Nederlanders consumeren de meeste vleesvervangers van heel Europa! Dat blijkt uit onderzoek van het marktonderzoeksbureau Nielsen. In dit onderzoek zijn de resultaten van de volgende landen naast elkaar gelegd: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Kleinere afzetmarkt van vleesvervangers
Het marktonderzoeksbureau Nielsen heeft drie jaar lang de supermarktverkopen in de elf landen bijgehouden. Per hoofd van de bevolking komt Nederland op de eerste plaats wat betreft consumptie van vleesvervangers. Dit is verassend aangezien de landen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk een grotere afzetmarkt hebben voor plantaardige vervangers.
Lage percentages
Ondanks het feit dat het positief nieuws lijkt, vallen de percentages ietwat tegen. Het aantal vleesvervangers in de supermarkt bedraagt slechts 2,5 procent van de totale vleesmarkt. Als we kijken naar wat men gemiddeld besteedt aan plantaardige vervangers, komt het neer op 17 euro per persoon per jaar. Daarnaast consumeren we jaarlijks gemiddeld slechts acht tot tien vegaburgers per persoon.
Het aanbod van plantaardige vervangers is de afgelopen jaren verdubbeld. Volgens onderzoekers zijn het voornamelijk jongeren die hun eetpatroon aanpassen. Ook de huidige pandemie heeft mensen aan het denken gezet. Vaker zetten we vraagtekens bij de bio-industrie en onze omgang met dieren.
Lees ook: Alle glutenvrije, vegan vleesvervangers op een rij
Zorgwekkend
Naast de stijging in de verkoop van plantaardige vervangers, werd er bekend dat de verkoop van vlees ook is gestegen.
Verschillende documentaires zoals Seaspiracy en Cowspiracy (en nog velen meer) laten ons zien dat het eten van dierlijke producten de aarde steeds verder in de problemen brengt. Het wordt ons op het hart gedrukt dat we NU actie moeten ondernemen. Wanneer we doorgaan zoals we nu bezig zijn, zullen er in het jaar 2048 amper tot geen vissen meer in de zee zwemmen. Negentig procent van de koraalriffen zal gestorven zijn.
Daarnaast is dierlijke landbouw voor 91 procent verantwoordelijk voor de vernietiging van de Amazone. In landen waar honger heerst, wordt het eten gebruikt om de dieren te voeren om deze vervolgens naar westerse landen te exporteren. Door de consumptie van dierlijke producten worden deze cijfers alsmaar hoger.
Earth overshoot day
Om deze reden hebben we ieder jaar steeds eerder te maken met ‘earth overshoot day’. Dit is de dag dat we alle grond- en voedingsstoffen hebben opgebruikt wat de aarde in één jaar terug op kan brengen en verwerken. Deze dag viel dit jaar voor Nederland vroeger dan voor andere landen, namelijk op 3 mei. Dit wil zeggen dat, ondanks het feit dat Nederland met de verkoop van plantaardige vervangers op nummer één staat, we nog een lange weg te gaan hebben.
Bron: Parool, NOS, Cowspiracy, Seaspiracy
Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen. Maar ook de lekkerste recepten en heel veel andere leuke dingen. Gewoon in jouw mailbox. Tot dan!