Home Blog Sustainable sex: zo doe je dat!

Sustainable sex: zo doe je dat!

door Miriam Groot

Als het safety first is, dan stem ik voor sustainability second. Duurzaamheid kun je toepassen op eten, kleding en wonen, maar ook tijdens een potje vrijen. Hierbij een handjevol tips voor duurzame seks!

Safety first: vegan condooms

Laten we beginnen met de basis van een veilige vrijpartij: condooms. Wist je dat niet alle condooms per definitie vegan zijn? In veel van die latex ‘rubbertjes’ zit caseïne om de boel soepel te houden, maar caseïne is een bijproduct van koemelk. Niet zo vegan, dus. Gelukkig worden er nu veel meer plantaardige condooms gemaakt — met bovenaan het lijstje mijn favoriete merk Huzzy.

Bij de vegan condooms van Huzzy worden namelijk niet alleen vegan materialen gebruikt, maar ook minder plastic om de voetafdruk op de aarde kleiner te houden. Daarbij strijdt het merk voor inclusiviteit en gelijkwaardigheid in seksuele relaties. “Iedereen zou moeten kunnen genieten van de vrijheid om een actief seksleven te leiden zonder ‘slet’ genoemd te worden,” zegt Huzzy. Oh yes, say it louder for the people in the back!

Andere merken die vegan condooms produceren, zijn o.a. Mein Kondom en MY.SIZE. Deze en Huzzy zijn verkrijgbaar bij flikflooi.nl. Flikflooi is een online webshop met vegan en bodysafe seksproducten. Over hen ga je nog wel meer horen, want ik heb nog niet eerder gezien dat mensen zich zo actief inzetten voor meer body safety, duurzaamheid en transparantie in de (online) wereld van ‘meuk voor de neuk.’

Niet doorspoelen!

Wellicht overbodig om te zeggen, maar ik doe het toch: spoel je condooms never nooit door de wc. Helaas lossen ze niet op in het water en komen ze gewoon in het riool terecht.

Handdoek op het nachtkastje

We moeten het hebben over die doos tissues naast je bed. Of die toiletrol, of die vochtige doekjes. Vooral die laatste zijn een verschrikking om te verwerken en een no-go voor het milieu. Gebruik liever een handdoek om de boel op te vangen. Herbruikbaar én prima schoon te spoelen in de wasmachine!

Duurzame glijmiddel, massageolie en -gel

Op het gebied van vegan ingrediënten zijn er best wat vegan glijmiddel en massagespullen te vinden. Dat biedt ruimte om nóg een stapje verder te gaan, want kan het ook duurzaam? Yes, dat kan! Pionier op dit gebied is het merk HOT BIO, dat alleen maar biologisch afbreekbare verpakkingen gebruikt. HOT BIO verkoopt verschillende soorten vegan glijmiddel, maar bijvoorbeeld ook massageolie met amandel, aloë vera en ylang ylang. Een ander merk dat ook vegan en biologische glijmiddel verkoopt, is Joydivision. Wederom te vinden bij flikflooi.

Toys made in China

Het gebeurt nu nog te weinig dat er kritisch gekeken wordt naar de seksspeeltjes die online worden gekocht en verkocht. Met een product ‘made in China’ is niet per definitie iets mis, maar wat onderzoek kan geen kwaad. Kun je uitzoeken onder welke omstandigheden de toy is gemaakt? Zijn de materialen eigenlijk wel goed voor het milieu, of überhaupt voor je lichaam? Is het mogelijk om iets te kiezen dat niet honderden kilometers moet vliegen om op je nachtkastje terecht te komen? Wees gewaarschuwd: het zal een flinke zoektocht worden gezien het gebrek aan transparantie op dit gebied. Een materiaal waarvan ik je in ieder geval kan garanderen dat het bodysafe is, is glas. Check deze veilige toys van Gildo! Niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor het zicht (zó mooi).

Doucheseks: yay of nay?

Of je het nu leuk vind om te doen of niet, het is niet bepaald milieuvriendelijk. Tijdens het douchen verbruik je gemiddeld zes liter water per minuut, afhankelijk van de douchekop natuurlijk. Dat komt uit op 60 liter water voor tien minuutjes onder de douche. Een potje doucheseks duurt waarschijnlijk wel langer dan dat. Zonde van al dat schone (drink)water! Dus, als je de mogelijkheid hebt om een duurzamere optie te kiezen: doen!

Als laatste: kaarsen aan!

En als je dan een fijn plekje hebt gevonden, steek wat kaarsjes aan! In het donker is natuurlijk ook knus en intiem, maar als je elkaar of jezelf toch wil zien, is het misschien beter (en romantischer) om kaarslicht over lampen te kiezen. Bij voorkeur wel een vegan kaars (bijvoorbeeld van Bolsius) en het liefst nog van een duurzamer materiaal ook. Zo maakt The Very Good Candle Company ze van raapzaadolie en zonder plastic. Ook hier geldt: alleen als je de mogelijkheid hebt, maar vooral ook alleen wanneer jij je er prettig bij voelt.

Duurzaamheid is mooi, mits het comfortabel en haalbaar is voor jou. Keep that in mind!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met flikflooi.nl. Samen zullen wij de aankomende maanden kijken hoe we de wereld van ‘meuk voor de neuk’ beter kunnen maken op verschillende gebieden. Denk hierbij aan vegan, duurzaamheid, inclusiviteit en transparantie, wat uiteraard zal resulteren in meer plezier.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Lees hier meer over gesponsorde samenwerkingen.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie