Home Blog Vegan Stories: Interview met Vegan Travel Life

Vegan Stories: Interview met Vegan Travel Life

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Danique van Vegan Travel Life. We praten over wonen in Barcelona, haar favoriete Nederlandse producten en leven als digital nomad. Lees snel verder!

Wie is Danique, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Wie ben ik? Gewoon mezelf geloof ik, dat is de beste versie van jezelf. Zonder smuck, zonder poespas. Eigenschappen die mijn vrienden zouden noemen om mij te omschrijven… Enthousiast, positief ingesteld, gedreven, open minded, hard werkend, lief, inspirerend, sociaal en ook beetje gek als een deur zo af en toe. Mijn oma zei altijd: volgens Danique komt het altijd wel goed. En dat is ook waar ik in geloof: alles komt, op wat voor manier dan ook, wel weer goed. Natuurlijk zijn er dingen die niet ‘goed’ komen, maar dat is onderdeel van het leven. De kracht voor mij is om in die situaties naast verdrietig of boos te zijn, ook positief te blijven, want een positieve mind helpt mij om mijn leven op een betekenisvolle manier te in te vullen.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“In het jaar 2013 (jeetje, dat is alweer 7 jaar geleden) werd ik vegetariër. Al jaren voordat ik in 2013 vegetariër werd, wilde ik stoppen met vlees en vis en at al regelmatig van die groenteburgers. Die vond ik toen al superlekker. Beter voor de dieren en het milieu, dat waren mijn beweegredenen. Oké, en omdat ik liever niet teveel geld uitgaf en ‘goed’ vlees duur was en is, dus dat schrapte ik al regelmatig, maar volledig vegetariër en mijzelf dat label geven wilde ik toen nog niet. 

Toen ik in Argentinië was en ik om een broodje zónder kip vroeg en vervolgens een broodje met kalkoen kreeg, was ik om. Ik moet mezelf dus gewoon vegetariër noemen. Dan is het voor iedereen duidelijk. Na twee jaar als vegetariër maakte ik samen met mijn toenmalige vriend de stap om in 2016 ook kaas en eieren te laten staan. Dit was voor mij wel lastig. Ik zat vooral met de vraag hoe ik deze producten kon vervangen in bepaalde gerechten. 

Nu weet ik dat je parmezaanse kaas prima kunt maken met amandelen en edelgistvlokken en dat je eieren kunt vervangen door o.a. aquafaba (kikkererwtenvocht). Maar voordat ik dat wist, was dat dus soms een hele zoektocht. De meeste moeite had ik uiteindelijk met het sociale aspect. Het constant de ‘vervelende persoon zijn’ die iedere keer moest zeggen: Sorry maar dat eet ik niet, of hebben jullie iets plantaardigs op de kaart staan? En dan vervolgens opgescheept zitten met een salade waar allerlei ingrediënten uit zijn gehaald, niks voor in de plaats terugkwam en gewoon dezelfde prijs betalen. Dat frustreerde mij regelmatig.

Gelukkig zijn de opties tegenwoordig veel uitgebreider en krijg je vaak een volwaardige maaltijd in een restaurant in plaats van een treurige salade. Dat helpt! Gelukkig denken mijn vrienden en familie altijd mee, waardoor het sociale aspect tegenwoordig veel minder een issue is.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Wat ik merk, is dat mensen bewuster worden van hun keuzes in voeding en dit ook delen met mij. Zo eten mijn ouders niet meer iedere dag vlees en vinden ze de vegetarische gehaktballetjes of vega gehakt prima om te gebruiken in een lasagne. Helaas zitten er wel veel koolhydraten in vleesvervangers (veel meer dan vlees), dus is het soms vanwege gezondheidsredenen niet altijd de beste optie voor hen. 

Meer over het algemeen: het hebben van respect voor ieders keuze helpt om met elkaar in gesprek te blijven. Door de jaren heen merk ik dat mensen welwillend zijn om te minderen met vlees en andere dierlijke producten wanneer je open en flexibel het gesprek ingaat en ze positief verrast met lekkere recepten. Gewoon laten zien dat het makkelijker is dan dat ze denken! Klein beginnen.”  

Je woont in Barcelona. Hoe ben je daar terecht gekomen?

“Eigenlijk vanwege een hond. Aantal jaren geleden heb ik tijdje in Spanje gezeten bij een Nederlandse vrouw die een hondenopvang had en vrienden heeft Barcelona. Toen ik namelijk in 2018 voor 1 maand naar Spanje wilde (het plan was een rondreis van Barcelona – Valencia – Sevilla) vertelde die vrouw, waarmee ik nog steeds in contact was, dat een vriend van haar iemand zocht die op de hond van hem en zijn ex kon passen. Dat vond ik superleuk, natuurlijk! Enige was dat het dan voor ruim drie weken zou zijn, maar ik zou het appartement helemaal voor mij alleen hebben.

Uiteindelijk ben ik dus die hele maand in Barcelona gebleven. Wanneer je een tijdje ergens zit, maak je vrienden en leer je een stad toch kennen. Het was daarom ook overduidelijk dat ik uiteindelijk terug zou gaan om daar te gaan wonen, in ieder geval voor een groot deel van het jaar.” 

Hoe is het om vegan te zijn in Barcelona? Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen?

“Vegan in Barcelona is prima te doen! Er zijn zoveel verschillende vegan restaurants in Barcelona, dat het absoluut geen straf is om hier te wonen. Momenteel zijn ze zelfs bezig met het opzetten van een Vegan Junk Food Bar, dus vervelen doe ik mij niet. Uit eten gaan is dus in principe niet zo’n probleem. Wanneer je naar een tapasbar gaat met niet vegans, dan kan het nog wel eens lastig zijn. Als ik van tevoren weet van dat soort gelegenheden, eet ik thuis wat groenten en eet ik in de tapasbar pan con tomate, piementos de pedron of patatas bravas (zonder de saus dan). 

Nadelen? Ja, die zijn er ook echt wel. Vegan producten zijn hier veel duurder dan in Nederland en ze zijn lastiger te verkrijgen. Een simpel tempehblok van 200 gram kost hier bijna vijf of zes euro. Daarnaast leg je voor een blikje kokosmelk zomaar €1,80 neer. Currypasta’s makkelijk beschikbaar? Vergeet het maar, in de reguliere supermarkten zoals Mercadona, Dia of Lidl zijn praktisch nooit currypasta’s te vinden. Het doen van boodschappen is dus stuk minder efficiënt dan in Nederland, omdat je naar verschillende winkels moet om je boodschappen te doen. Nu was ik ook wel verwend, omdat ik in Nederland in het centrum van Rotterdam woonde en de Albert Heijn, Toko, de Markthal (400 gram tempeh voor 2 euro!), Grimsel, Lidl, Jumbo en Dirk om de hoek had. 

Drie keer raden wat ik altijd doe als ik in Nederland ben: dan gaat er een grote koeltas gevuld met Vivera-producten, appelstroop, ontbijtkoek en vegan hagelslag weer mee terug naar Barcelona. Wat wel heel fijn, is dat je bijna alle groenten en fruit lokaal kunt kopen. Veel groenten en fruit wordt geteeld in Spanje, dus ik probeer altijd te kiezen voor producten uit Spanje.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Leer tempeh lekker klaar te maken. Ik ben zo fan van dit eiwitbommetje! En geef jezelf de tijd om te wennen als je net begint. Lees veel recepten op blogs, maak eens een weekmenu en zoek van tevoren recepten uit om in je weekmenu te zetten. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd B12 inneemt. Houd het ook leuk voor jezelf. Onthoud: het is een keuze, je moet niks en heb geduld met mensen om je heen – zolang ze jou ook met respect behandelen uiteraard.”   

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Een absolute don’t is jezelf niet inlezen over welke vitamines je moet slikken. Er zijn zoveel interessante artikelen over gezond vegan eten. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, want als jij niet voor jezelf zorgt, hoe kun je dan dieren en de wereld helpen? Goede bronnen vond ik in het begin Dr. Michael Greger en inmiddels ben ik ook fan van Lobke Faasen, zij heeft verschillende blogs over suppleren.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Dat is verschillend, ligt eraan in welk land ik ben. Wanneer ik in Nederland ben dan stop ik graag tempeh, groenten, ongebrande pinda’s (om zelf pindakaas mee te maken), ontbijtkoek, pure hagelslag en plantaardige yoghurt zonder suiker. In Barcelona doe ik altijd hete pepers (je kent ze wel als je het fenomeen Broodje Mario uit Utrecht kent: die hete groene pepers), blauwe bessen (die zijn echt verrukkelijk hier!), nectarines (in het seizoen), salsa de calçots en kiwi’s. De kiwi’s komen uit Spanje zelf of uit Italië, niet zoals in Nederland helemaal uit Nieuw Zeeland.”

Beeld: Humberto Segura

Waar gaat Vegan Travel Life over?

“Over volgen van je dromen. Met Vegan Travel Life  zou graag ik iedereen die (af en toe) vegan eet, willen inspireren om zijn of haar reis- en levensdromen te volgen. Om zo de wereld een mooiere en betere plek te maken voor alle levende wezens. Dier, Plant én Mens.  

Vegan Travel Life is voor mij dé plek om je te inspireren met wereldse, vegan recepten, leven als digital nomad, reisverhalen over onontdekte parels en bekende lievelingsbestemmingen en wonen in Barcelona.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Er zijn zoveel mensen die hun dromen volgen, verhuizen naar het buitenland, vegan eten en ook graag duurzaam willen leven. Uiteindelijk is iedereen uniek, het is jouw verhaal en jouw kijk op het leven. Je hoeft niet zoveel te doen om uniek te zijn. Dat ben je al. Er is niemand anders zoals jij. 

Waar ik wel bewust voor kies op Vegan Travel Life, is om als Nederlandse te schrijven vanuit positiviteit, avontuur,  geluk en gezondheid omdat dat past bij wie ik ben en hoe ik in het leven sta. En hopelijk ben ik daarmee uniek.” 

Wat vind je het allerleukst om te doen met Vegan Travel Life?

“Als ik tijd heb, is dat verbeteringen doorvoeren op gebied van SEO en maken van content. Het doen van keyword analyses, het schrijven van de reisblogs, fotograferen van de recepten en uiteindelijk de website seo-optimaliseren. Regelmatig gooi ik de website even door Screaming Frog, kijk bijna iedere dag in Google Analytics en ik maak eindeloos lijstjes met dingen die ik kan toevoegen, aanpassen, verbeteren. Het dingetje is alleen: waar haal ik die tijd vandaan om dat ook daadwerkelijk te doen, als ik ook klanten heb waar ik freelance marketingcommunicatie werk voor doe? De blog doe ik namelijk gewoon ‘erbij’.

Naast dit stuk vind ik het ook heel erg leuk om via socials in contact te staan met andere vegan bloggers. Het voelt als een warme familie, heb zoveel leuke en inspirerende mensen ontmoet!”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Tot half jaar geleden werkte ik bijna nooit samen met bedrijven. Bewust. Dit deed ik, omdat ik mij meer focuste op werken als freelancer in online marketingcommunicatie en Vegan Travel Life was altijd ernaast. Iets voor leuk erbij.

Nu ik meer vanuit het buitenland werk, ben ik wel van plan om meer affiliates te gaan gebruiken en ook vaker samen te werken met organisaties of bedrijven. En niet zonder succes, ik heb net een samenwerking met Protest afgerond.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Dat bekijk ik eigenlijk altijd per geval. Als ik een goed gevoel heb en we profiteren er beiden van, dan is er altijd wel iets te bedenken. Maar over het algemeen vind ik dat je samenwerkingen zakelijk moet bekijken. Jij stopt geld en energie in jouw blog, die organisatie profiteert daarvan en daar mag best geld tegenover staan. Uiteindelijk moet jij ook je huur, hypotheek, gas, water en licht et cetera betalen.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Iemand zei tegen mij: ‘Het inspireert mij zo dat je – ondanks dat het vast moeilijk is – je dromen volgt. Dat je eindelijk doet wat je zegt dat je altijd al wilde. Het is zo makkelijk om in je comfortzone te blijven. Maar dat heb je niet gedaan. Met vegan zijn niet en ook niet met je verhuizing naar Barcelona. Je bent echt een inspiratie voor mij.’  Toen ik dat hoorde dacht ik wel echt, wauw! Wat mooi om dit te horen en zo fijn dat iemand daar inspiratie uit haalt. Voor mij lijkt het soms zo normaal: plantaardig eten, hier wonen en locatieonafhankelijk werken. Maar door complimenten zoals deze weet ik weer dat het niet zo normaal is.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Op Vegan Travel Life krijg ik niet echt kritiek. Het enige dat wel eens is gebeurd, is dat ik wat te snel een recept online had gezet en niet de hoeveelheden bij de ingrediënten had gecontroleerd, waardoor mensen vragen gingen stellen. Op zo’n moment geef ik altijd direct aan dat de lezer helemaal gelijk heeft, en pas het aan. In het gewone leven krijg ik wel eens kritiek natuurlijk. Ik probeer het altijd binnen te laten komen als kritiek over mijn gedrag, niet op mij als persoon. Hierdoor kun je objectiever naar de situatie kijken en ook iets van leren.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Qua reizen is dat Floortje Dessing. Zo mooi hoe zij – ook nog vegetariër destijds – de wereld laat zien. Op persoonlijk vlak haalde ik veel inspiratie uit een vriendin van mij die half in Kenia woonde en half in Nederland. Zo moedig vond ik dat van haar.

En mijn moeder, ik weet dat zij zoveel plannen had en dingen wilde doen, reizen en de wereld zien, maar uiteindelijk lukte dit niet vanwege verschillende redenen. Ze heeft mij altijd geleerd om zelfstandig te zijn en mijn eigen keuzes te maken en te luisteren naar mijn intuïtie. Dat ik nu in Barcelona woon heeft zeker ook daarmee te maken, al vindt zij het natuurlijk helemaal niet leuk dat haar dochter zo ver weg is. ‘Had ik je maar niet zo zelfstandig opgevoed’, zegt ze wel eens grappend. Ik weet het mams, en dan geven we elkaar altijd een dikke knuffel.”

Heb je nog toekomstplannen met Vegan Travel Life? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Er zijn zoveel dingen waar ik van droom en waar Vegan Travel Life een springplank voor is. Daarom wil ik mij ook meer gaan focussen op meer content maken. Het is nog steeds het plan om de website ook naar het Engels om te zetten, omdat ik zo vaak vragen van mijn vriendinnen en mensen hier krijg om de recepten te delen. Klein probleempje: zij spreken natuurlijk geen Nederlands. Dat staat dus op nummer 1 om op te pakken. Daarnaast hoop ik op samenwerkingen met mooie food merken (Fairtrade Original blijft altijd mijn favoriet, ik heb daar ruim 1,5 jaar als freelancer gewerkt), toffe reisorganisaties en andere mooie (Nederlandse) merken.”

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “In Barcelona eet ik heel graag bij Roots & Rolls, La Cerveseria Clandestina en Flax & Kale.”
Gerecht: “Dat is toch echt wel een groene curry! Het is zo makkelijk om te maken en altijd een succes, bij iedereen!”
Instagram-pagina: “Niet mijn favoriet, maar wel leuk om inspiratie uit te krijgen voor lekkere recepten: zo volg ik de Korean Vegan en Vegan Richa. Ik hou van de wereldkeuken dus ook van deze. Voor een dosis empowerment lees ik altijd de posts van @mantramagazine. Ik word altijd zo vrolijk van de kleurtjes!”
Kitchen tool: “Dat is toch wel de oven voor makkelijke en altijd lekkere gerechten en mijn kleine steelpannetje. Iedere ochtend bereid ik daar mijn havermout in.” 
Kledingstuk: “Een lang vest. Heerlijk met zakken, zodat je er helemaal in weg kunt zakken. Aangezien er geen verwarmingen zijn in Barcelona, is in de winter zo’n vest echt geen overbodige luxe.”
Motto: “Always follow your dreams. Doesn’t matter when or how, but don’t push them away. Keep them close because they will follow you just as much as you should follow them.“

Wat zou je met ons willen delen?

“Wacht niet te lang met luisteren naar wat je echt wilt. Waar je hart sneller van gaat kloppen. Maak een plan en voer de stappen uit zodat jij daar komt waar je wilt komen. Geloof in jezelf! 

Werk je trouwens bij een leuk bedrijf of organisatie die zich bezighoudt met onderwijs, duurzaamheid, food of reizen? En heb jij iemand nodig die jou kan helpen met jouw marketingcommunicatie? Of wil je graag zakelijk connecten? Check mijn linkedin-profiel.”

Beeld: Humberto Segura

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie