Home Blog Ik ga mijn titel verdedigen tijdens het WK Havermout in Schotland!

Ik ga mijn titel verdedigen tijdens het WK Havermout in Schotland!

door Miriam Groot

Het is bijna zover: op 8 oktober verdedig ik mijn titel tijdens het World Championship in Porridge Making (WK Havermout). In 2021 won ik als eerste Nederlander het wereldkampioenschap havermoutpap maken — toen nog digitaal vanwege de pandemie. Dit jaar vindt het jaarlijkse evenement weer fysiek plaats in Carrbridge, Schotland.

World Championship Porridge Making of WK Havermout

Dertig deelnemers van over de hele wereld reizen op 8 oktober, het weekend vóór World Porridge Day, naar het Schotse dorpje Carrbridge, waar de 29e editie van het wereldkampioenschap havermoutpap maken plaatsvindt. En wauw: ik ben er daar één van! De deelnemer die de beste traditionele pap kan maken van slechts drie ingrediënten — havergrutten, water en zout — sleept die dag één van de twee trofeeën mee naar huis.

Er is ook een prijs voor de beste ‘speciality porridge’ te winnen, waar deelnemers de vrijheid krijgen om andere ingrediënten toe te voegen aan hun havermoutpap. De vierkoppige jury zal hen beoordelen op originaliteit, smaak, presentatie, en hygiëne.

Lees ook: Ik won het Wereldkampioenschap Havermout!

Oerhollandse tulpenbollen

Ik kijk vooral uit naar dat spektakelstuk. Ik denk dat ik de jury nog best kan verrassen met mijn ingrediënten. Het recept zelf kan ik nog niet vrijgeven, maar wel dat het iets is met tulpenbollen, sparretopjes en Oatly Greek Style havergurt.

De tulp is een van de bekendste nationale symbolen van Nederland, maar de bol heeft tijdens de hongerwinter een nare bijsmaak gekregen. Tijdens de tulpenmanie in 1637 waren tulpenbollen echter evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. De bollen die tijdens de hongerwinter werden gegeten, zijn niet te vergelijken met verse, biologische, eetbare tulpenbollen. Deze zijn juist zoet, stevig, ietwat weeïg en zitten vol zetmeel. Je kunt ze eten door de stamppot, als soep of in schijfjes frituren. Let op: ga niet zomaar voor tulpenbollen uit het tuincentrum als je ze wil proberen, maar kies echt voor eetbare tulpenbollen. Ik koop ze bij Johanna Huiberts, die ook een kookboek over tulpenbollen maakte.

Duurzame tulpensiroop

Niet alleen de bollen worden gebruikt in mijn recept, ook tulpenbladeren worden bij de havermoutpap geserveerd. De fruitslagers van het siroopmerk Roze Bunker maakten een siroop in samenwerking met biologische tulpenboeren. De ‘Dorstige Tulp‘ is een bloemige tulpensiroop met een hint van kruidige laurier en een vleugje aardbei. Ook zit er wat rode peper in, wat weer goed gaat met de aardbeien-rode peperjam die ik bij de havermoutpap ga serveren.

29e editie

Het ‘Golden Spurtle® World Porridge Making Championship’ wordt al sinds 1994 georganiseerd Dit jaar is de 29e editie. In 2021 won ik het WK met mijn recept voor Arancini di farina d’avena: gefrituurde risottoballetjes van havergrutten geïnspireerd op Siciliaanse arancini.

Verder lezen

1 reageren

Ria 15 mei 2023 - 18:14

Nu ben ik wel benieuwd naar het resultaat van deze WK 😉 Klinkt zo bijzonder die Havermout van jou…

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie