Home Blog Oog in oog met dieren en leven: ‘WE ARE’ tentoonstelling laat je voelen en zien

Oog in oog met dieren en leven: ‘WE ARE’ tentoonstelling laat je voelen en zien

door Willemijn van Elderen

Deze maand gaat de nieuwe tentoonstelling ‘WE ARE’ van start! Dit is niet zo maar een tentoonstelling, maar een reizende expositie die je oog in oog brengt met dieren, veganisme en leven. Naast het feit dat de tentoonstelling in verschillende steden te zien zal zijn, is het toegankelijk voor íedereen; de entree is namelijk gratis!

Tentoonstelling WE ARE: Steun voor dieren én diervriendelijke ondernemers

De tentoonstelling met de naam ‘WE ARE’ zal iedere maand een andere stad prikkelen met haar kunst. Het idee is ontstaan bij Lonneke Grimbergen, wildlife kunstenaar. Haar werk, evenals dat van de getalenteerde Aidan Houtkamp en de spoken word van Kelly Verdonk is te bewonderen tot juni 2022. De kunst zal bij vier of vijf verschillende diervriendelijke ondernemers per stad te zien zijn. Er is gekozen om diervriendelijke ondernemers de kunst te laten tentoonstellen, omdat deze door de coronacrisis best een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op deze manier hoopt het team haar steentje te kunnen bijdragen.

Niet alleen visuele prikkeling

Volgens Lonneke en haar team kan er niet snel te veel aandacht zijn voor veganisme. Het doel van de tentoonstelling is vooral om men kennis te laten maken met dieren, dierenlevens en veganisme. De kunst brengt op realistische wijze dieren in beeld en laat je voelen en nadenken over hun leven. Met WE ARE willen de ondernemers mensen prikkelen. Het laten zien van een ander perspectief is daarnaast één van de pijlers van de tentoonstelling.

Lonneke Grimbergen tijdens tentoonstelling WE ARE
Lonneke Grimbergen tijdens tentoonstelling WE ARE

“Ik hoop dat de tentoonstelling overbrengt dat we verbonden zijn met alle dieren en dat ze stuk voor stuk onze empathie verdienen”

Meet the team!

Het team achter de tentoonstelling bestaat uit vier mensen die allemaal iets gemeen hebben; hun liefde voor de wereld en de natuur. Alle vier willen ze ons mensen aanzetten tot nadenken. Maar wie zijn nou die harde werkers achter deze vernieuwende tentoonstelling?

Lonneke Grimbergen

Veganisme is een verrijking geworden van het leven van wildlife artist Lonneke. In de tentoonstelling brengt ze verhalen naar voren die tragisch en serieus zijn, maar ze wil bovenal laten zien dat de wereld voor ons opengaat wanneer we niet alleen onszelf, maar ook de dieren serieus nemen. Ze wil mensen door middel van de tentoonstelling nader tot elkaar brengen. 

Lees ook: Vegan Stories: Interview met Lonneke Grimbergen

Kelly Verdonk

Door middel van educatie en kunst geeft Kelly de natuur een stem. Zelf schrijft ze het soms moeilijk te vinden om te zien hoe men met onze planeet omgaat. Daarom probeert ze onderwerpen waarover te weinig wordt gesproken, door middel van kunst aan de orde te brengen. Volgens Kelly geeft de tentoonstelling op een leuke manier een kijkje in onze relatie met het dierenrijk. 

Emma Spannenberg

De kern voor veganisme ligt voor iedereen heel dichtbij, is de visie van Emma. Zelf is ze al twee jaar vegan. De empathie die schuilt in het erkennen en niet willen meewerken aan dierenleed is volgens Emma de kern van veganisme. Emma is al lange tijd bezig met het nadenken over activisme. Ook zij wil mensen aan het denken zetten en een nieuw perspectief bieden. Dit doet ze nu door bij te dragen in de organisatie van de tentoonstelling. “Ik hoop dat de tentoonstelling overbrengt dat we verbonden zijn met alle dieren en dat ze stuk voor stuk onze empathie verdienen. Want dat is – als je het mij vraagt – waar veganisme om draait,” aldus Emma.

Aidan Houtkamp

Het was de neushoorn die miste tijdens het spotten van de big five in Tanzania. Niet gek, want veel zijn er niet meer door gebrek aan bescherming — bescherming tegen de mens, hun grootste bedreiging. Voor WE ARE tekende Aidan daarom een neushoorn. De kunstenaar: “Het is nu van belang de handen ineen te slaan en wat te doen aan de problemen die de biodiversiteit en de aarde consequent aantasten. Met deze tentoonstelling hoop ik daar een stap dichterbij te komen.”

Waar en wanneer kun jij de tentoonstelling WE ARE bewonderen?

Op de website van de tentoonstelling staat een mooi overzicht waar en wanneer de tentoonstelling te bewonderen is. Per stad is zelfs een looproute uitgestippeld, welke langs alle verschillende locaties komt waar de kunst te zien is!

Laat ons weten waar jij de tentoonstelling gaat bezoeken!

tentoonstelling we are

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie