Home Blog Boekrecensie: Basisboek Wilde Bladgroenten

Boekrecensie: Basisboek Wilde Bladgroenten

door Lonneke Grimbergen

Maak kennis met 21 wilde bladgroenten, waar je ze kunt vinden, maar ook hoe je ze zelf kunt kweken en bereiden. Wat er zo bijzonder is aan deze 21 soorten? Velen zijn dagelijks te gebruiken in de keuken, het hele jaar rond, en je kunt er volledige porties van oogsten. Hoe dat precies werkt, legt Laurette van Slobbe in Basisboek Wilde Bladgroenten tot in detail uit.

Basisboek Wilde Bladgroenten: zorgvuldig samengesteld

Het is de auteur gelukt om een selectie wilde bladgroenten te beschrijven die geschikt is voor onze dagelijkse moderne keuken. De 21 groenten die in de eerste helft van het Basisboek Wilde Bladgroenten worden beschreven, hebben twee dingen gemeen: ze leveren een dergelijke oogst op dat ze als hoofdgroente in een maaltijd gebruikt kunnen worden. Bij elkaar zorgen de groenten voor een oogst het hele jaar rond. De groentes worden afzonderlijk behandeld. Je vindt bij elke groente een beschrijving, informatie over waar je deze in het landschap kunt vinden, hoe je het zelf kunt kweken en hoe je het kunt gebruiken. De tekst wordt ondersteund door mooie afbeeldingen en een samenvatting in tabelvorm.

Het tweede deel van het boek gaat over wilde bladgroenten in het algemeen. Over waarom ze zo voedzaam of heilzaam zijn, over verschillende manieren van telen en hoe je ervoor zorgt dat je zo lang mogelijk kunt oogsten. Daarbij vind je ook informatie over hoe je de groenten kunt drogen, basisrecepten en ten slotte een overzicht aan tabellen die het boek samenvatten.

Recepten met wilde bladgroenten

Bij elke soort wilde bladgroente staat beschreven hoe je deze kunt verwerken in een maaltijd. Als voorbeeld zijn er steeds twee recepten toegevoegd waarin de bladgroente de hoofdrol speelt, mét foto’s van het resultaat. Meer variatie aan planten in één gerecht? Aan het einde van het boek heeft Laurette nog een aantal basisrecepten toegevoegd, van dressings tot stamppot. Hierop kan je eindeloos variëren. Alle recepten zijn vegan en glutenvrij. Wat me opvalt, is dat je ook geen uren in de keuken hoeft te staan: deze recepten zijn geschikt voor de dagelijkse kost.

Bekijk ook: Havermout met wilde bramen

Basisboek wilde bladgroenten review binnenkant

Op pad of de tuin in

Dit boek legt precies uit onder welke omstandigheden deze planten in het wild voorkomen. Je kunt de planten ‘uit het wild’ halen, maar de schrijfster moedigt je eigenlijk vooral aan om de planten dichter bij huis te halen. Je kunt dit boek ook prima gebruiken als moestuinboek; je leert hoe je de planten kunt verbouwen, hoe je ze in bedwang kunt houden en hoe en wanneer je moet oogsten. Je hebt trouwens niet per se een moestuin nodig. In het Basisboek Wilde Bladgroenten staan tips voor verschillende tuinsoorten, ook het balkon!

Van nature gezond

Een stukje maatschappijleer, geschiedenis en voedingsleer, ook dat staat erin. De bladgroenten uit dit boek vind je niet in de supermarkt. Ze passen niet in ons huidige productiesysteem. Laurette snapt ook waarom, maar het is geen reden om deze groenten uit ons dieet te laten. Sterker nog, ze bevatten vaak hogere concentraties voedingsstoffen dan onze gecultiveerde soorten, zoals ze uiteengezet heeft in de vele tabellen. Sommige hebben een gunstig effect op onze organen, spijsvertering, huid, of een heilzame werking, dingen waar de welvarende mens juist gebaat bij zou kunnen zijn. Ze hoopt daarom dat de kennis over wilde planten weer algemener wordt.

Conclusie

Basisboek is echt een understatement vanwege de hoge informatiedichtheid. Dit boek is ontzettend waardevol voor degenen die met plantaardige voedingsleer bezig zijn en met tuinieren; of het nu om een moestuin, siertuin, voedselbos of balkon gaat. Het is misschien meer werk om een tuin vol wild groen in bedwang te houden, het levert wel meer op. Volgens de auteur is het namelijk gezonder, duurzamer én kun je langer oogsten.

Basisboek Wilde Bladgroenten
Laurette van Slobbe
Uitgeverij Florae
Prijs: €22,50 (via Florae)
ISBN 9789 0903 4316 7

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Kitty Hoedjes 28 juni 2021 - 10:23

Ik heb het boek natuurlijk al en het is mijn ‘bijbel’ geworden! Iedere dag als ik tussen ‘het groen’ ben bij mijn caravan, maak ik een smoothie van wilde kruiden met kokosmelk.; héérlijk! (Ik woon in Amsterdam, mijn caravan staat in Obdam). Ik werk, sinds het boek, heel anders in de tuin. Beheersen is beheren geworden. Ik voel me heel dankbaar. De recensie vind ik erg lovend! Hoop dat veel mensen enthousiast worden en hun weg vinden naar deze manier van eten met wilde bladgroenten. Fantastisch gedaan Lonneke!!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie