Home Blog Vegan Stories: Interview met Het Groene Broertje

Vegan Stories: Interview met Het Groene Broertje

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Sytse van Het Groene Broertje. We praten over vleesvervangers, nare reacties en fulltime bloggen. Lees snel verder!

Fun fact: in het najaar van 2018 heb ik ook een interview met Sytse gedaan voor Vegan Stories. Dit artikel lees je hier.

Wie is Sytse, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Haha, ik denk dat vrienden mij zouden omschrijven als druk, vegan, spiritueel, gezelligheidsmens en misschien zelfs creatief. En ik geloof ook wel dat ik dat ben. Los van wat ik geloof, wat zij zouden zeggen is hun beleving van mij. En dat is altijd goed.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Ik heb mezelf altijd een dierenvriend genoemd. Ik was vroeger altijd met dieren in de weer, liep stage in een dierenwinkel en wilde heel graag zelf een eigen dierenwinkel beginnen. Al leek het loslaten van de dieren me dan wel weer heel moeilijk. Ik was jong en naïef. Ik wist niet dat een dierenwinkel juist heel slecht is voor de opgesloten dieren. Kijk alleen maar eens naar die vogels die horen te vliegen maar opgesloten zitten in een kooitje, dat kan niet goed voor ze zijn.

Ik sprak een vriendin en collega die al langer veganist was en ineens viel alles op z’n plek. Als iemand die zichzelf dierenvriend noemt, kon ik toch geen dieren eten? Ik besloot direct veganist te worden. De koekjes die we op kantoor kregen diezelfde middag, sloeg ik over. Ik cheatte in het begin nog wel eens van melkchocolade of koeienkaas op pizza, maar gemak mag nooit een motivatie zijn om de verkeerde keuze te maken.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Ja en nee. Ik merk dat mensen bewuster worden van hoe ze dingen doen, maar veel vinden het niet genoeg reden om te veranderen. Online daarentegen krijg ik wel steeds vaker berichtjes dat ik ze heb mogen inspireren. Dat maakt me echt zo gelukkig!”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Wees niet te streng voor jezelf. In het begin kun je gewoon nog niet alles weten. En dat hoeft ook helemaal niet. Je intentie is goed en daar gaat het om. Als je iets hebt gegeten waar achteraf iets dierlijks in schijnt te zitten, straf jezelf dan niet. Je hebt iets geleerd. You’ll do better next time.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Ja, ga alsjeblieft niet meteen allemaal gekke recepten proberen die een grote kans tot mislukking zijn. Daarmee demotiveer je jezelf alleen maar. Maak je eigen gerecht maar vervang de dierlijke ingrediënten voor plantaardige. Dat heeft veel meer kans op succes!”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Vleesvervangers. Ja, i’m a sucker for it. Ik eet heel graag kipstuckjes, de vegan satéschnitzel, maar ook de speckjes en de krokante schnitzels. Maar als ik echt één ding zou moeten kiezen… Dan kies ik voor… [denkt heel hard na] kipstuckjes. Omdat je daarmee zoveel kanten op kan.”

Waar gaat Het Groene Broertje over?

“Mijn blog gaat voornamelijk over een veganistische en groene levensstijl. Hoe de wereld nu is, zo kan het niet langer. Al het leed dat we dieren (maar ook zeker mensen) aandoen, dat moet stoppen. Ik probeer met productreviews, recepten, boekrecensies, tips en van alles en nog wat, mensen te inspireren een groene en plantaardige keuzes te maken. Ook laat ik (bijna) wekelijks zien wat ik op een dag eet. In de hoop dat mensen zien hoe gemakkelijk het is om volledig plantaardig te eten.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Dit vind ik een hele lastige vraag. Ik denk dat het komt omdat ik het doe? Iedereen is uniek en iedereen heeft zijn eigen visie op dingen, talenten, ideeën en filosofieën. Jij (Miriam) fotografeert bijvoorbeeld heel vaak met een lichte achtergrond, mijn foto’s hebben bijna altijd een zwarte achtergrond. Alles wat ik maak en publiceer, is een stukje van mij en de fase waarin ik zit. De ene keer houd ik heel erg van koken en plaats ik drie recepten, de andere keer ben ik heel erg aan het mediteren en schrijf ik daarover. Ik denk dat het een volwaardig beeld laat zien van wie ik ben, en dat het daardoor uniek is.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Het Groene Broertje?

“Mensen inspireren. En dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een recept te maken. Of mijn e-book aan te bieden. Maar ook door samenwerkingen met groene ondernemers. Daar komen er steeds meer van en er komen ook steeds meer groene producten op de markt. Het is heel tof om die te mogen testen en mensen daarmee te laten zien hoe het ook kan. Maar het contact met iedereen die mij volgt of mijn blog bezoekt, vind ik ook heel leuk. Het is soms lastig om de inbox bij te benen, maar ik vind het contact echt heel leuk.”

Onlangs maakte jij het e-book Een vegan verjaardag. Wat mag er niet missen op jouw vegan verjaardag?

“Toastjes! Ik vind toastjes op een verjaardag echt zo Hollands. En dat vind ik leuk. Daarom staan in mijn e-book onder andere recepten in voor vegan kipkerriesalade en vegan kipsatésalade. Ik vind toastjes gewoon gezellig. Lekker smeren en uitdelen op een kringverjaardag. Heel knullig, maar i love it.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ja, best regelmatig. Ik denk dat de leukste Zustainabox is. Dat is ook echt een unieke samenwerking. We zijn voor langere tijd een verbinding aangegaan en dat maakt het zo leuk. Iedere twee maanden komt er een nieuwe Zustainabox uit en die mag ik dan reviewen. Ik krijg een volledige box, zodat ik mensen kan laten zien wat er in zit. Daarnaast bied ik een kortingscode aan waarmee mensen zich met 15 procent korting kunnen aanmelden. Deze samenwerking is zo mooi omdat het een bedrijf is waar ik zo achter sta en die ik het succes zo gun. Manon en Ruben willen de wereld groener maken. Net als ik.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Dat ligt eraan. Ik moet ook gewoon mijn hypotheek betalen en ook nog een beetje fatsoenlijk kunnen eten. Als ik in ruil voor een samenwerking een product krijg, vraag ik me af of ik het product echt nodig heb en of ik het anders zelf zou kopen. Zo ja, dan maak ik een uitzondering. Maar meestal zeg ik nee. Als ik een samenwerking aanga zonder betaling, dan moet ik nee zeggen tegen een ander bedrijf dat wel budget heeft. Ik wil namelijk niet dat mijn blog bij elkaar hangt met gesponsorde artikelen. Ik wil vrij zijn in de content die ik maak.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Dat was van Patricia. Vorig jaar stuurde ze me een berichtje dat ze dankzij mij aan de veganchallenge mee ging doen. En drie maanden daarna stuurde ze een berichtje dat ze vegan bleef. Een mooier compliment kan ik niet krijgen!”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Jawel, maar de beste stuurlui staan altijd aan wal. Ik stond in 2016 op Geen Stijl. Omdat ik een duurzaam telefoonhoesje zocht. En ik had een iPhone, dat was natuurlijk niet duurzaam. En heel internet ging los. Ik moest dood, kanker krijgen, aangereden worden, er moest een oorlog komen zodat smerige ventjes als ik eens leerden wat het was om een echte man te zijn en ga zo maar door. Dat was heel hard, maar heeft me heel sterk gemaakt. Het leverde me die dag ook 4.000 bezoekers op op m’n blog. There is no such thing as bad publicity. En nu, als ik kritiek krijg, haal ik mijn schouders op. Ik sta achter wat ik schrijf en plaats en als iemand met goed onderbouwde kritiek komt waar ik het mee eens word, dan zal ik dat ook gewoon toegeven.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Ik heb geen voorbeeld als in één persoon. Alle mensen om mij heen leren me iets. Over mezelf, over de wereld, over hoe ik naar de wereld kijk of ik hoe ik dingen anders zou kunnen doen. En de vegan community heeft mij heel veel geleerd in het begin. Ik werd met open armen ontvangen en overal mee naartoe gesleept. Het was fantastisch! Ze lieten me een wereld zien waarvan ik niet wist dat hij bestond.”

Heb je nog toekomstplannen met Het Groene Broertje? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Ik zou heel graag van HGB mijn fulltime baan maken. Maar daarvoor schommelt het inkomen nog te erg. De ene maand heb ik een salaris waar ik twee maanden van kan leven, een andere maand verdien ik niets. Vooral met de corona crisis. Ik heb die hele periode € 0,- verdient met Het Groene Broertje.”

Wat is jouw favoriete

Eetadres: “Studio Konijnenvoer in Arnhem.”
Gerecht: “Mijn eigen Vegan Pilav.”
Instagram-pagina: “Dan moet ik toch echt voor Jason gaan: @theindigokitchen. Zijn gerechten zijn zo kleurrijk en mooi opgemaakt! Echt uniek.”
Kitchen tool: “Wok.”
Kledingstuk: “Spijkerbroek.”
Motto: “Je hoeft niet te zijn wie je altijd al was, je kan worden die je wilt zijn.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Be the change you wish to see in the world.” 

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie