Home Blog Vegan Stories: Interview met Vegan Fittie

Vegan Stories: Interview met Vegan Fittie

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Jetske van Vegan Fittie. We praten over haar food challenges, haar hartafwijking en negatieve reacties. Lees snel verder!

Wie is Jetske, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Ik ben een goedlachse, spontane meid die altijd in is voor iets nieuws. Ik sta positief in het leven en bekijk alles met humor. Soms ben ik nogal eigenwijs, impulsief en naïef, wat ervoor zorgt dat het leven nooit saai is.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Mijn ‘officiële’ datum is 1 januari 2017, maar het begon eigenlijk al eind 2013. Ik ben een enorme shopliefhebber en ik hou van kleding kopen, maar ik vind de stand van zaken in de kledingindustrie niet oké. Het voelt niet goed dat kinderen of mensen in erbarmelijke omstandigheden mijn kleding maken. En zo begon ik me eerst daarin te verdiepen. Al snel kwam ik bij het kopje duurzaamheid, wat ik altijd al interessant heb gevonden.

Toen ik me in duurzaamheid begon te verdiepen, kwam ik vrij snel tot de conclusie dat ik dan beter geen dierlijke producten meer kon eten – en dus werd ik in 2014 flexitariër. Uiteindelijk ging dit in 2016 over naar flexanist (waarbij ik het niet kon laten om af en toe kaas te eten, want ik hield van kaas). Echter was dit voor iedereen zo verwarrend (inclusief voor mijzelf), aangezien ik de ene keer wel vis at, dan weer niet die kaasschotel wilde eten om vervolgens wel te kiezen voor het toetje met melk.

Daarom besloot ik in 2017 volledig plantaardig te eten, wat uiteindelijk leidde tot een veganistische leefstijl waarbij ik vanaf dat moment niets meer kocht wat niet duurzaam of vegan was.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Jazeker! Sinds ik vegan eet, zijn veel van mijn vrienden en familie steeds meer vegan gaan eten. Nog allemaal eten ze wel zo nu en dan vlees, maar dan wel biologisch – al weet ik dat dit qua dierenleed niets uitmaakt. Daarnaast eet iedereen prima vegan met me mee als ik kom eten en dat vind ik supertof.” 

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“De nieuwe worstjes van Garden Gourmet. Ik heb ze laatst getest in een video en ze smaken precies zoals op de bbq. Daarnaast qua restaurants zijn de Vegan Junk Food Bar en Meatless District mijn aanraders. Zelfs mijn non-vegan vrienden gaan hier met liefde naartoe!” 

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Veroordeel de ander niet. Je krijgt als je vegan wordt in je omgeving best veel commentaar op wat je doet. Ik heb het altijd genegeerd en deed gewoon mijn ding, namelijk lekker vegan eten. Ik heb mijn familie of vrienden nooit veroordeeld op dat zij nog wel dierlijke producten eten, maar wanneer er vragen werden gesteld, heb ik hier altijd rustig op geantwoord.

Daarnaast merk ik dat binnen het veganisme nog wel eens wordt geoordeeld over hoe goed je vegan leefstijl is. Zo heb ik het net ook over flexanisme. Nadat ik dit eens had gepost op Instagram, kreeg ik reacties dat dat niet zou bestaan. Je bent vegan of je bent het niet, maar je kan niet flex zijn. Dat soort opmerkingen raken mij heel erg, omdat ik heus begrijp wat zij bedoelen, maar ik dit niet zo zie.

Ook kreeg ik heftige reacties op het feit dat ik nog mee doe met de barbecue van mijn vrienden. Hoe kon ik met hun zitten terwijl ze dode dieren eten? Tja, mijn reactie is dat ik mijn vegan leven niet laat beïnvloeden door mijn sociale leven en ik laat mijn sociale leven niet beïnvloeden door mijn vegan leven. Dat houdt dus in dat ik gewoon zonder oordeel naar mijn vrienden ga barbecuen, dat ik geniet van de vegan opties en zij van de rest – maar dat we vooral genieten van elkaar!”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Ik koop altijd sojamelk voor mijn havermout of cappuchino. En heeeeeeeeel veeeeeeeel bananen. Onlangs heb ik de vegan kwarq van de appie ontdekt, dus die komt er ook zeker in!”

Fotograaf: Ilse Gabrielle

Waar gaat Vegan Fittie over?

“Vegan Fittie ben ik begin 2017 gestart met als doel anderen mee te nemen tijdens mijn fit journey. Ik heb een aangeboren hartafwijking. Daardoor heb ik als kind nooit goed kunnen sporten. Vanaf mijn 21e ben ik begonnen met sporten en tot op de dag van vandaag sport ik nog steeds zo’n zes keer per week, waarbij ik vier keer aan krachttraining doe en twee keer aan hardlopen. Nu klinkt het alsof ik vet afgetraind ben, maar ik heb ook mijn periodes gehad waarin ik beduidend minder sportte en meer at.

Sinds begin dit jaar ben ik weer lekker bezig en dat voelt goed. Maar naast mijn fitjourney, die ik vooral in de weekvlogs laat zien, doe ik ook allemaal gekke challenges alles omtrent veganisme en duurzaamheid. Ik eet bijvoorbeeld de hele dag één product (spoiler alert: vandaag ga ik een hele dag alleen maar bonen eten!). Met deze videos wil ik laten zien dat je niet meteen aankomt als je één bepaald product eet, maar ook wat het met je lijf doet. Neem de video’s met een korrel zout want het is vooral als entertainment bedoeld.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Mijn humor, mijn hartafwijking en de challenges. Ik geef de standaard YouTube-challenges een vegan sausje. Daarnaast wil ik laten zien dat vegans niet alleen wortels eten, maar dat er binnen het veganisme zoveel soorten takken zijn. Wat mij ook uniek maakt is de serie ‘het eetdagboek van’. Dat is de meest bekeken serie en ook mijn favoriete serie om te maken. Hierbij volg ik een dag het eetdagboek van een andere vegan blogger of vlogger wat zelfs mij weer nieuwe inzichten geeft.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Vegan Fittie?

“Het maken van de challenges maar ook het eetdagboek van. Die blijven het leukst om te doen – al vind ik het contact met de mensen die kijken ook heel leuk! De interactie zorgt voor energie en geeft het gevoel alsof we het samen doen.”

Op je YouTube-kanaal plaats je vaak video’s waarin je challenges aangaat, zoals het eten van een bepaald soort voedsel voor een hele dag. Wat is de moeilijkste challenge die je gedaan hebt?

“Dat is een moeilijke vraag. Ik heb heel vaak dat wanneer ik een challenge begin, ik altijd denk: OOO NEEE HELP, en dan aan het eind denk: Oh, dit viel wel mee! Ik denk dat ik het meeste moeite heb met meerdaagse challenges, zoals dat ik drie dagen het brood dieet volgde waarbij ik niets anders at dan droog brood en een kopje bouillon. Dat was echt verschrikkelijk. Het eetdagboek van Janneke is me ook altijd bijgebleven met de tien bananen in de ochtend!”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Jazeker, ik ben hier wel kritisch in. Ik stel mezelf altijd de vraag: Zou ik het product ook aanschaffen als ik het niet kreeg of niet voor betaald kreeg? Mijn leukste samenwerking is denk ik toch wel degene waarbij ik mijn beamer kreeg. Ik heb getwijfeld over de samenwerking, omdat ik hier niet voor betaald kreeg, maar tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt en ben ik zeer blij met mijn gekregen beamer. Ik gebruik hem elke dag, zeker in deze quarantaine-periode, om film te kijken en muziek te luisteren.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Het ligt eraan wat ze me te bieden hebben en of ik het product echt heel graag wil. Wel probeer ik altijd eerst geld te vragen. In het begin deed ik dat minder, maar mijn huurbaas kan het niet echt waarderen als ik de huur betaal met twee pakjes vleesvervangers en een beamer. Maar ik doe ook wel eens een shoutout naar een bedrijf in mijn weekvlog. Voor mij is de regel: betaal je me niets, dan kan je een story of een shoutout in mijn weekvlog krijgen. Betaal je wel, dan krijg je een aparte video en een Instagram-post. Dat is misschien alsnog niet eerlijk tegenover andere ondernemers. Maar voor mij werkt dit nu het beste.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“O, ik krijg zoveel lieve reacties! Ik straal altijd van de opmerkingen die krijg. Ik krijg vaak te horen dat ze vrolijk worden van mijn video’s en dat het zo’n fijn begin van de dag is. Maar ik vind het ook tof om te horen als mensen vertellen dat ze door mij minder vlees zijn gaan eten of zelfs vegan zijn gegaan!”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Jazeker, dat is heel wisselend. Mijn tien euro budget-video’s gingen als een malle en daar kreeg ik een shitload aan ‘haat’ over mij heen. Maar I’ll kill them with love. Wanneer ik een nare reactie lees, leg ik eerst even de reactie aan de kant, want mijn eerste gevoel is pijn of woede. Dan probeer ik te bedenken wat voor persoon er aan de andere kant zit. Misschien is diegene wel eenzaam of vroeger erg gepest. Waarom zal je zomaar uit het niets gaan haten?

Ik ga dan altijd in op de reactie, want diegene wil aandacht. Ik ga zeker niet in op de inhoud van de reactie, want ik doe niet aan negatieve aandacht. Het grappige is dat het meerdere keren heeft geleid tot hele grappige en open gesprekken. Conclusie: mensen willen aandacht – of dit nu positief of negatief is. Zodra je ze positieve aandacht geeft, trekken ze vanzelf wel weer bij.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Dat vind ik echt een hele lastige vraag. Ik heb niet echt een voorbeeld waar ik erg tegenop kijk. Ik heb meer situaties waarvan ik heb geleerd. Mijn inspiratie haal ik bij verschillende ondernemers vandaan. De een kan mij inspireren hoe hij/zij de video monteert. De ander inspireert me door de onderwerpen of foto’s.

Het klinkt misschien gek maar ik probeer ook een voorbeeld voor mezelf te zijn; hoe zou ik behandeld willen worden en wat zou ik graag willen in het leven? Dat probeer ik te doen en na te streven. En nee ik ben by far niet perfect, maar dat is niemand.”

Heb je nog toekomstplannen met Vegan Fittie? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Het lijkt me ontzettend tof om leuke content te blijven maken voor Vegan Fittie. Ik merk dat ik zo veel energie krijg van het maken van video’s. Ik wil hier dan ook veel meer in groeien. Ik wil betere apparatuur gebruiken, bijvoorbeeld. Ik heb al een aantal keer wat mini docu’s gemaakt en dat vind ik zeer interessant om te doen. Even een wat serieuzere toon. Mijn grootste probleem is dat ik van alles leuk vind.

Het lijkt me leuk mijn eigen Vegan Fittie sport(kleding)lijn te beginnen, of misschien een soort online coach/ personal trainer. Maar ik heb ook wel eens zitten denken aan het schrijven van een boek. Echter heb ik geen van deze dingen nog opgepakt in deze gekke periode waarin ik veel thuis zit. Ik ben vooral bezig met het maken van video’s. Wie weet dat als we nog een maand langer thuis zitten, dat één van deze dingen toch van de grond komt. Tot die tijd maak ik gewoon video’s en hoop ik daarmee ooit mijn geld te verdienen.”

Fotograaf: Ilse Gabrielle

Wat is jouw favoriete

Eetadres: “Ik wil graag iets 100 procent vegans noemen merk ik, maar mijn echte favoriet is SLA. Zij hebben echt mega lekkere salades en zijn grotendeels vegan!”
Gerecht:” Pannenkoeken of lasagne of curry of sushi. Ik kan niet kiezen.”
Instagram-pagina: “Ik kan heel er genieten van lekkere en mooie food foto’s zoals op de insta van @veggiereporter, maar laat me ook graag inspireren door toffe, duurzame (sport)kleding. Als ik mijn insta advertenties mag geloven, ben ik vooral opzoek naar sportgerelateerde content, dus veel fitgirls and -boys…”
Kitchen tool: “Blender! Sowieso!”
Kledingstuk: “Ik ben dol op jurkjes en hakken, maar tijdens deze thuiswerkperiode draag ik voornamelijk mijn sport outfit. Zit net zo lekker als een pyjama, maar je lijkt er vet sportief door.”
Motto: “‘Does it spark joy?‘ Dankjewel Marie Kondo voor dit motto, ik gebruik hem dagelijks. Wanneer ik iets koop, bij een opmerking, bij wat ik doe, bij personen in mijn leven… Overal.” 

Benieuwd naar wat Jetske van mijn eetdagboek vindt? Bekijk de video!

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie