Home Blog Hij is er: dit is de schijf van vijf voor veganisten!

Hij is er: dit is de schijf van vijf voor veganisten!

door Henriëtte

Wanneer je gezond wil eten, is er de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum. Deze Schijf van Vijf staat namelijk bekend als de basis voor een gezond voedingspatroon. Als veganist is het lastig om de richtlijnen van het Voedingscentrum toe te passen, gezien er dierlijke producten als vis, kaas en eieren in staan. Daar heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) wat op bedacht. De ‘Vegan Schijf‘ is voedingsschijf gebaseerd op een volwaardig plantaardig voedingspatroon.

De Vegan Schijf voor volwaardig plantaardig eten

Alhoewel de De Schijf van Vijf steeds meer richting een plantaardig eetpatroon verschuift, wordt er nog van uitgegaan dat er dierlijke producten geconsumeerd worden. Hierdoor is De Schijf van Vijf moeilijker toepasbaar op mensen die plantaardig willen eten. Om ervoor te zorgen dat het voor veganisten ook duidelijk is wat nu een gezond en gebalanceerd voedingspatroon is, heeft de NVV een voedingsschijf ontwikkeld, in samenwerking met een team van voedingsdeskundigen.

De Vegan Schijf heeft dezelfde vormgeving als De Schijf van Vijf. Hierdoor kun je in één oogopslag kunt zien hoe een gevarieerd en plantaardig eetpatroon eruitziet. Een gevarieerd, plantaardig voedingspatroon is geschikt voor mensen in alle levensstadia. Dit is inclusief zwangerschap, borstvoedingsperiode, kindertijd, puberteit en voor atleten, aldus de Academy of Nutrition and Dietetics (Amerikaanse Vereniging van Diëtisten).

Een poster van de Vegan Schijf

Op de website van de NVV is voor €6,- een A3 poster van de Vegan Schijf te bestellen, ontworpen door Maria Tiqwah. Door de QR-code op de poster te scannen, krijg je toegang tot meer informatie. Daar vind je info over de verschillende productgroepen binnen een plantaardig voedingspatroon. Denk hierbij aan groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten en zaden. Ook vind je aanbevelingen voor supplementen en vochtinname. Daarnaast zijn de producten die calciumrijk zijn nog eens extra aangegeven in de Vegan Schijf.

Poster Vegan Schijf
De Vegan Schijf. Bron: veganisme.org.

Lees ook: Nu op Netflix: Seaspiracy, de indrukwekkende opvolger van Cowspiracy

Inspiratie voor het Voedingscentrum

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gebaseerd op de ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ en daarmee toch alweer wat verouderd. Vooral in vergelijking met de Vegan Schijf, die ontwikkeld is in 2020/2021. “Vorig jaar zijn we begonnen met het samenstellen van de volledig Nederlandstalige vegan voedingsschijf. We wilden met een mooi vormgegeven poster in één oogopslag laten zien hoe een gevarieerd plantaardig voedingspatroon eruit ziet”, zegt de NVV zelf.

Misschien dat het Voedingscentrum zich door de NVV kan laten inspireren voor een nieuwe Schijf van Vijf, waarin minder dierlijk en meer plantaardig aangeraden wordt. Hopelijk kunnen de twee in de toekomt samenkomen tot één mooie plantaardige voedingsschijf!

Bronnen: Het Voedingscentrum, Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie