Home Activisme Duitsland wil stadion in regenboog kleuren tijdens EK-wedstrijd Hongarije

Duitsland wil stadion in regenboog kleuren tijdens EK-wedstrijd Hongarije

door Willemijn van Elderen

Als het je nog niet opgevallen is aan de oranjegekte op straat en in de supermarkt: het Europees Kampioenschap voetbal is weer begonnen. Het is de 16e editie van het evenement waarbij de wedstrijden in elf verschillende steden zullen worden gehouden. Op woensdag 23 juni 2021 staat de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije gepland. Verschillende voetballiefhebbers en strijders voor mensenrechten pleiten nu voor een regenboog stadion vanwege de recent aangenomen anti-LHBTIQ+-wet in Hongarije.

Statements tijdens het EK 2021

Het EK is alweer een week bezig. Tijdens het Europese Kampioenschap voetbal zijn er al verschillende statements naar voren gekomen. Zo zette Oekraïne de slogan “Glory tot the heroes” en een silhouet van de Krim op hun shirts. De Krim valt al sinds 2014 onder Russisch gezag.

Een Greenpeace activist vloog het stadion binnen met de tekst op de parachute “Kick out oil”. En dan is er natuurlijk nog het moment dat Christiano Ronaldo de Coca-Cola flesjes aan de kant schoof en het drinken van water promootte. Naast deze acties, draagt de Duitse voetballer Manuel Neuer tijdens het EK een aanvoerdersband met een regenboogvlag. 

Voorafgaand aan sommige wedstrijden wordt door de teams van Engeland, Wales en België geknield. Dit als gebaar voor de rechten van alle zwarte mensen, vrouwen, voor de diversiteit in seksualiteit, het geloof, etc. Als gebaar voor gelijkheid in alle vormen dus. 

Lees ook: Billie Eilish en Joaquin Phoenix in actie voor LHBT+ jeugdorganisatie

Anti-LHBTIQ+-wet Hongarije

Voor de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije aankomende woensdag wordt er dus gestreden voor iedereen in de Hongaarse LHBTIQ+-community. Op dinsdag 15 Juni is in Hongarije namelijk door het parlement vóór een wetswijziging gestemd dat het leven van lhbti’ers onleefbaar maakt. Deze wet verbiedt voorlichting over homo- en transseksualiteit, niet alleen in de media, maar ook op scholen. De wet heeft het doel ‘kinderen te beschermen tegen pedofilie’. Daarnaast is het niet meer toegestaan films, boeken en reclames te tonen aan minderjarigen waarin homoseksualiteit voorkomt. 

Een groep voetballiefhebbers heeft daarom een petitie opgestart. Woensdag speelt Duitsland tegen Hongarije in de Allianz Arena in München. De gemeenteraad van München probeert de UEFA te bereiken in de hoop dat zij gehoor zullen geven aan de oproep om het stadion tot regenboog om te toveren. De gemeenteraad vindt dat de internationale mensenrechtenverdragen worden geschonden in Hongarije. Inmiddels is de petitie al ruim 80.000 keer getekend. De petitie tekenen kan hier.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Beeld: Piqsels
Bron: NOS, Joop, Amnesty, RTL Nieuws

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie