet moeilijk is. Met een aantal goede basisrecepten kan iedereen een lekkere koek of cake bakken zonder dierlijke ingrediënten zoals eieren of zuivel. Vegan baksels zijn echt niet minder lekker, in tegendeel zelfs!”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Door plantaardige bakrecepten te maken zonder moeilijke ingrediënten of technieken hoop ik zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met vegan bakken. Of dat uniek is weet ik niet hoor, maar hopelijk voegt het iets toe.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Bakken Zonder Beesten?

“Recepten testen is het allerleukst! Er ontstaat vaak een receptidee in mijn hoofd zonder al teveel concrete stappen, om dan de keuken in te gaan en het recept verder uit te werken is toch wel te gek om te doen. Zeker als er vervolgens iets geweldig lekkers uit de oven rolt!”

Havermout-kokoskoekjes van Bakken Zonder Beesten

Mag er boter en suiker in een baksel zitten, of liever niet?

“Zeker wel! Als het plantaardige boter is dan he. Als je een taart of koek bakt moet het ook een klein feestje zijn om hem op te eten, ook al is er misschien niets te vieren. Gezonde baksels draaien vaak uit op een teleurstelling, dus als je dan eens iets bakt laat het dan vooral lekker zijn. Neem je daarna gewoon een bakje sla extra, voor de balans.”

Welk gerecht zou jij nog altijd willen veganizen?

“Soesjes! Een beetje een collectieve frustratie van de vegan bakwereld geloof ik, zonder eieren een goede soes bakken, blijkt gewoon best lastig. Toch zijn er de laatste tijd wat bakkers die de code gekraakt lijken te hebben, dus wellicht komt er bij mij ooit ook een perfect vegan slagroomsoesje of een amazing eclair uit de oven.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Het is geen bedrijf, maar voor Vegatopia heb ik een aantal jaren recepten geschreven. Daar heb ik echt mijn bakflow gevonden. Een bedrijf dat met mij wil samenwerken moet wel echt goed bij me passen hoor, een samenwerking moet in elk geval goed voelen.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Als zij een product maken waar ik helemaal achter sta en ze hebben verder geen rare eisen, dan wil ik soms best wat reclame voor ze maken. Toch blijft het een gek ding, dus ik ben hier wel voorzichtig mee.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Iemand schreef me ooit een berichtje waarin stond dat ze nog nooit iets gebakken had, een recept van mijn website probeerde en vervolgens helemaal in de bakflow was gekomen. Later had ze pas door dat ze al die tijd vegan aan het bakken was, ze heeft nu nooit meer eieren en boter in huis. Dat vind ik tof.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Zelden eigenlijk, ik ontmoet eigenlijk alleen maar hele positieve mensen die nieuwsgierig zijn naar veganistisch bakken en die open staan voor nieuwe ideeën. Mocht er een kritische noot zijn, dan kraak ik die gewoon. Dat hoort er nu eenmaal bij, de wereld zit vol met meningen en ideeën. En dat is prima, als iedereen elkaar in zijn waarde laat.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Een voorbeeld heb ik niet hoor, ik ga graag mijn eigen weg. Maar ik ben wel heel blij dat er mensen zijn zoals Joaquin Phoenix die hun bekendheid gebruiken om de wereld wat plantaardiger te maken.”

Heb je nog toekomstplannen met Bakken Zonder Beesten? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“De recepten op Bakken Zonder Beesten zijn nu voornamelijk zoet, terwijl ik zelf eigenlijk meer van de hartige dingen ben. Daarom wil ik het ‘bakken’ graag wat breder gaan trekken en naast zoete baksels ook wat meer hartige recepten gaan ontwikkelen. Elke dag taart is natuurlijk ook niet zo gezond, er kan nog veel meer lekkers uit mijn oven rollen denk ik zo.”

Jessi van Bakken Zonder Beesten

Wat is jouw favoriete…

Eetadres:” The Canteen in Bristol UK, in Nederland Mr & Mrs Watson in Amsterdam.”
Gerecht:” Zelfgemaakte pizza, iedereen doet erop wat hij wil en ik zorg voor de knapperige bodem.”
Instagram-pagina: “Op dit moment @schoolnightvegan, maar er zijn zoveel leuke mensen actief op insta dat het moeilijk kiezen is.”
Kitchen tool: “Mijn KitchenAid kan zelfs brood kneden voor de hele week, ik wil hem niet meer missen hoor.”
Kledingstuk: “Spijkerbroek, je ziet me zelden zonder.”
Motto: “Blijf jezelf.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Dit recept voor havermout-kokoskoekjes!

Havermout-kokoskoekjes

Bakken Zonder Beesten
Dit recept voor de lekkerste, vegan havermout-kokoskoekjes komt van Bakken Zonder Beesten. Deze wil je proeven!
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Snack
Keuken Vegan
Porties 25 koekjes

Ingrediënten
  

 • 200 gr plantaardige margarine op kamertemperatuur
 • 100 gr suiker
 • 185 gr havermout
 • 50 gr geraspte kokos
 • 100 gr bloem
 • snufje zout
 • 1/2 tl vanille extract
 • rasp van een 1/2e biologische citroen
 • eventueel een scheutje plantaardige melk

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Roer met een vork de suiker door de margarine.
 • Voeg havermout, kokos, bloem, zout, vanille en citroen toe en roer met een pollepel alles stevig door elkaar. Het moet een redelijk kruimelig deeg worden dat net bij elkaar blijft. Voeg eventueel een klein scheutje melk toe.
 • Bestrooi het aanrechtblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dikte.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en steek koekjes uit het deeg met een uitsteekvormpje (of een glas). Mijn koekjes hebben een doorsnede van 7 cm, maak je ze groter of kleiner dan haal je er logischerwijs iets meer of minder koekjes uit en moeten ze ook iets langer of korter bakken.
 • Leg de koekjes iets uit elkaar op de bakplaat en bak ze in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin. Houd de koekjes aan het einde van de baktijd wel in de gaten, ze kunnen vlot donkerbruin worden.
 • Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Ze blijven echt dagenlang lekker.
Trefwoord autumn, cookies, dairy-free, dessert, fall, gluten free, less than 10 ingredients, snacks, spring, summer, sweet, vegan, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie