Indruk maken op je liefje, (schoon)ouders, vrienden of verre neef? Maak deze soep. Zoete aardappelsoep met prei, kokos en gember heeft mijn hart verovert. Nu dat van jou nog.
Ik heb eerder zoete aardappelsoep gemaakt en ik moet zeggen: dat is eigenlijk altijd wel een succes. Zoete aardappel maakt je soep lekker vullend, maar ook heel romig. Toch is deze variant van de oranje soep mijn favoriet. De kokos, gember en rode peper laten het wat Aziatisch smaken. De prei als garnering geeft een bite. Maar vooral belangrijk: hij is super simpel om te maken!
Het fijne aan soepen die je met de staafmixer pureert, is dat je je niet druk hoeft te maken om hoe klein/groot/dik/dun/mooi/lelijk je de groenten snijdt. Je pureert het toch. Bij de zoete aardappel heb ik me wel aan stukken van zo’n 2cm gehouden, maar als je ze liever groter snijdt: prima. De kooktijd wordt dan wel iets langer, maar als je er met een vork makkelijk in kunt prikken, zijn ze gaar.
Zoete aardappelsoep met prei en kokos
Ingrediënten
- 3 grote zoete aardappelen geschild en in stukken van ±2cm
- 2 stuks prei
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper of een halve om het minder pittig te maken
- 2 cm gember
- 1 blikje kokosmelk
- 1 flinke theelepel komijnzaad heel
- 1 flinke theelepel korianderzaad heel
- 1 1/2 bouillonblokje opgelost in 1L water
- olijfolie om in te bakken
Instructies
- Snijd de prei in ringen en scheidt het wit van het groen. Snijd ook de ui en de knoflook fijn.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak het witte deel van de prei, de ui en de knoflook voor zo'n twee minuten.
- Rasp de gember boven de pan en voeg ook de rode peper toe als je deze fijngesneden hebt. Bak nog een minuutje mee.
- Rooster ondertussen de komijnzaden en korianderzaden ongeveer een minuut op middelhoog vuur. Maal ze vervolgens fijn met een vijzel.
- Voeg de zoete aardappel en de kruiden toe, maar hou een theelepel van het kruidenmengsel achter. Bak nog een minuut en giet vervolgens de kokosmelk en de bouillon in de pan.
- Breng aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen.
- Als de zoete aardappel zacht is, kun je de soep pureren tot een glad mengsel. Voeg zout en peper toe naar smaak. Laat de pan nog even op het vuur staan.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak het groene deel van de prei hierin samen met de overgebleven kruiden voor drie minuten.
- Garneer de soep met de prei.
Dit recept maakte ik in samenwerking met Hofweb.
Over Hofweb
Een tijdje terug werd ik benaderd door Hofweb. Of het me leuk leek om wat spulletjes bij ze te bestellen, zodat ik er recepten mee kon maken. Ik had geen idee wat Hofweb was, maar toen ik het opzocht, riep (lees: mailde) ik volmondig JA! Dit is het eerste recept uit een serie van drie.
Hofweb is een biologische online supermarkt die, zoals zij dat zeggen, de de biologische boer en consument bij elkaar brengt. Jij stopt de groenten in je virtuele winkelmandje, de boer haalt ze van het land als jouw bestelling binnen is en zorgt ervoor dat de producten vers bij jou worden bezorgd. De boeren weten waar het heengaat en jij weet waar het vandaan komt. Met dat idee is Hofweb door een aantal telers opgezet.
Het zijn niet alleen groenten en fruit die je kunt bestellen. Ook brood, (plantaardige) melk, kruiden en producten voor in het huishouden zijn op de website te vinden. Wat mij het meest aansprak, was de aparte sectie voor vega en vegan. Hier vind je een ruim aanbod aan plantaardige vleesvervangers, spreads, vegan yoghurt en zelfs kant-en-klare vegan maaltijden. Dat je ook vlees, vis en eieren kunt bestellen, maakt voor mij dan al niet meer uit.
Pluspunten: het is biologisch, vers, lokaal, super vegan friendly en er worden eerlijke prijzen gehanteerd. Hofweb is online en dus in heel Nederland bereikbaar en je kunt er echt álles vinden.
Minpunten: Ik heb één klein minpuntje en dat is dat de spullen in kratten bezorgd worden. Die moeten weer ingeleverd worden, tenzij je statiegeld neerlegt. Je zult dus opnieuw een bestelling moeten plaatsen. Dat is dan weer geen minpuntje (zie pluspunten 😉 ), dus eigenlijk kan ik dit beter weglaten.
Benieuwd geworden? Kijk dan op www.hofweb.nl. Ik werd vooral blij van dit filmpje, dat alles nog een keer goed uitlegt en de boeren een gezicht geeft.