Home Blog Vegan Stories: Interview met Soy and Seitan

Vegan Stories: Interview met Soy and Seitan

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Kesja van Soy and Seitan. We praten over Scandinavië, klassieke gerechten en zoetigheid. Lees snel verder!

Wie is Kesja, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Mijn vrienden zouden me omschrijven als een bezige bij, iemand die altijd met vanalles bezig is maar ook als een vriendelijk en behulpzaam iemand.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Mijn reis naar veganisme was kort en heel onverwacht. Ik was vroeger een enorme vleeseter en zei altijd dat ik nooit vegetariër zou kunnen worden. Ik was zo’n typische steak met frieten-persoon. Tot ik meedeed aan Dagen Zonder Vlees, een campagne om een maand lang geen vlees te eten. Die maand was een enorme hel: ik had helemaal geen inspiratie om vegetarisch te koken en heb die maand toch vaak vlees gegeten. Maar door het zoeken naar inspiratie, kwam ik in verschillende Facebook groepen terecht waar ik ook vegans lid waren. Ik vroeg naar vegetarische recepten en kreeg toen heel wat opmerkingen van vegans over wat er slecht was aan kaas en melk. Ik ben toen na die maand meer informatie gaan opzoeken over dierlijke producten en ben daarna direct vegan geworden.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Ik krijg regelmatig vragen van vrienden over bepaalde producten en merk dat ze toch wel vaker plantaardig eten.”

Mensen die jou volgen, weten dat jij een voorliefde hebt voor Scandinavië. Waar komt die liefde vandaan?

“Die liefde is eigenlijk begonnen door muziek, ik ben al sinds mijn twaalfde jaar een metalfreak en veel metalbands waar ik van hou komen uit Scandinavische of Noordse landen. Mijn favoriete land is Finland, een land met veel natuur, bossen en meren. Maar ook voor vegans is het daar een paradijs! Je vind er zelf in de kleinste koffiehuisjes havermelk en elke supermarkt heeft een groot vegan aanbod.”

Wat is jouw favoriete Scandinavische gerecht?

“Mijn favoriete Scandinavische gerecht is zonder twijfel pannukakku. Het is een pannenkoek die in de oven gebakken wordt. Het traditionele recept is niet vegan, maar ik heb er wel een vegan versie van gemaakt.”

bosbessen ovenpannenkoek Soy and Seitan

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Bekijk thuis op voorhand al op websites van supermarkten naar de ingrediënten van producten en maak een lijstje. Dan hoef je in de supermarkt enkel nog eens snel na te checken of de ingrediënten nog steeds kloppen en sta je geen half uur ingrediënten te controleren.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Ik heb eigenlijk zelf geen negatieve dingen ervaren. Het is sowieso een beetje aanpassen, dingen uitproberen en proeven.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Ik ben gek van de vegan “spek”reepjes van Albert Heijn, dus die vind je zeker in mijn boodschappenmandje. Verder koop ik vooral heel veel groeten en fruit omdat ik probeer om minder suiker te eten. Ik bestel ook regelmatig voeding op vegan webshops omdat het aanbod daar veel groter is.”

Waar gaat Soy and Seitan over?

“Soy and Seitan gaat vooral over eten. Leuke recepten, ook recepten voor vegan hondjes, hotspots en af en toe wat over zero waste leven.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Ik probeer om zo veel mogelijk recepten van voor ik vegan werd vegan te maken. Veel klassieke en traditionele recepten die ik in een vegan jasje steek. Zowel Vlaamse gerechten als Scandinavische en Noordse gerechten.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Soy and Seitan?

“Het leukste vind ik de gerechten maken, perfectioneren en proeven. En ze dan zo mooi mogelijk op de foto proberen te krijgen.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ik werk regelmatig samen met bedrijven die dezelfde visie als mij hebben. De leukste samenwerking tot nu is met Confiserie Jonas, een vegan chocolademaker. Ik ben gek van chocolade dus recepten maken met vegan chocolade en de chocolade proeven zijn helemaal mijn ding.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Ik krijg regelmatig complimenten van volgers die bijvoorbeeld een recept van een cake gemaakt hebben voor een familiefeest en dat de familieleden heel enthousiast waren over de cake. Zoiets vind ik heel fijn om te horen.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Tot nu toe heb ik nog geen kritiek gekregen. Ik zou het negeren en er niet op reageren.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Mijn grote voorbeeld is zonder twijfel Katja van Starfish & Coffee, een vegan lunchplek in Antwerpen. Het is een geweldige vrouw met een passie voor wat ze doet. Ze deelt heel veel positieve dingen, maar laat ook de minder fijne dingen zien. Alles wat ze doet, doet ze vol enthousiasme.”

Heb je nog toekomstplannen met Soy and Seitan? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Ik ben een hele tijd wat minder actief geweest en ben nu druk bezig met al het werk dat is blijven liggen in te halen. Ik heb meer motivatie en heb nog enorm veel leuke ideeën voor Soy and Seitan. Er komen dus veel nieuwe recepten aan en leuke samenwerkingen.”

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “Starfish & Coffee in Antwerpen.”
Gerecht: “Curry met gefrituurde silken tofu.”
Instagram-pagina: “@urbaaniveganda.”
Kitchen tool: “Mijn blender! Ik gebruik mijn blender voor smoothies, sauzen en vegan kaasjes.”
Kledingstuk: “Mijn zwarte Armed Angels trui die ik kocht bij Wolf and Storm.”
Motto: “You can’t buy happinnes but you can buy cake and that’s kind of the same thing.

Wat zou je met ons willen delen?

“Het recept voor de pannukakku!”

Vegan oven pannenkoek met bosbessen

Soy and Seitan
Dit recept voor een Scandinavische pannukakku, een oven pannenkoek, is gemaakt door Kesja van Soy and Seitan.
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Breakfast, Dessert
Keuken Fins
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 190 gram silken tofu
 • 100 gram bruine suiker
 • 160 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 • 480 ml sojamelk
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 120 gram bosbessen
 • sojaboter

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Doe de silken tofu, suiker en zout in een maatbeker of kom en mix.
 • Doe de melk, bloem en kokosolie erbij en mix tot een egaal mengsel.
 • Roer de bosbessen door het deeg.
 • Vet een lage bakvorm in en giet het deeg uit in de bakvorm. Leg wat stukjes sojaboter op het deeg en bak 30 minuten.
Trefwoord autumn, breakfast, dairy-free, dessert, fall, fruit, less than 10 ingredients, lunch, snacks, spring, summer, sweet, vegan, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie