Home Blog Wat is gezonder: een gele of een groene banaan?

Wat is gezonder: een gele of een groene banaan?

door Lauri van Oosterom

Bananen blijven een van de populairste soorten fruit, en terecht. Ze komen in vele soorten en maten. Sommige zijn wat rechter, andere zijn wat krommer. En sommige zijn (nog) groen, terwijl andere geel met bruine spikkels zijn. Vaak wordt gezegd dat je bananen pas kunt eten als ze geel zijn, maar klopt dat wel? En is een gele banaan echt gezonder dan een groene? In dit artikel vertellen we je alles over bananen!

Kun je een groene banaan eten?

Groene bananen hebben niet een al te beste reputatie. Je zou er buikpijn van krijgen, omdat deze onrijp zijn. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, groene bananen zijn zeker eetbaar! Sterker nog, mensen in veel delen van de wereld eten juist liever groene bananen. Zo worden bijvoorbeeld in Azië groene bananen verwerkt in curry, terwijl ze in Oeganda wel van pittige groene bananenpuree houden. Dan komen we meteen bij de volgende vraag: zijn groene bananen ook gezond? Zeker! Zo zitten in groene bananen meer vezels dan in gele bananen. En van veel vezels worden je darmen erg blij! Daarnaast bevatten groene bananen minder suiker en veel vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan kalium, wat ervoor zorgt dat onze bloeddruk stabiel blijft, of vitamine B6. Dat helpt bij het vormen van rode bloedcellen.

Hoe zit het dan met gele bananen, zijn die ook gezond?

Uiteraard! Hoe rijper de banaan, hoe meer suiker deze bevat. Dus hoe meer bruine vlekken een banaan heeft, hoe zoeter die is. Zeer rijpe bananen, die lekker veel bruine spikkels hebben, zijn daarom ook perfect voor bananenbrood. Op die manier hoef je geen extra suiker meer toe te voegen, je bananenbrood is van zichzelf al zoet genoeg. Maar er is meer: ook gele bananen zitten, net als groene, bomvol vezels, vitaminen en mineralen. 

Geel of groen: wat is de beste keuze?

Eigenlijk maakt dat dus niet zoveel uit. Zowel groene als gele bananen zijn een zeer verantwoord tussendoortje. Uiteraard kan het wel zo zijn dat jij bijvoorbeeld een groene banaan niet zo goed kunt verteren en er toch een beetje buikpijn van krijgt, dan moet je gewoon even wachten tot je groene banaan is gerijpt. Andere mensen vinden juist gele bananen te zoet en kiezen liever voor een groenere variant. Doe dus vooral wat voor jou goed voelt.

Wat is gezonder: een gele of een groene banaan?

Hoe worden groene bananen eigenlijk geel?

Wist je dat bananen groen geoogst worden en daarna naar speciale rijpfaciliteiten gaan? Daar komen de bananen in aanraking met een speciaal soort gas wat ervoor zorgt dat ze rijpen. Als je bananen bij gebana bestelt, wordt deze stap overgeslagen en ontvang je de bananen groen. Dit komt doordat gebana de bananen direct bij de boer inkoopt en vervolgens bij jou bezorgt in een grote doos van 18 kilo. Gelukkig kun je de groene bananen ook prima thuis laten rijpen! Bijvoorbeeld door ze, op kamertemperatuur, samen met een appel in een papieren zak te bewaren. Eigenlijk best ideaal, want zo hoef je alleen de bananen te laten rijpen die je meteen gebruikt, de rest kan je nog eventjes bewaren op een droge en koele plek. Zo kun je er stuk voor stuk van genieten of delen met je vrienden, familieleden en buren.

Kies trouwens altijd voor biologische bananen. We hoeven jou vast niet meer te vertellen dat de reguliere bananenteelt niet bepaald bekend staat om de fijne en veilige werkomstandigheden. Zo moeten arbeiders vaak lange dagen werken, krijgen ze weinig betaald en komen ze in aanraking met chemische bestrijdingsmiddelen. Gelukkig is dit niet het geval bij gebana. Als je bij gebana bananen bestelt, ontvang je altijd biologische bananen. Beter voor jou, beter voor de arbeiders en beter voor de wereld. Win-win!

Altijd bruikbaar

Tot slot: bananen zijn nooit te rijp om te gebruiken. Zelfs als jouw banaan al helemaal bruin is, omdat hij onderin de fruitschaal ligt (of je hem bent vergeten in je tas), kun je hem nog prima gebruiken in smoothies, pannenkoeken of andere baksels. Denk bijvoorbeeld aan deze easy vegan bananen flapjacks. Gooi dus nooit een banaan weg, nergens voor nodig. De schil kun je trouwens ook prima gebruiken, lees daarover hier meer.

Wat is jouw favoriete recept met banaan? En houd je meer van groene of juist van gele bananen? Wij zijn benieuwd!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie