Home België Hoe is het om te leven als vegan in België?

Hoe is het om te leven als vegan in België?

door Djuli

Hoe het is om te leven als vegan in België? Wat zijn de pluspunten van België voor een veganist? Djuli vertelt!

Waarom België?

Ik had nooit verwacht dat ik in België zou gaan wonen. Dat land met dat gekke taaltje en die slechte wegen? No thanks! 

Maar zo’n zeven jaar geleden ontmoette ik een leuke Vlaming op Tinder en na een jaar heen en weer reizen tussen Breda en Leuven, ben ik bij hem gaan wonen. We wonen samen met onze kat Miep in een klein dorpje tussen Leuven en Hasselt. Ik ben vaak in Leuven te vinden, omdat ik daar werk en (hopelijk ooit weer) 3 of 4 keer per week ga salsadansen.

Inmiddels voel ik me hier helemaal thuis. Het leukste aan België vind ik het mooie heuvellandschap. Je kunt hier heel mooi wandelen en fietsen. En je bent zo in de Ardennen of Hoge Venen! 

Lees ook de gastblogs over leven in Spanje, de UK en Finland

Vegan in België: de supermarkt

Mijn beslissing om vegan te worden was ongeveer op hetzelfde moment als mijn verhuizing naar België. Ik kan het dus niet zo goed vergelijken met vegan leven in Nederland, omdat ik nooit als veganist in Nederland heb gewoond. 

Maar van wat ik zie op social media, lijkt het erop dat Nederland meestal iets voorloopt qua vegan producten in de supermarkt. Het vegan aanbod in de Belgische supermarkten vind ik niet zo geweldig, al komen er ook hier meer en meer vegan producten bij.  

De Albert Heijn hebben wij hier in België ook, maar niet op elke hoek van de straat zoals in Nederland. Hier zitten ze alleen in een paar grote steden. Ik sla ongeveer één keer per maand in bij de AH en de rest van mijn aankopen doe ik bij de biowinkel waar ik werk (ook een groot vegan aanbod), de markt, de Carrefour of Colruyt, de Turkse winkel en de toko. Wist je trouwens dat ze in België het woord ‘toko’ niet kennen?

Het Instagram-account @veganfindsbelgium is heel handig om te volgen als je in België boodschappen gaat doen! 

Lees ook: Vegan Stories: interview met Mint Green Mind

Mijn favoriete vegan zaakjes

Net als in Nederland wordt het veganisme hier in België steeds bekender en populairder. Vooral in de grote steden vind je veel vegan restaurantjes en horecazaken met vegan opties. Dit zijn een paar van mijn favorieten:

  • The Kind Coconut: vegan + glutenvrije ontbijt- en lunchroom in Mechelen
  • Liu Lin: vegan restaurant in Brussel met Aziatische gerechten
  • Toukoul: Ethiopisch restaurant in Brussel met vegan opties
  • Noordoever: vega(n) buffetrestaurant in Leuven met hetzelfde concept als Spirit (betalen per gewicht)
  • Life Bar: vegan ontbijt- en lunchroom in Leuven
  • De Broodenier: vegan bakkerij in Leuven
  • Wakiita: vegan sushirestaurant in Gent
  • Bakkerij Frimout: bakkerij in Gent met heel veel vegan opties
  • Peas: vegan cinnamonrolls in Hasselt
  • Lento: vegan restaurant in Hasselt voor als je iets te vieren hebt

Deze blog is geschreven door Djuli, ook wel te vinden op www.mintgreenmind.nl en via @mint.green.mind. Djuli is een fantastische food- en portretfotograaf, receptontwikkelaar en vooral een prachtig persoon. Houd haar in de gaten!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie