Home Blog Historisch: CO2-uitstoot Shell moet sneller dalen

Historisch: CO2-uitstoot Shell moet sneller dalen

door Anne Speetjens

Vandaag is er geschiedenis geschreven op het gebied van milieudefensie. Shell, één van de grootste milieuvervuilers van Nederland, moet meer doen om klimaatverandering te voorkomen. De rechter heeft gesproken: de CO2-uitstoot van Shell moet omlaag.

De uitspraak over de CO2-uitstoot van Shell

“Shell moet het zijne doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering”, sprak de rechter. “Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019.” De bedoeling is dat Shell deze veranderingen gaat doorvoeren via het bedrijfsbeleid, welke hiervoor compleet herschreven moet worden.

Hiernaast stelde de rechter vast dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor het beschermen van mensenrechten in de hele keten door de CO2-uitstoot te beperken, inclusief die van zakelijke relaties en afnemers. 

Wat verandert er?

Momenteel heeft Shell nog als doelstelling om diens CO2-uitstoot te verminderen met 20 procent vóór 2030 en met 45 procent tegen het jaar 2035. Een behoorlijk verschil dus met wat de rechter van hen verwacht.

Baanbrekende uitspraak

Niet alleen de uitspraak zelf, maar ook de mogelijke gevolgen ervan geven hoop voor de toekomst. Deze rechtszaak is namelijk de eerste waarbij organisaties zoals bijvoorbeeld Milieudefensie succesvol zijn en een bedrijf van beleid kan laten veranderen.

Dat dit bedrijf Shell is, is nog eens de kers bovenop de taart. Shell is namelijk in maar liefst tachtig landen actief. Het oliebedrijf zal dus in die gezamenlijke landen tot deze reductie moeten komen. Het heeft dus een enorme internationale invloed. Dit geeft een enorme voedingsbodem voor meer van dit soort zaken.

Lees ook: BREAKING NEWS: Amendement 171 officieel van de baan!

Risico’s voor inwoners

In haar beslissing nam de rechter de risico’s van klimaatverandering voor de inwoners van Nederland mee. Van stijging van de zeespiegel tot de gezondheidsrisico’s van luchtverontreiniging.

Shell en zijn klimaatsbeleid

De Shell-groep is wereldwijd één van de grootste producenten en aanbieders van fossiele brandstoffen is. De CO2-uitstoot van de Shell-groep, haar toeleveranciers én afnemers is groter dan die van vele landen.

In een eerdere zitting gaf Shell aan dat het al volop investeert in alternatieven voor fossiele brandstoffen. Daarbij gaf het bedrijf aan dat men niet kan verwachten dat zij in hun eentje de klimaatproblemen kunnen oplossen. Het bedrijf zegt dat ook andere bedrijven hun uitstoot moeten terugbrengen. Ook gaven ze als argument dat de wereld nog fossiele brandstoffen nodig heeft. Als zij deze niet leveren, doet een ander bedrijf dat wel volgens Shell.

Ook andere bedrijven aan de slag

De rechter dacht daar echter anders over. “Ook andere bedrijven zullen CO2-uitstoot moeten terugbrengen.” De gevolgen van de uitspraak wegen volgens de rechter op tegen de gevaren van klimaatverandering.

Shell geeft in een verklaring aan dat het verwacht in beroep te gaan tegen deze “teleurstellende uitspraak”. Het bedrijf staat achter het huidige beleid en geeft aan dat ze dezelfde kant op gaan als dat de rechter wil. Het probleem is volgens hen echter de snelheid die de rechter eist.

Het moet nog duidelijk worden welke directe gevolgen de uitspraak van de rechter zal hebben op de werkwijze van Shell.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie