Home Blog Minder dan drie procent van alle ecosystemen intact

Minder dan drie procent van alle ecosystemen intact

door Willemijn van Elderen

Slechts 2,8 procent van de ecosystemen is nog net zo intact als vijfhonderd jaar geleden. Zo blijkt uit een publicatie van een team internationale onderzoekers. Dit is schrikbarend minder dan eerder werd gedacht.

Regenwoud

Dit is helaas geen goed nieuws voor de regenwouden. Want zelfs in de delen die er nog relatief goed uit zien, is het mogelijk dat er tegenwoordig aanzienlijk minder dieren leven. Ook kan het zijn dat er in meren en rivieren diersoorten terecht zijn gekomen die daar eigenlijk niet thuishoren. De 2,8 procent waarbij ecosystemen nog in dezelfde staat zijn als vijfhonderd jaar geleden, is ongeveer gelijk aan 10.000 vierkante meter verspreid over de hele aarde.

Verkeerde inschatting

Dat het getal zo laag is, is een schokkende ontdekking. Dit omdat men er eerder nog vanuit ging dat het om twintig tot veertig procent zou gaan. Dat zou betekenen dat er nog gezonde populaties van diersoorten leven, die al honderden jaren bestaan. Ook zou dit percentage aantonen dat de natuurlijke habitat van deze diersoorten niet is veranderd. Het tegendeel is echter waar, nu het percentage minder dan drie procent blijkt te zijn. Een oorzaak van deze verandering in getallen kan volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat er niet genoeg rekening is gehouden met biodiversiteit en de staat van de voedselketen.

Nederland scoort het slechtst van heel Europa

Helaas gaat het in Nederland ook niet goed. Uit onderzoek bleek namelijk dat slechts vier procent van alle beschermde ‘habitattypen’ écht gezond is. Hiermee scoort de Nederlandse natuur zelfs het slechtst van heel Europa. Stikstofvervuiling is in dit geval een van de boosdoeners.

Er is nog hoop

Onderzoekers stellen dat het niet bij deze 2,8 procent hoeft te blijven. Bij de juiste hoeveelheid inspanning en het nemen van de juiste stappen, kan het aardoppervlak dusdanig hersteld worden dat we op twintig procent komen. Dit geldt helaas niet voor de plekken waar diersoorten al zijn uitgestorven of verdwenen. 

Dat herstel mogelijk is, heeft Centraal-Afrika al laten zien. In het Kongobekken is door de terugkeer van olifanten weer zo goed als in oorspronkelijke staat. Uit eerdere artikelen bleek al dat 2021 hét jaar is om actie te ondernemen. Nu is de tijd om handen ineen slaan en de aarde redden!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Bron: NU.nl

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie