Home Lifestyle Boekrecensie: Doe het zero van het Zero Waste Project

Boekrecensie: Doe het zero van het Zero Waste Project

door Willemijn van Elderen

Iedereen die geïnteresseerd is in het milieu heeft wel van het Zero Waste Project gehoord. Nadat het eerste boek een enorm succes was, is er een vervolg gekomen met nóg meer tips en tricks; Doe het Zero is een boek vol simpele recepten voor een plasticvrij leven. Weet je nog steeds niet waar je moet beginnen als je plasticvrij wil leven? Dan is dit boek een goede start! In deze recensie deel ik mijn mening over Doe het zero.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Willemijn Doe het zero van Het Zero Waste Project. Benieuwd? Lees snel verder!

Over Het Zero Waste Project

Nicky en Jessie Kroon zijn het powerhouse die samen het Zero Waste Project zijn gestart. De twee zussen leven al sinds 2014 een zero waste leven. Naast een bestseller, hebben ze ook lange tijd een winkel in Amersfoort gehad die je voorziet van allerlei producten en ingrediënten die het zero waste leven makkelijker kan maken. Op hun blog delen ze uiteenlopende onderwerpen en items. Van duurzame fashion tot soorten verf om je meubels mee te ‘upcyclen’! Daarnaast plaatsen ze veelzijdige reviews over allerlei soorten producten. Of het duurzame telefoons zijn of sustainable underwear, zij weten het!

De voorloper van Doe het zero

Het eerste boek was eigenlijk als het ware een introductie in het zero waste leven van deze vrouwen. In dit boek deelden ze al hoe je stap voor stap meer zero waste kunt gaan leven. Nicky en Jessie lieten zien dat de eerste stappen niet eens zo heel moeilijk hoeven zijn en dat het niet per se duurder is. Ook bespraken ze in wat voor producten bijvoorbeeld heel veel schadelijke stoffen zitten. De impact van je kleding is namelijk vaak veel groter dan we ons realiseren. In het eerste boek van deze zussen krijg je dus een hoop basisinformatie om de eerste zero waste stappen te kunnen zetten.

Vormgeving van de boeken

Beide boeken hebben een redelijk overeenkomende vormgeving. De boeken zijn enorm licht van kleur: ik hou hier persoonlijk erg van. Het straalt écht een zero waste vibe uit (bestaat er zoiets als een ‘zero waste’ vibe?) — of in ieder geval iets Scandinavisch. Ondanks het feit dat er gebruik is gemaakt van relatief lichte kleuren is het niet saai of kaal, want de gebruikte kleuren komen vaak en regelmatig terug. In het boek Doe het zero worden nieuwe hoofdstukken aangekondigd in een andere kleur. Dit maakt het meteen duidelijk wanneer je een bepaald onderdeel probeert te vinden.

Doe het zero van Het Zero Waste Project

Lees ook: Zero waste gezichtsverzorging: dit zijn de essentials

Beide boeken zijn voorzien van dik en stevig papier. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat er pagina’s scheuren wanneer je bladert. Over alle aspecten is nagedacht, want het papier mag het FSC keurmerk dragen, deze bevestigt dat er geen sprake is geweest van bosvernietiging bij productie. Daarnaast is het papier 100% chloor- en zwavelvrij gebleekt.

Doe het zero: de inhoud

Het boek bestaat uit zero waste recepten voor alledaagse producten. Van producten om de badkamer mee te poetsen, tot lichaamsverzorging. Nicky en Jessie hebben een duidelijk lijstje met ingrediënten voor je klaarstaan en de stappen zijn dusdanig duidelijk beschreven dat iedereen het kan!

De producten die worden gebruikt, zijn toegankelijk en heb je waarschijnlijk al in huis. Dit maakt dat het interessant is om er iets mee te doen. Het enige wat ik soms een beetje mis, is waar ik andere, minder bekende ingrediënten, zou kunnen kopen. Wel iets om rekening mee te houden: niet alle ingrediënten zijn vegan. In sommige recepten staat bijvoorbeeld bijenwas. Dit is overigens geen enkel probleem, want er staat gewoon bij vermeld hoe je er een vegan variant van kunt maken! 

Conclusie

Wat ik erg leuk vind aan dit boek is dat je nu écht iets kunt gaan doen met de kennis die je hebt. Je hebt het eerste boek trouwens niet per se nodig om het boek te kunnen gebruiken! Dit maakt het toegankelijk voor iedereen. Ik vind beide boeken een aanrader. Ben je geïnteresseerd in een zero waste lifestyle? Twijfel niet langer zou ik zeggen! Jessie en Nicky; ik ben fan!

Doe het zero
Jessie en Nicky Kroon
Lev.
Prijs: €22,99
ISBN 9789400512306

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie