Home Blog Vegan Stories: Interview met eenveganmeisje

Vegan Stories: Interview met eenveganmeisje

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Saonah van eenveganmeisje. We praten over Dutch Vegan Magazine, fotografie en haar cursus eenvroegbegin. Lees snel verder!

Wie is Saonah, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Lief, zorgzaam, dromer, denker, zoeker, eigenwijs.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Vijf jaar geleden ben ik van volledig vleeseter naar veganist gegaan in één dag. Ik vond het altijd al interessant en dacht gewoon: waarom probeer ik het niet? Voor mij voelde het net als stoppen met roken: als ik eenmaal die keuze maak, ga ik ook niet terug. Ik ben pas daarna alle heavy en inspirerende documentaires gaan kijken.

Toen kwam het besef dat ik al die jaren gewoon levende wezens de dood in heb gestuurd met mijn keuze, dat de maatschappij daar draaiende op is en tegen ons liegt. Want ik heb het gewoon echt nooit geweten. Ik werd bewust blind gehouden. Dat vond ik toen moeilijk. Ik was verdrietig en boos op de hele wereld. Pas daarna kon ik dit omdraaien, ben ik allerlei creatieve vormen gaan vinden zoals YouTube en Instagram om mensen positief te informeren.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Omdat ik het al zolang ben niet meer perse. In het begin dacht mijn familie vooral dat het een fase was en was mijn vriend destijds ook alles behalve amused. Maar na een paar goede gesprekken en verloop van tijd zien ze dat het serieus is en dat ik achter mijn keuze sta.

Als ik nu nieuwe mensen ontmoet, heeft het zeker invloed. Het is namelijk zo’n groot onderdeel van mijn leven. Ik heb er zelfs mijn beroep van gemaakt, dus ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Ik zou niets anders willen.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Wees lief. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Je hoeft niet in één keer alles perfect te doen. Het mag gewoon in stapjes. De perfecte vegan bestaat niet eens. Maar dus ook: ga niet andere mensen veroordelen die niet vegan zijn. Je kunt mensen niet veranderen, enkel inspireren.”

Zijn er ook absolute don ’ ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Ik zou zeggen te weinig eten. Die fout heb ik in het begin gemaakt en daardoor viel ik heel veel af. Er waren toen ook nog  geen vegan bordjes in de Appie, dus je moest alles zelf uitzoeken. Daardoor at ik eigenlijk alleen maar groente met een muffe vleesvervanger, haha. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat als je veel groente en peulvruchten eet, je veel vezels binnenkrijgt en je sneller verteert. Daarna ben ik dus ook ‘s avonds drie keer gaan opscheppen en voegde ik meer koolhydraten toe. Pas toen kreeg ik de energie die ze allemaal beloofden.

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Het liefst zoveel mogelijk kleur! Groente, fruit, peulvruchten, granen. Maar ik vind de juicy steak van de Lidl ook heel lekker, of de burger van Garden Gourmet, of kipnuggets van Vivera. O, en natuurlijk havermelk, want Oatly.”

Saonah van eenveganmeisje in de natuur

Waar gaat jouw kanaal eenveganmeisje over?

“Met mijn kanaal probeer ik met positiviteit en humor de diepte in te gaan van een vegan en holistische lifestyle. Ik filosofeer graag over het leven, waarom we doen wat we doen en hoe we kunnen veranderen om een ethisch verantwoord beter mens te zijn. Ik zie de mens niet als superieur, maar als onderdeel van een prachtig systeem. En wanneer we als mens keuzes gaan maken, moeten die niet alleen voor jezelf goed zijn, maar ook beter zijn voor je medemens, de dieren en de natuur. Dan kunnen we echt een prachtige liefdevolle wereld creëren. 

Dus ja, veel gedachtespinsels, tips, recepten, duurzame kleding, daily coffee thoughts. Een boost om het anders te doen.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Ik geloof dat iedereen uniek is, omdat je het áltijd op jouw manier doet. Daar is er niemand anders van. Ik krijg vaak terug van mensen dat ze me zo oprecht en authentiek vinden. Dat komt denk ik doordat ik echt mijn hart volg in alles dat ik doe. Ik heb geen tijd om iets anders te doen dan dat. De liefde en enthousiasme mag van mij in alles doorstromen van alle facetten van je leven. Dat spat er denk ik bij mij wel vanaf en maakt mij mij.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met eenveganmeisje?

“De interactie met de mensen die mij volgen. En sommigen (zoals jij, lieve Miriam) in het echt zien. Dat vind ik heel leuk! Maar ook echt het creatieve gedeelte. Lekker in de keuken staan dingen proberen en daar dan een mooie foto of video van maken. Dat geeft dat moment een extra beleving en is voor mij de kers op de taart.”

Je zit niet stil, want je bent ook de maker van het Dutch Vegan Magazine. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Voor mijn afstudeerproject aan de popacademie was ik al diehard vegan en moest ik wel iets met veganisme gaan doen. Ik vond schrijven en fotografie heel leuk. Toen ontstond er spontaan het idee om een magazine te maken. Dat werd vervolgens zo goed ontvangen dat ik daar professioneel mee aan de slag wilde! Ik wilde af van het destijds stoffige imago van veganisten, maar iets hips, moderns en een tikkeltje artistieks neerzetten. 

Het magazine is begin dit jaar uitgekomen en ik ben er heel erg trots op! Er staan hele lekkere recepten in, tips voor zero waste, maar ook filosofische artikelen en een weekplanner met boodschappenlijst.”

Gaan we Dutch Vegan Magazine in de schappen zien liggen?

Nope. Dat was ooit mijn droom maar die heb ik even geparkeerd. Het is waanzinnig om een fysiek product te creëren, maar ook erg tijdrovend.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

Yes! ik werk regelmatig met bedrijven samen. Ik denk dat de leukste die met Love Beauty and Planet was. Daarbij gingen we ook iets actiefs doen, namelijk plastic vissen uit de Amsterdamse grachten. Alle producten van dit merk worden namelijk van dit afvalplastic gemaakt. Dat vind ik supertof. Zo’n dag blijft ook echt hangen, want ik praat er nu nog steeds over.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Ja, dit vind ik echt een lastige. Die krijg ik namelijk heel vaak terug. Ik geloof ook echt wel dat het soms zo is, maar vaak wil men ook voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Zo werkt dat gewoon niet. Ze vragen in principe een dienst van je, een product, en dat kost jou als maker ook tijd of soms zelfs geld. Ik vind dat daar absoluut iets tegenover mag staan.

Heb je écht geen budget? Dan kijk ik of ik het echt heel tof vind, of ik het diegene gun, wat het mij kost en of dat een eerlijke verhouding is.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Dit was van een jonger meisje waar ik ooit één dagje mee heb gewerkt. Zij was toen een type dat leefde voor de McDonald’s. Een paar maanden later kreeg ik een berichtje van haar dat ze bijna geen vlees meer eet. Dat vind ik zó mooi, want als jong meisje van 16/17 ben je zo beïnvloedbaar en bezig met wat je omgeving van je vindt. Als je dan de ballen hebt om het helemaal anders te doen, vind ik echt heel heel knap en mooi.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“De laatste tijd wel steeds meer. Dit komt doordat ik best veel volgers erbij heb gekregen. Hoe meer mensen, hoe meer meningen. Vooral als je onderwerpen aansnijdt die niet zo standaard zijn. Ik kreeg bijvoorbeeld kritiek op mijn posts over natuurlijke anticonceptie, dat ik dat niet mag delen, omdat het volgens diegene niet betrouwbaar genoeg is en er straks allemaal meiden zwanger zijn dankzij mij.

Of met het Black Lives Matters-thema, dat ik niet ervoor mag kiezen om uit te vogelen wat dit met mij doet en hoe ik hierop wil reageren. 

Ik vind dat best lastig, want ik ben ook maar een mens en ik ga niet doen alsof het me niks doet. Ik zie het wél juist daarom als een mooie uitnodiging om voor mezelf uit te zoeken wáarom ik daardoor geraakt word. Mensen die kritiek uiten naar iemand projecteren iets van zichzelf uit op mij. Wanneer ik daardoor geraakt word, projecteer ik weer iets van mijzelf op hen.

Als we dat allemaal kunnen zien bij onszelf, dan is er eigenlijk nooit iets aan de hand.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Twee personen, mag dat ook?

1. Mijn partner, Edu. Ik vind hem zó inspirerend en bijzonder. Hij weet zo goed voor zichzelf te zorgen. Waar ik in alles een einde kan zien, ziet hij overal een nieuw begin. Maar ook hoe hij naar de wereld kijkt. Hij doet zo hard zijn om daar iets moois van te maken, zodat elk levend wezen zich daar veilig en fijn in voelt. Ik hou van mensen die niet alleen aan zichzelf denken maar écht om anderen geven en daar naar handelen.

2. De oprichtster van Chickpea Magazine. Toen ik Dutch Vegan oprichtte, kwam ik haar tegen en ik vind haar zó leuk. Ze is super creatief en maakt de mooiste dingen. Ook doet ze, net als ik, bijna alles in haar eentje en geeft toch niet op. Dat inspireert mij om ook door te gaan, want uiteindelijk zet je wel iets supermoois en waardevols neer. Ik vind de sfeer van haar fotografie heel warm en uitnodigend.”

Heb je nog toekomstplannen met eenveganmeisje? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Ik wil heel graag een eigen studio/kantoor, net als Pick Up Limes. Een ruimte met heel veel ramen en licht. Met een keuken en fotografiestudio waar ik lekker mijn laptop kan zitten werken. En waar ik eventueel workshops en events kan organiseren. Dat is echt mijn droom. 

Verder ben ik bezig met mijn eerste Instagram-cursus. Dit heet eenvroegbegin en doe ik samen met Eduard. We gaan hiermee mensen helpen om een betere ochtendroutine aan te nemen en zichzelf beter te leren kennen om liefdevollere keuzes te maken voor zichzelf.”

Wat is jouw favoriete

Eetadres: “Rozey in Rotterdam.”
Gerecht: “Patat en sushi.”
Instagram-pagina: “@plantifulsoul (so gorgeous).”
Kitchen tool: “De mini blender/hakmolen die vaak bij een staafmixer zit. Ik gooi daar echt alles in. Werkt als een tiet.”
Kledingstuk: “Wijde jurken, want comfortabel én mooi. Met sieraden en een mooi paar schoenen eronder, hoppa.”
Motto: “Piekeren is je 1x onnodig zorgen maken.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Ik zou iedereen graag willen uitnodigen om mee te doen aan onze insta cursus: eenvroegbegin. Ik doe daar de video en fotografie voor. Je krijgt vegan ontbijtrecepten, zowel wholefoods als sinner sundays, maar je gaat vooral mooie verdiepende inzichten opdoen over jezelf en gelijkgestemden ontmoeten.

En natuurlijk go vegan, haha.”

Saonah van eenveganmeisje

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie