Home Activisme Boekrecensie: Weet wie je eet van Stijn Bruers

Boekrecensie: Weet wie je eet van Stijn Bruers

door Willemijn van Elderen

Nog nooit heb ik een dusdanig sterk verhaal gelezen over veganisme dat het mijn ogen opnieuw heeft kunnen openen…tot nu. Stijn Bruers, doctor in wetenschappen en doctor in de moraalfilosofie laat ons in Weet wie je eet opnieuw kijken naar onze waarden en hoe we met deze waarden om zouden moeten gaan. Hij toont aan waarom onze waarden niet samen kunnen gaan met het eten van dierlijke producten. Dit boek is wat mij betreft een aanrader voor iedereen; vleeseter, vegetariër of veganist, dit is een must-read voor allen.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Willemijn Weet wie je eet van Stijn Bruers. Benieuwd? Lees snel verder!

Weet wie je eet: visuele prikkeling

De kaft van Weet wie je eet schetst al een goed beeld waarover het boek zal gaan en in welke toon deze geschreven zal zijn. Op de voorkant staan namelijk een paar kuikentjes op een bord dat wordt vastgehouden door een ober. Naast de samenvattende titel ‘Weet wie je eet’ is de ondertitel ook vrij duidelijk: ‘Hoe we samen onze waarden van tafel vegen en hoe we kunnen eten wat we echt willen’. Met op de achtergrond silhouetten van dieren uit de vee-industrie. De vormgeving binnenin het boek is voldoende afwisselend. Delen van gastschrijvers zijn op zacht rood gekleurde pagina’s weergegeven en het boek is voorzien van een paar veganistische recepten. Bepaalde statements die in het verhaal zijn gemaakt, worden ondersteund door wetenschappelijk onderbouwde grafieken en door het hele boek heen zijn hoofdstukken voorzien van ironische, prikkelende illustraties. Met de deur in huis vallen, dat doet schrijver Stijn Bruers goed.

Weet wie je eet boek review

Eye-opener

Voorafgaand aan het verhaal geeft Stijn de lezer een waarschuwing: “de meeste mensen zoals jij en ik die openstaan voor de inhoud van dit boek, gaan bewust ethischer eten.” Door middel van korte anekdotes geeft zet Stijn je op een andere manier aan het denken. Als ik eerlijk mag zijn, heb ik nog nooit een boek gelezen over veganisme dat écht alle argumenten voor het eten van dierlijke producten zo goed kan weerleggen. Dit op alle denkbare vlakken, van gezondheid en klimaat tot winkelen en koken. Stijn heeft zelfs de ogen van mij, als veganist, nog eens weten te openen. 

Wat doet hij dan precies?

Door het geven van concrete voorbeelden lezen we niet zomaar een boek, of zomaar een verhaal. We lezen iets waardoor we onszelf verder kunnen ontwikkelen en écht met onze waarden aan de slag kunnen. We vergeten vaak dat dieren gevoelige wezens zijn die net zoals mensen een welzijn hebben. Waarom maken we dan verschil tussen mens en dier, wanneer we zo veel overeenkomsten hebben? Deze zaken worden in het boek aan het licht gebracht. Hij laat ons zien dat we niet alleen binnen ons eigen ‘volk’ discrimineren, maar we doen dit ook met dieren.

Op alle argumenten die tegen veganisme zijn, heeft Stijn een goed onderbouwd antwoord. Aan het begin van het boek geeft hij aan zelf ook een vleesliefhebber te zijn geweest. Hij is daardoor in staat geweest om op zo’n manier te schrijven dat het bij ieders referentiekader aansluit. Hij is er niet op uit om vleeseters helemaal onderuit te halen, zijn doel is echter wel om hen aan te zetten tot nadenken, écht nadenken. Laten we samen onze waarden eens opnieuw onder een vergrootglas nemen en vandaaruit voortleven. Voor elkaar, met elkaar.

Weet wie je eet
Stijn Bruers
Pelckmans Uitgevers
ISBN 9789028976399
€7,90

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en heel veel andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Jolanda 24 mei 2021 - 09:50

Bedankt voor het onder de aandacht brengen van ‘Weet wie je eet’. Nu de boekenwinkels weer open zijn en met de BOEKENWEEK (29 mei) in het vooruitzicht, zou ik willen stimuleren om je boek(en) daar te kopen. Zij hebben het over het algemeen harder nodig dan bol.

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie