Home Blog Dit is waarom het belangrijk is om biologische cacao te kopen

Dit is waarom het belangrijk is om biologische cacao te kopen

door Lauri van Oosterom

Ook een chocoladeliefhebber? Je bent niet de enige, jaarlijks smullen we in Nederland van bijna vijf kilo chocolade per persoon. Je kunt chocolade zo uit het vuistje eten, maar ook gebruikmaken van cacao- of cocoapoeder om allerlei baksels met chocoladesmaak te maken. Waarom is het belangrijk om altijd biologische cacao te kopen? En wat is eigenlijk het verschil tussen cacao en cocoa? In dit artikel vertellen we je alles over chocolade!

Over biologische cacao en de herkomst van cacaopoeder

Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, dat is de vrucht van de cacaoboom. De cacaoboom wordt geteeld op plantages in landen rondom de evenaar, zoals Togo, Ivoorkust, Ghana en Equador. Er zijn tal van verschillende soorten cacaobonen, elke soort heeft weer een unieke eigen smaak. Zodra de cacaoboom een jaar of vier à vijf is, gaat hij bloeien wat zorgt voor kleine witte of roze bloemen. Ook draagt de boom vanaf dat moment constant vruchten. In deze vruchten zitten de cacaobonen verstopt. Na de oogst ondergaan de cacaobonen een natuurlijk gistingsproces, de fermentatie, om belangrijke smaak- en kleurcomponenten te ontwikkelen. Hierna worden de bonen gedroogd en verder verwerkt: ze worden gebroken en gezeefd. Tot slot blijven de nibs (stukken cacaoboon) over. Deze cacaonibs kun je al eten, maar ze kunnen ook verder bewerkt worden door ze te roosteren en vermalen. Dit resulteert in cacaomassa. Door de cacaomassa onder hoge druk uit te persen ontstaan cacaoboter en -poeder. Hier wordt vervolgens chocolade van gemaakt. Wist jij dat witte chocolade geen cacaopoeder bevat, maar enkel cacaoboter? 

Wat is het verschil tussen cacao- en cocoapoeder?

Cacao- en cocoapoeder klinken nagenoeg hetzelfde, maar zijn toch best verschillend. Cacao is de meest rauwe en pure vorm van chocolade, het bevat veel magnesium en antioxidanten. En wordt al jaren over de hele wereld gebruikt voor tal van gezondheidsredenen. Cocoapoeder bestaat uit verhitte cacao, daardoor bevat het minder vezels maar ook minder calorieën dan cacaopoeder. Hoewel cocoapoeder bewerkt is, bevat het nog steeds een heleboel antioxidanten. Cocoapoeder wordt vaak verkocht in een mix met suiker, deze variant kun je beter niet aanschaffen.

De cacao in de chocolade van gebana is afkomstig uit Zuid-Togo, daar wordt het gemaakt van onbehandelde, geroosterde cocoabonen. Omdat deze bonen niet alkalisch zijn, is het poeder lichter van kleur en heeft het een intensere smaak dan het cocoapoeder dat je in de supermarkt kunt vinden. Je kunt in alle (bak)recepten zowel cacao- als cocoapoeder gebruiken naar persoonlijke voorkeur. 

alles over biologische cacao en cocoa

Hoe gebruik je cacao- of cocoapoeder?

Heb jij biologisch cacao- of cocoapoeder gekocht? Dan is het natuurlijk tijd om iets lekkers te gaan maken! Wil je jezelf (en je bezoek) trakteren, dan moet je echt eens deze allerlekkerste tiramisu ooit maken. Of wat dacht je van een heuse salted caramel chocoladecake? Hier ga je geen spijt van krijgen! Ben je toch meer op zoek naar een gezondere snack? Probeer dan eens deze gezonde brownies met frambozen. Je kunt cacao- of cocoapoeder natuurlijk ook gebruiken door je havermout of om chocolademelk te maken. Voeg ook eens een thee- of eetlepel toe aan je chili sin carne, succes gegarandeerd!

De schaduwzijde: een eerlijke prijs voor cacao

Helaas gaat er nog veel verkeerd tijdens de productie van cacao. Zo komt er bijvoorbeeld veel kinderarbeid voor op de plantages; de Keuringsdienst van Waarde besteedde hier al eerder aandacht aan. Hoewel dit al een wat ouder item is, is er sindsdien nog niet erg veel veranderd. Wel is het zo dat gebana in gesprek blijft met chocoladeboeren om oplossingen te vinden voor structurele problemen, zoals het gevecht tegen grote chocoladebedrijven die vaak het land bezitten waar de boeren op telen.

Daarom is het belangrijk om altijd biologische cacao en biologische chocolade te kopen, en te letten op het Fairtrade-keurmerk. Op die manier krijgen lokale boeren een eerlijke prijs voor hun cacaobonen, en kunnen ze ook hun werknemers een eerlijk loon betalen. Door je chocolade bij gebana te kopen, steun je een lokale community van familieboeren in Zuid-Togo. Door samen te werken met de boeren daar, kan gebana hen ondersteunen met dingen als ziektekostenverzekering en gratis studieleningen buiten het cocoaseizoen. In Togo worden cacaobomen geteeld op biologische, onbespoten velden. Én er wordt geïnvesteerd in agrobosbouw, waarbij er, naast het aanplanten van het landbouwgewas, ook bomen worden aangeplant. De cocoaoogst wordt vervolgens per schip naar Europa getransporteerd, wordt in Zwitserland tot chocolade gemaakt en komt daarna via het distributiecentrum van gebana bij jou thuis.

Enthousiast geworden en zin in chocolade? Koop dan vooral die chocoladereep bij gebana. Kun je alsnog genieten van de heerlijke smaak van eerlijke, biologische chocolade. En een gratis tip: de mango, ananas en physalis en pinda’s in pure chocolade zijn fantastisch!

Gebruik jij liever cacao- of cocoapoeder? En wat is jouw favoriete recept met chocolade? Of eet jij liever gewoon chocolade uit het vuistje? We zijn benieuwd!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie