Home Blog Duurzame verf: bestaat het en zo ja, waar vind ik het?

Duurzame verf: bestaat het en zo ja, waar vind ik het?

door Miriam Groot

Tijd voor een nieuwe kleur op de muur? Met een likje verf geef je je huis een simpele, snelle make-over. Dat kan ecologisch, een stuk duurzamer en (vrijwel) geurloos met de duurzame verf van fairf.

Wat is ecologische of duurzame verf?

Laten we beginnen bij het begin: wat maakt verf nu eigenlijk duurzaam? In het geval van fairf betekent dat gebruik maken van hernieuwbare en plantaardige grondstoffen. Hiermee worden de traditionele fossiele grondstoffen stap voor stap vervangen. Verf bestaat voor het grootste deel uit bindmiddel en vulstoffen, bij fairf zijn deze grondstoffen al tussen de 50 procent en 70 procent hernieuwbaar.

Daarnaast is deze duurzame verf gemaakt op waterbasis en bevat het geen gevaarlijke oplosmiddelen of schadelijke stoffen. Dit betekent dat de verf veilig is voor jou en je omgeving. Het is nagenoeg geurloos en de verf is zelfs goedgekeurd voor het gebruik op kinderspeelgoed!

Ook de verpakkingen van verf kunnen duurzamer, veel verf wordt namelijk verkocht in plastic verpakkingen. Fairf let erop dat de impact op het milieu zo laag mogelijk is. Daarom wordt gekozen voor een 100 procent recyclebaar blik, de recyclestroom is erg goed geregeld via het normale restafval. Je moet er wel voor zorgen dat de verfresten in het blik zijn opgedroogd. Dit blik wordt vervolgens verpakt en beschermd met 100 procent FSC-gerecycled karton tijdens de verzending.

Lees ook: Buying in bulk: duurzaam, maar hoe bewaar je het?

duurzame muurverf van fairf review
Op de muur: flamingo, op de deur: Robert

Welke verf is duurzaam?

Tegenwoordig kun je duurzame verf makkelijk online kopen. Bij www.fairf.eu vind je de duurzame verf van fairf. Dit merk produceert muurverf, voorstrijk en lak in ontzettend veel verschillende kleuren. Bedenk een kleur en ze hebben het, dat weet ik zeker!

Fairf zégt niet alleen zelf duurzaam te zijn: het merk voldoet ook aan de strenge eisen op het gebied van milieu en kwaliteit. Zo is het merk gecertificeerd met het EU Ecolabel, het Eurofins emissie label, voldoet het aan de COT-kwaliteitsnormen en is het een Baril plantbased product. Alsof dat nog niet genoeg is, mag het merk nog meer keurmerken dragen. Dat kun je lezen op de website.

Waar moet je op letten bij duurzame muurverf?

Er zijn een aantal dingen om in de gaten te houden om te zien of je muurverf duurzaam is. Zo kun je controleren of er gebruik is gemaakt van fossiele grondstoffen of juist hernieuwbare en plantaardige grondstoffen. Dat laatste is natuurlijk wat je wil. Check ook de keurmerken zoals hierboven genoemd. 

Wat ook heel belangrijk is om op te letten, is dat je de juiste verf voor de juiste ondergrond kiest. De kleur kan mooi zijn, maar het duurzaamst is het natuurlijk wanneer het goed blijft zitten. Gebruik voorstrijk voor een sterk zuigende ondergrond, muurverf voor de muur, multiprimer als grondverf of voorlak en lakverf voor daar overheen. Weet je het niet zeker? Vraag het dan aan de verkoper of check de verpakking. Op de website van fairf staat per verfsoort goed uitgelegd waar je wat voor gebruikt en hoeveel je er waarschijnlijk van nodig gaat hebben.

Lees ook: Hoe duurzaam zijn cashewnoten? Dit moet je erover weten

De fairf kleuren die ik heb gekozen

In de herfst van 2022 zijn wij verhuisd naar een grotere huurwoning. Hier hebben we alles geverfd, van muren tot plafonds en van deuren en kozijnen tot DIY meubels. Voor dat laatste heb ik me vooral door Pinterest en TikTok-video’s laten inspireren. Is dat niet zonde voor een huurhuis, vraag je je misschien af? Welnee, het belangrijkste is dat je je fijn voelt in een huis. Ik vind het juist een simpele manier om je huis helemaal eigen te laten voelen — of het nu een huurhuis, kantoor of koopwoning is.

duurzame muurverf van fairf review
Op de muur: flamingo, op de deur: Robert

Mommy Paint en 24 tinten wit

We kozen de fairf kleuren bij onze donkerblauwe bank en na een flinke tijd kleurcombinaties bekijken op Pinterest, kwamen we tot de conclusie dat een warme roze goed bij ons zou passen. We gingen voor flamingo uit de Mommy Paint-collectie voor beneden in combinatie met Robert uit de 24 tinten wit-collectie op het plafond en de muren die we wit wilden laten. Op de slaapkamer kozen we krab, een warme, donkerdere rood/roze. Wederom gecombineerd met de witte Robert. 

Voor de logeerkamer hadden we het thema ‘roze kat’ bedacht, dus de muur is Cindy-roze en de kamer staat en hangt vol met kattendecoratie. Verder hebben we in het toilet en de hal wat mintgroen in de kleur Lynn verwerkt, zodat niet ALLES roze zou zijn. Al met al zijn we supertevreden met de kleuren die we hebben gekozen! Fijn ook dat we niet in de vieze verflucht hoefden te zitten én dat we zeker wisten dat het veilig was voor onze katten.

Is fairf een aanrader? Ja, absolute aanrader.

Dit artikel is tot stand gekomen met gekregen producten. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie