Home Blog Boekrecensie: Plants Only Kitchen

Boekrecensie: Plants Only Kitchen

door Miriam Groot

Plants Only Kitchen gaat over vegan eten zonder poespas. Simpel, krachtig en eiwitrijk koken, maar daarna vooral genieten van alle smaakexplosies. Gaz Oakley laat in zijn nieuwe kookboek aan de hand van 70 recepten zien hoe je dat doet.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseer ik Plants Only Kitchen van Gaz Oakley. Benieuwd? Lees snel verder!

Noem ‘m gerust de Ottolenghi onder de veganisten. Of eigenlijk: noem ‘m gewoon bij zijn naam, want dat is wat deze man op zijn minst verdient. Gaz Oakley, ook wel bekend onder de naam Avant Garde Vegan, is zachtjes gezegd een held. Een begrip. Een kneitergoede chefkok. Plants Only Kitchen is zijn derde kookboek, de derde uit drie bestsellers.

Plants Only Kitchen: een inclusief kookboek

Wat gelijk opvalt aan het kookboek van Gaz, is dat het ontzettend inclusief is. Met symbolen worden verschillende levensstijlen, allergieën en diëten aangegeven, zoals glutenvrij of extra eiwitrijk. Het boek bevat dus maar liefst zeventig recepten. Deze zijn onderverdeeld in ontbijt, soep, hapjes, pasta en curry. Andere categorieën zijn hoofdgerechten, ovengerechten, burgers, bijgerechten en nagerechten. Op elk moment van de dag valt er wel wat uit het kookboek te maken, dus.

plants only kitchen

Wat ik fijn vind, is dat er bij elk recept staat aangegeven hoe moeilijk het is op een schaal van 1 tot 10. Dat is handig voor de beginnende kok, maar ook voor degene die wat meer uitdaging en diepgang zoekt. De hemelse eenpanspasta met tomaat scoort hier bijvoorbeeld een 3, waar de loempia’s met paddenstoelen en five spice een 7 krijgen. Daarbij zijn niet alleen de recepten toegankelijk, de ingrediënten zijn dat ook. Bijna alles kun je in de gewone supermarkt vinden – en zo niet: dan wel in de betere biologische winkel of toko.

Eiwittekort een uitgekauwd onderwerp?

Van mij mag het idee van dat veganisten een eiwittekort zouden oplopen wel de prullenbak ingeslingerd. Het is ook een beetje een uitgekauwd onderwerp, niet? Aan de andere kant heeft Gaz Oakley een enorm bereik, waarmee hij ook ontzettend veel niet-veganisten mee bereikt. Met één YouTube-video of één recept kan hij hen al laten zien dat dat eiwittekort (in de meeste gevallen) een broodje aap-verhaal is. Daarbij past het ook wel weer bij de stoere, sportieve vent die hij is. Beetje spieren kweken, beetje eiwitrijke recepten eten. Ik kan wel plaatsen dat hij zich in Plants Only Kitchen ook richt op eiwitrijke voeding.

Conclusie

Hoe dan ook: ja, natuurlijk is dit een aanrader. Ik weet niet of de kookboeken van Gaz Oakley, zoals Vegan Party en Vegan 100, ooit zullen teleurstellen. De fotografie en vormgeving zijn altijd on point en de recepten zijn van hoge kwaliteit. Het is voor iedereen toegankelijk: van carnivoor tot doorgewinterde veganist. Absoluut waar voor je geld.

plants only kitchen

Plants Only Kitchen
Gaz Oakley
Uitgeverij Good Cook
€25,95
ISBN 9789461432407

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie