Home Ontbijt Vegan chai granola zonder olie

Vegan chai granola zonder olie

door Miriam Groot

Deze verwarmende chai granola maakt een feestje van je ochtend. In plaats van olie, gebruiken we amandelpasta. Dit moet je proeven!

De ultieme geur van herfst of winter in je huis? Die krijg je gegarandeerd wanneer je deze vegan chai granola met amandelpasta bakt! De basis voor de granola bestaat uit slechts zeven ingrediënten: havervlokken, noten, zaden, amandelpasta, ahornsiroop, chai kruiden en een snufje zout.

Chai granola met amandelpasta  

In het recept gebruiken we dus amandelpasta als vervanger van olie. In veel recepten voor huisgemaakte granola zie je dat er zonnebloemolie of kokosolie wordt gebruikt, maar ik vind het zelf veel fijner om de olie te vervangen door een noten- of zadenpasta. Niet alleen voor de fantastische smaak die het meegeeft, maar ook zodat je de gezonde vetten uit de bron zelf kunt halen.

Mijn favoriete amandelpasta is die van TerraSana. Zó smaakvol! In totaal heeft TerraSana negentien notenpasta’s in het assortiment, allemaal biologisch en 100% puur. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren te gebruiken. De amandelpasta past bijvoorbeeld perfect in dit recept, maar je kunt er ook mijn favoriete amandel-chocoladekoeken van maken! De tahin past weer heel goed in deze vegan croissant rolletjes met bosvruchten. Het assortiment van TerraSana is bíjna volledig plantaardig en is te vinden bij o.a. Ekoplaza.

Chai granola ingredienten

Zelf een chai mix maken

De chai mix in dit recept maken we zelf met zwarte thee, kaneel, gember, kardemom en kruidnagel. Je kunt de thee eventueel weglaten, maar eerlijk is eerlijk: Indiase chai (letterlijk: thee) is geen chai zonder zwarte thee. Kleine tip: TerraSana heeft ook een heerlijke Chai latte mix met rijstdrink als basis die lekker is voor kruidige lattes. Deze zou je ook in dit recept kunnen gebruiken.

Uiteraard kun je ook andere notenpasta’s in deze granola verwerken, al vind ik zelf de amandelpasta er wel het beste bij passen. Wat is jouw favoriete notenpasta?

Chai granola met amandelpasta

Vegan chai granola zonder olie

Miriam Groot
Deze verwarmende chai granola maakt een feestje van je ochtend. In plaats van olie, gebruiken we amandelpasta. Dit moet je proeven!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Vegan
Porties 12 porties

Ingrediënten
  

 • 200 gram havervlokken
 • 100 gram noten bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, cashewnoten en pecannoten
 • 50 gram zaden en/of pitten bijvoorbeeld lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten
 • 3 el TerraSana amandelpasta
 • 2 el TerraSana ahornsiroop
 • 1 snufje zout

Chai mix*

 • 1 tl zwarte thee
 • 1 tl gemalen kaneel
 • 1 tl gemalen gember
 • 1/2 tl gemalen kardemom
 • 1/4 tl gemalen kruidnagel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Maal de zwarte thee zo fijn mogelijk in een hakmolentje of met een vijzel. Meng met de rest van de chai kruiden.
 • Hak de noten grof. Meng de havervlokken met de noten, zaden, een snufje zout en de chai kruiden in een grote kom. Voeg ook de amandelpasta en ahornsiroop toe en meng goed. Wanneer de mix nog wat droog lijkt, kun je extra amandelpasta en/of ahornsiroop toevoegen. Is het juist te ‘nat’, voeg dan nog een of meerdere eetlepels havervlokken toe.
 • Leg de granola op een met bakpapier beklede bakplaat, spreid uit in een platte laag en bak voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep om na 10 minuten.
 • Laat de granola afkoelen. Je kunt de granola zo’n twee weken bewaren in een afgesloten pot.

Notities

*Of gebruik 2 el TerraSana Chai latte
Trefwoord amandelpasta, notenpasta, ontbijt, snacks, zonder olie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met TerraSana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie