Home Blog Vegan Stories: Interview met PlantMadePretty

Vegan Stories: Interview met PlantMadePretty

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Petricia van PlantMadePretty. We praten over voeding als medicijn, documentaires en herbruikbare koffiefilters. Lees snel verder!

Wie is Petricia, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Ik hoop dat mijn vrienden me omschrijven als betrouwbaar. Verder sta ik bekend als eerlijk, ik hou me niet in en ik bekijk dingen ook vaak van een andere kant. Mijn vrienden, vrienden van vrienden en familie zijn altijd welkom, al blijven ze de hele week. Ik denk en hoop dat ze dat weten en sommige vrienden maken hier gezellig gebruik van.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Ik ben in 2015 vegan geworden. In september 2015 werd ik eerst vegetariër. Ik had de intentie om later vegan te worden. Ik wilde buiten de deur vooral niet ‘moeilijk’ doen, dus at ik af en toe nog wel kaas. Dat werd steeds moeilijker, op een gegeven moment kon ik het gewoon niet meer. Ik associeerde ieder dierlijk product met het dier erachter. Ik begon misselijk te worden van het idee van kaas, ik wist allang dat ik dierlijke producten niet meer nodig had, dus de stap naar vegan was eigenlijk iets wat ik MOEST doen. Hierbij leerde ik beter voor mezelf opkomen. Ik deed immers niet moeilijk, nee, ik stond – en sta – aan de juiste kant, daar hoef ik me niet voor te verontschuldigen. 

Het is trouwens begonnen vanuit het idee van compassie. Ik had me verdiept in mindfulness, waarbij ik veel leerde over compassie voor mezelf en voor mijn omgeving. Het eten van dieren – en later het gebruiken van dieren – kon ik hier niet meer bij laten rijmen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu niet meer veel doe met mindfulness, maar van die periode in 2015 heb ik veel geleerd. Rondom dezelfde periode bekeek ik de docu’s ‘Vegucated’ en ‘Forks over Knives’, waarbij ik veel leerde over de effecten van het gebruik van dieren op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid.”

En je gezondheid?

“Gezondheid was een ander stukje bij mij. Ik stopte in 2010 al met het drinken van melk, omdat ik erg last had van eczeem en een homeopaat vertelde mij dat melk en eczeem niet goed samen gaan. Dat hielp gelijk. Later leerde ik dat minder vlees eten ook beter was voor het herstel van m’n huid. Ik raakte erg geïnteresseerd in voeding als medicijn door het programma ‘Food Hospital’. Een paar jaar later, ik denk ook in 2015, las ik de boeken ‘The China Study’ en ‘How not to die’ en ik deed een opleiding tot Natuurvoedingsadviseur. Nadat ik helemaal gestopt was met het gebruiken van dieren, was niet alleen mijn eczeem verdwenen, maar had ik ook geen last meer van mijn astma.  

Het is dus een beetje een gemengde reis geweest. Met aan de ene kant mijn gezondheid als reden om plantaardig te gaan eten. En met aan de andere kant compassie als reden om veganist te worden.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Dat heeft even geduurd, maar dat komt nu steeds meer. Mijn familie maakt steeds bewustere keuzes wat betreft voeding. Ik hoef steeds minder vaak zelf eten mee te nemen, omdat mijn familie steeds beter weet wat veganisme inhoudt. Bij mijn schoonfamilie ging dat wat sneller. Een aantal mensen van mijn schoonfamilie eten bijna helemaal plantaardig. Bij vrienden is het nooit een probleem geweest. Nadat ze wisten dat ik vegan wilde eten, hoefde ik niets meer mee te nemen. Sommige vrienden denken er wel anders over na. Dat komt denk ik niet per se door mij, maar ook omdat ze andere vegans kennen.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Om te beginnen met een vegan leefstijl: laat steeds iets weg en vervang het in het begin bijvoorbeeld door een vegan vleesvervanger als je de smaak van iets vlezigs mist. Wanneer mensen niet goed weten wat ze voor mij moeten maken, geef ik deze tip en dan komt het vaak goed. Je zult steeds beter worden in het maken van lekkere gerechten. In mijn geval heb ik pas echt leren koken en bakken toen ik vegan werd. Er ging een wereld van smaken voor me open. 

Deze tip wil ik ook niet achterwege laten: Google is your friend! Weet je niet hoe je iets moet maken? Google het en het is vast een keer eerder gedaan.” 

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Alles gelijk goed willen doen is eigenlijk niet mogelijk, dus zet dat maar uit je hoofd. Begin bij wat er voor jou mogelijk is en leer gaandeweg.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Sinds ik het voor het eerst proefde ben ik er fan van: zoete aardappel! Dit heb ik altijd in huis. Verder eet ik graag gerechten met gemarineerde tofu. Dit is heel makkelijk om te doen met bijvoorbeeld ketjap en je favo kruiden. Ik vind allerlei peulvruchten erg lekker en veelzijdig. Ik maak graag mijn eigen hummus en bonenburgers of ik voeg peulvruchten toe aan een maaltijdsalade. En mijn andere lievelingsgroente is tomaat, maakt niet uit welke tomaat. In plakjes op m’n brood, in een salade of als basis voor een tomatensaus, altijd goed.” 

Waar gaat PlantMadePretty over?

“De naam PlantMadePretty kun je op verschillende manieren bekijken. Ik vertaal het vaak letterlijk: van planten mooi gemaakt en planten mooi gemaakt. 

Ik zag mezelf mooier en beter worden. Doordat ik planten ging eten en dierlijke producten wegliet herstelde mijn lichaam en dit gun ik anderen ook. Verder is mijn wereld van planten een stuk mooier dan een wereld waarin dierenleed wordt gebruikt voor tijdelijk genot en economisch gewin. 

Ik wil mensen laten zien dat planten prachtige producten zijn om van te leven. Zoals ik al zei: er ging een wereld aan smaken voor me open toen ik vegan werd. Planten zijn zo mooi door wat ze bevatten (antioxidanten, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en vezels) en door hoe ze kunnen smaken.”

Petricia van PlantMadePretty

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Ik heb mijn verandering in leefstijl ervaren als de perfecte samenkomst van een verbeterde gezondheid en een bewuste compassie voor alle bewoners van deze aarde en de aarde zelf. Hier help ik mijn lezers en de mensen die mij inhuren voor voedingsadvies bij. Ik heb hierbij een positieve insteek. Ik laat het leed niet graag zien, maar ik laat juist zien wat het iemand kan brengen. Al is dat zo klein als een lekker gerecht of zo groot als een verbeterde gezondheid.”

Mensen die jou volgen, weten dat je ook bezig bent met duurzamere opties en veel zelf maakt. Kun je daar wat voorbeelden van geven?

“Ja, leuk! Eén van mijn hobbies is knutselen en naaien. Ik heb laatst bijvoorbeeld herbruikbare koffiefilters gemaakt voor Dutch Vegan Magazine. Ik vind het zonde om iets weg te gooien, bijvoorbeeld wattenschijfjes en plastic groentezakjes en daarom maak ik dat soort dingen het liefst zelf. Als er een broek scheurt of er zit een gat in een tafellaken, dan vind ik het leuk om daar iets nieuws van te maken, bijvoorbeeld een tas van spijkerstof of gezichtsdoekjes. Dat scheelt weggooien!”

Wat is jouw allerbeste duurzame tip?

“Als je iets moet kopen of maken, zodat je langere tijd iets niet hoeft weg te gooien (plastic tasjes, koffiebekers, wattenschijfjes, groentezakjes, koffiefilter, broodzakken, etc), investeer je geld of je tijd er dan in.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met PlantMadePretty?

“Bloggen over eten, DIY tips delen en voedingsadvies geven.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ik werk niet heel vaak samen met bedrijven. Veel bedrijven bieden een product in ruil voor een blog of instagram post en beseffen zich niet dat het testen en schrijven veel tijd kost. Alleen als ik echt achter een product sta wil ik het nog wel eens gratis doen, bijvoorbeeld een vegan beauty product. Dat zijn wel leuke samenwerkingen.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Ik mail ze vaak terug dat ik geen tijd heb om iets gratis voor ze te doen. In een aantal gevallen ben ik een samenwerking aangegaan voor een gratis product, maar dat doe ik alleen als ik echt achter het product sta.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Dat een niet-vegan mijn vegan bladerdeeghapjes standaard op tafel heeft staan bij een verjaardag. Mijn doel is om veganisme toegankelijk te maken voor iedereen. Dus dat is een mooie bevestiging.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Wanneer ik persoonlijke kritiek krijg via social media, dan reageer ik daar vooral niet op. Bij kritiek op mijn consumptiekeuzes leg ik graag uit waarom ik bepaalde keuzes maak. Bijvoorbeeld bij het gebruik van sojaproducten. Ik kreeg een opmerking dat soja niet gezond zou zijn en niet duurzaam. Ik vraag dan om bronnen en ik leg uit waarom ik juist wel kies voor soja. Bij dat soort opmerkingen ga ik graag de discussie aan.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Qua voeding en gezondheid heb ik veel geleerd van dr Michael Greger. Zijn boeken en zijn filmpjes hebben veel voor mij duidelijk gemaakt. Hij legt aan de hand van de wetenschap uit waarom je bepaalde voedingskeuzes zou moeten maken voor optimale gezondheid. 

Wat betreft communicatie over dierenwelzijn en veganisme leer ik veel van de filmpjes van Joey Carbstrong, Earthling Ed en Hudson Tarlow. In hun gesprekken met mensen op straat maken ze veganisme heel logisch. Ik vind het knap hoe ze dat doen en het laat mij zien hoe ik dat ook kan doen. Ik merk in gesprekken met bijvoorbeeld collega’s dat Nederlanders wat minder gevoelig zijn voor het principe van ‘Not your mom, not your milk’.”

Heb je nog toekomstplannen met PlantMadePretty? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Ik hoop dat ik in de toekomst mag schrijven voor leuke bedrijven vegan en plantbased bedrijven. Graag zou ik meer mensen willen helpen om gezonder te worden door plantaardige voeding. In de toekomst zou ik graag een boek of meerdere boeken willen schrijven over voeding als medicijn.

Dat er een boek komt over hart- en vaatziekten en plantaardige voeding, weet ik eigenlijk wel zeker. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de wereld, terwijl in 9 van de 10 gevallen het niet nodig is dat iemand daaraan overlijdt. Daarom werk ik ook bij TheHealthyHeart.nl, een platform voor mensen met hart- en vaatziekten. Bij TheHealthyHeart schrijf ik artikelen en we bieden gezondheidsprogramma’s met het doel om hart- en vaatziekten te voorkomen en te genezen.” 

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “Ik weet dat er nog veel meer te ontdekken valt, maar tot nu toe is mijn favo eetadres Wagamama.” 
Gerecht: “Een buddha bowl met zoete aardappel, quinoa, spinazie, tahin en kidneybonen. Dat vind ik het mooie aan een buddha bowl. Je kan je favoriete groenten, peulvruchten en granen omtoveren tot een gerecht. Een simpel broodje hummus met komkommer gaat er ook graag in.”
Instagram-pagina: “Ik heb meerdere insta favorieten, heel moeilijk om er maar eentje te noemen, daarom noem ik er drie:

@sytsemonsma: Sytse maakt mooie foto’s met zijn favoriete kleur, groen. En hij heeft samenwerkingen met leuke bedrijven. Verder vind ik zijn stories heel gezellig!
@veggiereporter: Miriam’s food fotography is the best. Fris en mooi gecomposeerd. Verder is Miriam goed in het veganizen van recepten. Van mergpijpjes tot wafels tot omeletjes. 
@mint.green.mind: door Djuli’s mooie heldere foto’s heb ik altijd zin in haar gerechtjes. Verder heeft ze een mooie stijl en veel handige duurzame tips.

Kitchen tool: “Mijn keukenmachine! Ik gebruik het bijna iedere dag voor deeg, hummus, soep, etc. En mijn ninja blender: daar maak ik iedere dag wel een smoothie mee of een plantaardige melk.”
Kledingstuk: “Mijn lievelingskledingstuk is een skinny spijkerbroek met een high waist. In het weekend ga ik vaak voor een legging met een oversized shirt.”
Motto: “Alles is vervangbaar! In mijn reis naar een vegan levenstijl heb ik geleerd dat alles vervangbaar is. Van plantaardige melk tot lijnzaad-ei tot vegan vleesvervangers. Ik mis echt niks als vegan en ik vind het een uitdaging om lekkernijen te veganizen, bijvoorbeeld mijn vegan heksenkaas of mijn vegan chocoladetaart.”

Petricia van PlantMadePretty broek

Wat zou je met ons willen delen?

“Ik zou graag mijn link naar mijn favoriete vegan dips willen delen. Hiervan kun je er drie zelf maken: satédip, heksenkaas en tomaat-basilicum hummus. En eentje kun je zelf kopen: Johma appel-selderij salade. Deze dips heb ik altijd op tafel bij een verjaardag of dinner party en ze zijn super makkelijk om te maken.”

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie