Home Blog Boekrecensie: Flexitarisch koken

Boekrecensie: Flexitarisch koken

door Frida

Op de blog van een vegan verwacht je misschien geen boek over flexitarisch koken en ook kan de ondertitel aanstootgevend overkomen. Toch is het niet voor iedereen weggelegd of haalbaar om in een keer over te stappen op volledig plantaardig eten en leven. Dan kan flexitarisch een mooie eerste stap zijn.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Frida Flexitarisch Koken van Kathleen Davis. Benieuwd? Lees snel verder!

Het boek belooft in ieder geval volop verse, onbewerkte, lokale en seizoensgebonden groentegerechten. Dat klinkt goed! Ze zeggen dat je zelf een matige hoeveelheid dierlijke eiwitten kan toevoegen, maar geven ook alternatieve eiwitbronnen als linzen, bonen, noten, zaden. 

flexitarisch koken

Plantaardige, gezondere alternatieven

Het boek begint met een inleiding over het waarom van flexitarisch koken. De voordelen die opgesomd worden, hebben vooral betrekking op een betere gezondheid op tal van gebieden volgens de schrijfster. Mooi is dat ze niet alleen wijst op afvallen, wat sommige mensen misschien denken te kunnen bereiken met een plantaardig eetpatroon. Ook vertelt ze over de voordelen voor de planeet, verspilling tegengaan en duurzaamheid. Uiteraard gaat de schrijfster uitvoerig in op hoe je dan aan je eiwitten komt. Daarbij worden tal van producten opgesomd waar je ze uit kan halen. Hierna passeren andere plantaardige producten de revue als vegan ‘melk’, vetten, gezondere alternatieven voor suikers.

Na dit eerste inleidende hoofdstuk zie je een prachtige pagina en een opsomming van welke groente en fruit je per seizoen het beste kan kopen en eten. De hoofdstukken die volgen, geven recepten met in de hoofdrol. Zuivel & eieren, granen & peulvruchten, geweldige groenten, noedels & pasta, vruchten & noten, een woordenlijst en een register. 

Granen & Peulvruchten

Dit hoofdstuk bevat mooie en zeer uiteenlopende gerechten uit verschillende keukens en landen met mooie foto’s. Wel heb je best veel kruiden en aparte ingrediënten nodig, waardoor het voor mensen met een kleine beurs misschien niet haalbaar is.

Geweldige groenten

Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven. Ook zie je verrassende combinaties als een pizza op basis van avocado. Mijn favoriet is de curry op basis van groene powergroenten (boerenkool, spinazie, sperziebonen, sugersnaps en doperwten). Gepland staat de groentemoussaka, want dat is echt mijn lievelingsgerecht. Hierbij wel een foto met gehakt, maar er worden linzen aangeraden voor een plantaardige versie. Helaas wordt er niet vermeld hoe je de mozzarella kan vervangen, terwijl daar ook een vegan alternatief voor bestaat. Voor beginners zal dit echter wel zoekend zijn om dit in de supermarkt te vinden. Tip: bij Ekoplaza, of geraspt van Violife.

Gek op boekrecensies? Lees dan Maaikes review van Voeding en hormonen!

Noedels & Pasta

Hiervoor geldt ook weer wat ik hierboven bij de andere hoofdstukken al schreef. Heerlijk is de lasagne uit de hapjespan en zoooo simpel. Je hebt dus geen oven nodig. Ook handig als je op vakantie bent. 

Vruchten & Noten

Mijn favoriete hoofdstuk, denk ik. Maar vooral om lekker te lezen en te neuzen, want stiekem heb ik al deze recepten al wel voorbij zien komen in andere boeken of op andere sites/blogs. Hier wordt toch ook wel weer veel gebruik gemaakt van dierlijke producten (zuivel en honing). De schrijfster had hier prima vervangende opties kunnen aangeven. Dat is wel jammer voor beginners. Grappig is wel dat zij in het voorwoord gezonde alternatieven geeft voor suikers en het over gezondheid heeft, maar dat er in dit hoofdstuk veel baksels staan waar je flink wat (basterd)suiker voor nodig hebt. 

Conclusie

Flexitarisch koken is een mooi kookboek met heel veel recepten en variatie, dus zeker niet alleen smakeloze tofu- kikkererwtenrecepten. Ik zie zelf echter liever een indeling is op basis van ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes, maar dat is in dit boek niet het geval.

Er worden vooral recepten voor avondeten gegeven en wat je dan als lunch of ontbijt zou kunnen nemen, moet je echt filteren of zoeken in het register. Prima natuurlijk, maar stiekem ben ik gewoon een beetje te lui om dat te doen.

Als vegan moet je wel tegen dierlijke producten kunnen als je dit boek zou kopen, want die staan op bijna alle foto’s. Een voorbeeld is de paella, waar je de mosselen op de foto ziet staan. Ook wordt er alleen honing en dierlijke zuivel gebruikt, maar geeft de schrijfster hierbij niet aan dat hier ook plantaardige vervangers voor zijn te vinden. Het is dus duidelijk een boek voor de doelgroep die eet zoals de titel luidt: flexitarisch. Voor vegans is het kookboek mooi, maar je moet wel weten hoe je iets zou vervangen in een recept.

Flexitarisch koken. Groentegerechten – kies zelf vis, kip, vlees of plantaardige eiwitten
Kathleen Davis
Forte Culinair
€27,50
ISBN: 9789462502512

flexitarisch koken achterkant

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Astrid 15 december 2020 - 09:39

” Toch is het niet voor iedereen weggelegd of haalbaar om in een keer over te stappen op volledig plantaardig eten en leven.”
Ik heb er 3 jaar over gedaan om echt helemaal plantaardig te leven! Dit soort kookboeken hebben mij ontzettend geholpen in het begin en ik vind het fantastisch dat je ook hier aandacht aan besteed. Want ook in niet vegan kookboeken staan de meest fantastische recepten die makkelijk te veganisen zijn.

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie