Home Blog Geniet van de écht eerlijke thee van TEAmwork Tea

Geniet van de écht eerlijke thee van TEAmwork Tea

door Lauri van Oosterom

Handjes omhoog van alle theeleuten! Zeker nu de temperaturen weer beginnen te dalen, drink ik letterlijk liters thee. Ook als ik een dagje samen met Miriam werk, gaan er vele koppen doorheen. En dan vinden we het wel belangrijk om te weten waar die thee precies vandaan komt. Ook willen we graag weten wat er in de thee zit en natuurlijk wie de thee heeft geplukt. Hebben deze mensen een eerlijk salaris gekregen? We waren dan ook erg blij dat we het thee-abonnement met de eerlijke thee van TEAmwork Tea mochten proberen.

Supermarkthee vs kwaliteitsthee

Thee staat bekend als gezond. In elk theezakje zouden enkel pure ingrediënten zitten, slechts theeblaadjes. Helaas is dat niet helemaal waar. In veel (supermarkt)thee zitten naast theeblaadjes allerlei andere, onnodige, ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld suikerballetjes! Het is alweer eventjes geleden, maar in 2014 maakte Keuringsdienst van Waarde hier een aflevering over. Tip om deze eventjes terug te kijken, dat kan hier. Denk je dus gezond bezig te zijn met je kopjes thee, drink je stiekem alsnog suiker. Deze suiker wordt vaak toegevoegd om meer smaak te geven aan thee. Huh? We leggen het je even kort uit. Door thee met een machine te oogsten beschadigt de theeplant, wat zorgt voor veel kapotte blaadjes en smakeloze takjes. Dit wordt samen tot gruis vermalen en in supermarkttheezakjes gestopt. Om toch nog wat smaak te geven aan de thee, worden er suikerballetjes toegevoegd. Klinkt als de omgekeerde wereld, nietwaar? Wij kiezen liever gewoon voor échte thee! Thee van met de hand geplukte blaadjes van de theeplant. Op deze manier beschadigt de theeplant niet, en behouden de blaadjes gewoon hun natuurlijke volle smaak. 

Eerlijke prijs

We hebben al eerder geschreven over de eerlijke prijs voor producten. Niet alleen voor producten als cashewnoten betalen we eigenlijk veel te weinig, ook thee hoort niet zo ontzettend goedkoop te zijn. Supermarktthee wordt voor zulke lage prijzen verkocht dat dit schade veroorzaakt aan de mens en de planeet. Gelukkig kun je daar heel makkelijk iets aan doen door te investeren in kwaliteitsthee. Dat klinkt misschien heel duur, maar dat valt reuze mee. Thee van goede kwaliteit gaat namelijk ook stukken langer mee en is veel voller van smaak, je kunt er daarom met gemak meerdere kopjes van zetten. Bij TEAmwork Tea kost thee wat het zou móeten kosten, als er niemand wordt uitgebuit en de natuur en de plantages niet uitgeput worden. Bovendien kun je er minimaal twee (maar vaak meer!) écht lekkere kopjes thee mee maken.  

Zelf de plantages bezocht

TEAmwork Tea werd opgericht door Claartje Schoder, die je misschien wel kent van de foodblog Foodness. Het bedrijf bestaat ondertussen alweer 4 jaar, en sinds dit jaar kun je zelfs een speciaal thee-abonnement afsluiten. Claartje wilde graag iets doen om de wereld te verbeteren en na een zoektocht, vele gesprekken en een ontelbaar aantal uren achter de computer stond ze ineens op een plantage in Sri Lanka. Haar beslissing om een eigen theemerk op te zetten kwam, als extra theeleut, niet helemaal uit de lucht vallen. Ze wilde dit graag goed doen. ‘’Ik wilde de mensen zelf ontmoeten, zelf zien dat ze hier echt biologisch en fairtrade werken.’’ Vele jaren later is TEAmwork Tea verder gegroeid en kun je ondertussen vele verschillende smaken thee bestellen. Deze worden, hartstikke makkelijk, gewoon bij je thuisbezorgd. 

NONA Foundation

Wil jij met een goed gevoel echte kwaliteitsthee drinken, waarvan je zeker bent dat de vrouwelijke theepluksters een eerlijk salaris ontvangen? Kies dan voor de thee van TEAmwork Tea. Zij brengen de thee direct van de plantage naar jouw brievenbus, zonder de tussenkomst van allerlei tussenhandelaren die hier maar al te graag aan willen verdienen. Dit zorgt ervoor dat de vrouwelijke theepluksters een eerlijk salaris kunnen ontvangen. Daarnaast steun je met een aankoop bij TEAmwork Tea de NONA Foundation. Deze stichting zet zich in om kansarme meisjes en jonge vrouwen in Sri Lanka die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld een kansrijk leven te geven. Ze worden opgevangen en ondersteund met het opzetten van hun eigen bestaan, bijvoorbeeld door microkredieten te verlenen. 

Thee-abonnement

Alle thee van TEAmwork Tea is met liefde handgeplukt, uiteraard volledig gifvrij en fairtrade. De (losse) thee wordt opgestuurd in plastic-vrije theezakjes, die je na gebruik gewoon bij het GFT-afval kunt weggooien. Op elke verpakking staat duidelijk aangegeven op welke temperatuur je de thee moet zetten. Vooral een goede tip voor iedereen die groene thee nog steeds te bitter vindt. Laat het theewater even afkoelen voor je je thee-ei of plastic-vrije theezakje toegevoegd; je zult zien dat de thee niet bitter smaakt.

Hoewel het woord abonnement misschien afschrikt, is het thee-abonnement van TEAmwork Tea ontzettend flexibel. Je kunt zelf vaste theesmaken kiezen, of je laten verrassen met een verrassingsbox. Heb je voor de komende periode genoeg thee in huis? Dan kun je je abonnement gemakkelijk eventjes pauzeren. Natuurlijk is deze thee ook perfect om cadeau te geven aan een vriend(in), collega of wie dan ook. Want wie houdt er niet van lekkere thee?

Kortom: stop met het drinken van supermarktthee, drink vanaf nu alleen kwaliteitsthee! Niet alleen stukken lekkerder, het is ook nog eens duurzaam en je steunt met een aankoop bij TEAmwork Tea vrouwelijke theepluksters in Sri Lanka. Welke smaak ga jij het eerst proberen? 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TEAmwork Tea. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie