Home Activisme Boekrecensie: Een ander soort zuster

Boekrecensie: Een ander soort zuster

door Willemijn van Elderen

In het boek Een ander soort zuster delen 34 vrouwelijke dierenrechtenactivisten hun verhaal. Van meningen over dierenrechten tot veganisme en activisme in het algemeen. Al deze vrouwen zijn afkomstig uit Nederland of Vlaanderen en delen hun bevindingen in essays, interviews of illustraties. In dit artikel lees je mijn mening over dit boek!

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Willemijn Een ander soort zuster. Benieuwd? Lees snel verder!

Een ander soort zuster: de vormgeving

Zoals je wellicht in eerdere reviews van mij al hebt gelezen; vind ik vormgeving heel belangrijk. Het kan namelijk een boek maken of breken. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de vormgeving van Een ander soort zuster matig vind. Omdat het in principe over powervrouwen gaat, verwacht ik een kaft die dit ook uitstraalt. Helaas moet ik toegeven dat het boek daarin een beetje tekort schiet.

De kaft is vrij simpel en had van mij net een beetje meer karakter mogen krijgen. Wanneer we dan door het boek bladeren, komen we eigenlijk best wel wat grote lappen tekst tegen zonder onderbrekingen. Dit vind ik zonde; het motiveert namelijk niet om een interview te lezen van twaalf pagina’s te lezen wanneer er geen item is dat er écht voor zorgt dat je aandacht wordt vastgehouden. 

Breed scala aan onderwerpen maar toch eenzijdig

Ondanks de verschillende onderwerpen die aan bod zouden komen in het boek; dierenrechten, veganisme en activisme, zijn de verhalen toch redelijk eenzijdig. Veel verhalen richten zich op feminisme en op activisme in het algemeen. Natuurlijk ontzettend belangrijk, maar het rijmt niet helemaal met de tekst op de achterkant van het boek. Hieruit kreeg ik namelijk het idee dat de vrouwelijke activisten hun verhalen deelden over de dingen die zij hebben ondernomen binnen deze stromingen.

De interviews, essays en illustraties delen vooral het persoonlijke verhaal van de activisten, dit hoort er natuurlijk bij maar er wordt niet diep ingegaan op de dingen die zij als activisten hebben gedaan of hebben bereikt. Verder gaat een relatief groot percentage van de aandacht naar feminisme, onderdrukking en racisme en een kleiner percentage naar dierenrechten of veganisme. Ik vind alle onderwerpen interessant en had daarom graag een wat meer gelijke verdeling gezien met wat meer vragen die niet alleen op de personen ingaan maar ook op hun initiatieven.

Lees ook: Ik streed 24 uur lang voor dierenrechten en dit is wat er gebeurde

Zoals ik bij de vormgeving al aangaf, maakte dit het boek met momenten ook wat minder leesbaar. Op sommige stukken haakte ik een beetje af omdat de teksten vrij lang waren. Sommige interviews waren ook meer dan tien pagina’s lang, waardoor het verhaal soms nèt iets te ver uitgerekt werd. Veel interviewvragen kwamen dan ook op hetzelfde neer. 

Conclusie

Ik vind het een ontzettend leuk initiatief om activisten in het zonnetje te zetten en hun kant van het verhaal te lezen. Het idee om de verschillende onderwerpen dierenrechten, veganisme en activisme aan te snijden biedt de mogelijkheid om het boek voor velen toegankelijk te maken. Echter vind ik het jammer dat de verdeling hiervan niet geheel ‘eerlijk’ is. Wanneer de vormgeving iets meer kleur en structuur zou hebben zou dit het boek ook wat makkelijker te lezen maken. Ik vind het idee erg leuk alleen spreekt het boek mij iets minder aan. Maar: zoveel hoofden, zoveel zinnen! Wie weet spreekt het boek jou wel aan! Toch nieuwsgierig geworden? Het boek is te bestellen voor €13,90!

Een ander soort zuster
Geertrui Cazaux en Kiki Baaijens
Pumbo.NI
Prijs: €13,90
ISBN 9789090335568

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie