Home Blog Greenforce review: vegan vleesalternatieven in poedervorm

Greenforce review: vegan vleesalternatieven in poedervorm

door Aafje

Ken jij Greenforce vegan gehakt al? Grote kans dat je de zakjes met poedermixen van Greenforce op social media al eens voorbij hebt zien komen. Er zijn verschillende mixen verkrijgbaar, voor burgers, gehaktballen en gehakt en ik heb ze voor The Veggie Reporter alle drie getest! 

Wat is Greenforce?

Voordat ik mijn ervaring met jullie deel, eerst nog even wat extra informatie over Greenforce. Het is tot op heden (voor zover ik weet) nog niet in de supermarkt verkrijgbaar. Je kan het online bestellen en het komt oorspronkelijk uit Duitsland. De verpakkingen zijn in het Engels, maar het kan ook voorkomen dat je een verpakking met Duitse tekst krijgt, hierbij zit dan wel een Engelse vertaling, verdere uitleg en excuses.

De mixen bestaan voornamelijk uit erwteneiwit. Bij de gehakt variant is dit 60 procent, bij de burger- en gehaktbal variant zo’n 48 procent) Verder is het belangrijk om te weten dat er per 100g droge mix (de zakjes die ik had bevatten 150g) 4,1-4,3 gram zout in zit. Dit komt neer op ongeveer 1 gram zout per klaargemaakt burger, gehaktbal of portie gehakt. Aan de andere kant zit er ook 40-45 gram proteïne per 100g droge mix in, wat neer komt op zo’n 10 gram per klaargemaakte portie. 

Het bereiden van de mixen is heel makkelijk, aan de mix voor burgers en gehakt hoef je slechts koud water toe te voegen, en aan die voor gehaktballen naast water ook nog een beetje olie. Je kneedt dit samen en zet het een half uur in de koeling voor je ermee aan de slag kan. Ideaal dus voor als je bijvoorbeeld op reis gaat of gaat kamperen. Of wanneer je niet weet of de lokale supermarkt wel vegan opties heeft. Daarbij is het ideaal om gewoon in je voorraadkast te hebben. 

Greenforce vegan gehaktballen review: cijfer 8,5/10

Als eerste heb ik samen met twee (omni-)vrienden de gehaktballen getest. Ik maakte ze lekker oldskool klaar in een AGV-tje; met aardappels, boontjes en jus. Aan de mix had ik nog wat gesnipperde uitjes en peper toegevoegd (dit staat als tip op de verpakking). 

We vonden het alle drie erg in de buurt komen van een echte gehaktbal. Het kneden van de gehaktballen vond ik als veganist best lastig, omdat dat dus ook erg in de buurt komt van echt vlees. Maar dat je dit er in de smaak ook voor terug krijgt, is natuurlijk helemaal fantastisch! We hadden allemaal eigenlijk geen verbeterpuntjes voor deze gehaktballen, zowel de smaak als structuur waren gewoon goed. Ook in andere gerechten, zoals spaghetti, zullen ze niet misstaan denk ik! Het lijkt mij dan wel beter om kleinere balletjes te maken. 

In het kort: makkelijk te bereiden, erg goede smaak, erg goede structuur en zeker voor herhaling vatbaar! Dus een dikke 8,5 voor deze mix.

Greenforce vegan burgers review: 7,5/10

Als tweede heb ik de burgers getest samen met mijn (omni-)vriend. Ik vond het iets lastiger om deze te bereiden dan de gehaktballen, omdat een schijf maken van een plakkerige massa toch wel ingewikkelder is dan een bal. In de pan zag het er wederom behoorlijk “echt” uit en het gaf ons goede hoop! Toch vonden wij de burger allebei iets minder lekker dan de gehaktbal. Misschien komt dit ook doordat ik ze niet extra gekruid had, maar gewoon puur vanuit de pan op een broodje had gegooid. De structuur was wel weer goed, vergelijkbaar met de gehaktbal. 

In het kort: iets moeilijker te bereiden dan de gehaktbal, maar erg goed te doen, goede smaak en structuur en ook voor herhaling vatbaar. Wij geven deze burgermix een 7,5!

Greenforce vegan gehakt review: 6/10

Tot slot heb ik de mix voor gehakt samen met mijn (omni-)vriend getest. Ik maakte het weer klaar volgens de verpakking, zonder extra kruiden toe te voegen, en verwerkte het in een bolognesesaus voor pasta. Beiden vonden we het wel lekker, maar dit kwam niet perse door de gehakt die erdoor zat. Dit proefden we eigenlijk niet zo goed en ook de structuur was niet zoals je dat van gehakt verwacht. Toch was het ook niet vies en voegde het wel iets toe, dus een zesje! 

Kleine side-note: Over het algemeen ben ik überhaupt niet zo’n fan van ‘vers’ vegan gehakt, die plakkerige massa’s die je zelf nog rul moet bakken. Ik weet gewoon niet zo goed wat ik ermee aan moet. Er blijven bij mij ook altijd grotere ‘klonten’ in de pan zitten. Wellicht komt dit doordat ik nooit in mijn leven gehakt van dierlijke oorsprong klaar heb gemaakt… Kan jij dit wel goed klaarmaken? Dan zou ik zeker deze mix ook proberen! 

In het kort: hoe bereid je dit? Geen uitgesproken smaak en structuur, maar ook niet vies. Het vult wel goed en je krijgt lekker veel proteïne binnen, daarom toch een 6! 

Zijn de producten van Greenforce glutenvrij?

Goed nieuws: de vegan gehakt en burgers van Greenforce zijn glutenvrij. De gehaktballen bevatten helaas paneermeel waar tarwe in zit. Alle producten zijn wel vrij van soja.

Benieuwd geworden naar de producten van Greenforce? Je kunt ze vanaf €4,99 bestellen via greenforce.com/collections/shop.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en heel veel andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie