Home Beauty en verzorging Jezelf vergelijken met een ander: wat zegt het over jou?

Jezelf vergelijken met een ander: wat zegt het over jou?

door Aline

Columniste Aline schrijft over jezelf vergelijken met een ander. Dat dit niet verkeerd hoeft te zijn, tenzij…

Heb je wel eens door hoeveel energie het jou kost om je continu te vergelijken met andere mensen? Er is altijd iemand die mooier is, rijker, eleganter, die gelukkiger lijkt, de ideale relatie lijkt te hebben, vaker met vakantie gaat of groter woont. De lijst kan echt enorm zijn. Zeker nu je (bij wijze van spreken) bij iedereen naar binnen mag gluren via social media, komen die vergelijkingen vaak voor, met alle gevolgen van dien.

Ik hoop voor je dat, als dat wel eens gebeurt, je gedachten dan maar in twee richtingen gaan.

Ambitie bijvoorbeeld. Je ziet het als een inspiratie om harder je best te doen om ook z’n leven te mogen leiden. Of misschien onverschilligheid, waar je concludeert dat diens leven je niet echt interesseert. Ook prima. Maar wat ik niet hoop te zien gebeuren is dat je met afgunst naar iemand gaat kijken. Dat zou triest zijn.

Lees ook Alines vorige column: Weg zomerdipje, hallo zonnetje

Afgunst en jaloezie

En toch zie ik het nogal vaak gebeuren, zeker onder vrouwen die vergelijken. Dat afgunst en jaloezie zich vertalen in geroddel en kattig, afkeurend commentaar online. Dat soort commentaar dat je alleen maar durft te schrijven omdat je je veilig voelt achter je scherm en soms zelfs achter een neppe identiteit. Commentaar dat duidelijk bedoeld is om het zelfvertrouwen van de ontvanger te ondermijnen.

Kan het zijn dat je dat doet omdat je eigen zelfvertrouwen even zoek is? Kun je dan niet uitstaan dat iemand anders iets durft te zijn en/of te doen wat jij niet durft? Het is de moeite waard om na te gaan waarom wat je ziet bij iemand zo storend is voor jou. Weet dat de manier waarop je op iemand reageert, meer zegt over jou dan over die persoon. Dus als je op het punt staat om iets naars te zeggen of schrijven: stop even en bedenk waar dat vandaan komt. Mis de kans niet en gebruik je gedachten om te groeien.

Hier wordt uiteindelijk iedereen beter van.

Deze column is geschreven voor Aline: mens, vrouw, moeder, expat en vegan. Altijd bezig met het observeren van mensenlijk gedrag. Wat zij hiervan leert, deelt ze graag hier met ons en op @alineindutch.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en heel veel andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie