Home Ontbijt Het beste vegan bananenbrood OOIT

Het beste vegan bananenbrood OOIT

door Miriam Groot

Volgens mij zijn er maar weinig mensen die nog nooit van hun leven eens stukje bananenbrood in hun mond hebben mogen stoppen. Ik heb er in ieder geval een hoop geprobeerd, maar het perfecte bananenbrood heb ik nooit kunnen maken …tot nu.

DSC_0479-01.jpeg

Bij bananenbrood gaat het erom dat de basis goed is. Rijpe bananen, het liefst die met die bruine vlekjes, doen het het beste. Deze bananen zijn het zoetst, waardoor je minder suiker nodig zult hebben. Dit bananenbrood bevat kokosbloesemsuiker en is dus vrij van geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zijn suikers waarbij alle mineralen en vitaminen eruit zijn zijn gefilterd, tot er zuivere suiker is overgebleven. Zonde, toch?

Verder kun je bij bananenbrood eindeloos variëren. Ik ging voor pecannoten en twee halve bananen op de bovenkant, maar ook chocolade, bessen en zaden kunnen een bijzondere twist geven.

DSC_0483-01

Om het geheel te binden, gebruikte ik de eivervangers van Orgran. Een theelepel van dit magische poeder gemengd met een paar drupjes water doet wonderen. Echt waar. Orgran producten vind je in natuurwinkels (bijvoorbeeld Ekoplaza), maar ook gewoon bij de Appie. Mocht je geen Orgran eivervangers kunnen vinden (ik zou blijven zoeken, het is het echt waard), dan kun je een eetlepel lijn- of chiazaad mengen met drie eetlepels water.

DSC_0488-01

Wat je nodig hebt (voor 10-12 plakjes):

 • 3 kleine (of 2 grote) rijpe bananen
 • 45 gram kokosbloesemsuiker
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 120 milliliter amandelmelk (ongezoet)
 • 1/4 theelepel vanille
 • 250 gram tarwebloem (je kunt dit vervangen voor een glutenvrije mix)
 • 1 eivervanger (ik gebruikte die van Orgran)
 • 1 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • Optioneel: 1 banaan voor garnering
 • Optioneel: pecannoten voor garnering

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een cakeblik met bakpapier. Prak de bananen fijn. Je kunt hier het beste overrijpe bananen gebruiken, omdat deze het zoetst zijn. Meng deze met de kokosbloesemsuiker (dit is een van de betere suikers), zonnebloemolie, amandelmelk, vanille en de eivervanger. In een andere kom voeg je de tarwebloem, bakpoeder en kaneel samen. Mix de droge ingrediënten door de natte ingrediënten tot er een glad, maar enigszins stug mengsel ontstaat. Giet het mengsel in het cakeblik en beleg eventueel met je favoriete toppings. Ik ging voor twee halve bananen en wat gebroken pecannoten. Bak het bananenbrood voor 35-40 minuten. Test of deze gaar is door met een satéprikker in het midden te steken. Komt deze er schoon uit, dan is-ie klaar!

Heb jij dit bananenbrood gemaakt? Deel ‘m dan op Instagram en vergeet vooral The Veggie Reporter niet te taggen!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie