Home Blog Boekrecensie: Yes, baby

Boekrecensie: Yes, baby

door Lisa

Yes baby! Dit is alles wat je wil weten als je jong bent, maar waar niet over gepraat wordt. Speciaal voor middelbare scholieren schreven Marie Lotte Hagen en Nydia Voorthuizen, van feministisch platform Damn Honey, dit pamflet.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Lisa Yes, baby van Marie Lotte Hagen en Nydia Voorthuizen. Benieuwd? Lees snel verder!

Onderwerpen als je eigen lichaam, kleding en seksualiteit komen in Yes, baby aan bod. En goed nieuws: Marie Lotte en Nydia beloven nog twee extra delen met onderwerpen als seksualiteit, gender, feminisme en activisme.

Yes, baby door Damn Honey

Misschien ken je Marie Lotte Hagen en Nydia Voorthuizen al van Damn Honey, het boek én de podcast, over shit waar je als vrouw* van deze tijd mee moet dealen. In hun tweewekelijkse podcast komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals vrouwen in de politiek, cat calling en de geschiedenis van de vrouwenbeweging. Ook heteronormativiteit, menstruatie, dik zijn, porno, abortus en seksueel plezier zijn belangrijke thema’s (en nog veel meer!).

Lees ook: Boekrecensie: Laat je horen

Het boek(je) Yes, baby is gericht aan tieners en bevat de thema’s ‘je lijf’, kleding, ongesteld zijn/ worden en seks. Onderwerpen die vaak worden gezien als taboe voor jongeren (“wacht maar tot je ouder bent”) worden door Marie Lotte en Nydia openlijk en op een ontspannen manier besproken. Ze moedigen je aan om lekker te doen waar je zelf zin in hebt en vertellen persoonlijke verhalen om de schaamte te doorbreken, zonder stereotyperende verwachtingen. Het is een compact boekje van 108 bladzijden dat je kan helpen bij struggles die je als meisje* meemaakt. 

Ook goed als je ouder bent

Ondanks dat ik zelf eind 20 ben, kan ik me echt identificeren met de onderwerpen. Dit is het boekje dat ik vijftien jaar geleden had willen lezen. Het had mij als tiener en puber veel geruststelling kunnen geven. Het is ook nu nog fijn om me met terugwerkende kracht te kunnen herkennen in de verschillende verhalen van Marie Lotte, Nydia en anderen die hun ervaringen delen over menstruatie, de eerste keer seks, het gebruik van tampons of ‘slechts’ kledingkeuzes. Het was heerlijk om af en toe hardop te lachen en terug te denken aan mijn eigen ervaringen en overtuigingen destijds. Het doel van de bedenkers van Damn Honey is het normaliseren van allerlei zaken waar je als tiener tegenaan loopt. Jij bent niet raar! 

Lees ook: Sustainable sex: zo doe je dat!

Ik gun iedere jongere die zich als vrouw identificeert of die baarmoeder heeft (maar eigenlijk iedereen) dit boek. Ik hoop dat je je daarmee gehoord, gezien en begrepen voelt op een toegankelijke en relaxte manier. Met uiteraard een knipoog, zoals we die van Marie Lotte en Nydia gewend zijn uit hun podcast. 

Yes Baby
Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
Blossom Books BV
Prijs: €8,99
ISBN 97894 6349 1679

Achterkant Yes Baby

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie