Home Blog Waarom is granaatappel zo gezond?

Waarom is granaatappel zo gezond?

door Lauri van Oosterom

De granaatappel is toch wel een van de mooiste fruitsoorten. En tegelijkertijd laten veel mensen deze vrucht links liggen. Ze vinden hem maar lastig, want hoe krijg je die pitjes eruit? Zonde, want de granaatappel is hartstikke gezond! In dit artikel vertellen we je alles over de granaatappel (wist je bijvoorbeeld dat het een bes is?) en geven we je tips hoe je makkelijk de pitjes uit de granaatappel haalt. Oefening baart kunst! 

Hoewel de granaatappel ook wel de Chinese appel wordt genoemd, komt hij oorspronkelijk uit Iran. Het is zelfs niet eens een appel, de granaatappel is een bessensoort. Best gek voor zo’n grote vrucht, niet? Granaatappels hebben de grote van een flinke sinaasappel en lijken een beetje op een ui. Ze bestaan in een geelachtige en roodachtige variant, en groeien aan bomen die wel acht meter lang kunnen worden. Granaatappels worden gekweekt in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, maar gelukkig ook dichterbij huis rondom de Middellandse Zee. Zo komen de granaatappels van gebana uit Griekenland. 

Granaatappel zit boordevol vitamines en antioxidanten

De pitjes van een granaatappel bevatten een boel vezels, zitten boordevol vitamine B6, B11, C en kalium, en zijn ook een bron van koper. Daarnaast hebben ze een ontstekingsremmende werking. Dat komt omdat de granaatappelpitjes polyfenolen bevatten. Deze sterkte antioxidanten verminderen de kans op hart- en vaatziekten en zorgen voor een gezonde bloeddruk. De granaatappelpitjes hebben een lekkere frisse, zoetzure smaak, die perfect valt te combineren met tal van gerechten. Kortom: hoog tijd om vaker te genieten van een lekkere granaatappel. Dat brengt ons tot de volgende vraag.

Hoe verwijder je de pitjes op een veilige manier uit de granaatappel?

Dat is eigenlijk heel erg simpel. Pak de granaatappel, een snijplank en een goed scherp mes. Snijd de granaatappel door de helft. Pak vervolgens een houten lepel. Klop met de achterkant van de houten lepel op de schil van de granaatappel. De pitjes zouden er nu soepel uit moeten vallen. Vind je dit een beetje spannend? Dan kun je de granaatappelhelften ook in een ruime bak met water leggen. Peuter vervolgens met je vingers de pitjes los. Deze losse pitjes zakken naar de bodem van de bak, en je kunt hierna het water afgieten.

Verzamel de pitjes in een apart bakje en zorg ervoor dat je de witte vliezen niet opeet. En let goed op: zowel het sap van het vruchtvlees als de schil van de granaatappel geven vlekken die niet makkelijk te verwijderen zijn. Ben je bang voor een ongelukje? Doe dan gewoon even een schort om, probleem opgelost. 

Recepten met granaatappel

Je hebt de pitjes succesvol uit de granaatappel gehaald, wat nu? Je kunt de pitjes zo eten, als lekkere snack tussendoor, maar bijvoorbeeld ook zelf granaatappelsap maken. Ook kan je ze gebruiken als frisse toevoeging aan je havermoutontbijtje of over een salade sprenkelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bloemkoolsalade met geroosterde pompoen en kiemen? Een perfect gerecht tijdens de herfstige maanden. Wil je echt iets feestelijks op tafel zetten, dan is deze citrussalade met tahindressing zeker iets voor jou!

Hier koop je biologische granaatappels

De biologische granaatappels van gebana komen uit Griekenland en zijn van de Ermioni-familie. Deze granaatappels hebben soms bruine strepen, zijn niet allemaal even groot en hebben een lichte kleur. Dit doet echter niet af aan de smaak – integendeel: ze zijn juist supersappig en smakelijk. Ze worden handmatig geoogst en gesorteerd, in een niet-plastic verpakking verpakt en per vrachtwagen en schip vervoerd. Alle werknemers hebben een arbeidsovereenkomst en krijgen gegarandeerd een vast loon.    

Wil je dus écht lekkere granaatappels, die op een duurzame, eerlijke en milieuvriendelijke manier zijn geteeld? Bestel je granaatappels dan bij gebana! Dat kan in 2022 nog tot 30/10. In november worden ze dan geleverd, direct van de boer op jouw deurmat.

Granaatappel bewaren

Je kunt granaatappels ongeveer vier weken bewaren in de koelkast of kelder. Wist je dat je granaatappelpitjes ook kunt invriezen? Hiervoor kun je de pitten gewoon in een bakje stoppen en in je vriezer zetten. Op deze manier kun je nog maanden genieten van lekkere granaatappelpitjes!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie