Home Glutenvrij Healthy zwarte bonen brownies (glutenvrij)

Healthy zwarte bonen brownies (glutenvrij)

door Miriam Groot

Een recept voor gezonde brownies van zwarte bonen… Het bestaat! Deze vegan brownies zitten bomvol eiwitten en zijn vrij van meel, gluten en geraffineerde suikers, maar het belangrijkste is dat ze nog lekker zijn ook!

Naar recept gaan

Ik was altijd een beetje sceptisch over zwarte bonen brownies. Ik heb het namelijk eerder voorbij zien komen, maar ik kon me niet voorstellen dat dit lekker zou zijn. Toen ik een flinke batch zwarte bonen had gekookt (ik was een beetje uitgeschoten toen ik de droge bonen in de week zette), vond ik dat ik wel moest.

dsc_0160-01dsc_0158-01dsc_0155-01

Ik ben gek op bonen. Vroeger had ik het er niet zo op, maar nu vind ik het super om ze in allerlei gerechten te gebruiken. Elke boon heeft zo zijn eigen gezondheidsvoordelen, maar allemaal zitten ze vol met eiwitten. Dit maakt bonen een zeer goede vervanger van vlees.

Tegenwoordig kook ik mijn bonen zelf. Door ze een nachtje te weken, kun je de kooktijd verminderen. Die kooktijd schrikt veel mensen af volgens mij, maar niets is zo lekker als zelf gekookte bonen!

Natuurlijk zijn bonen uit blik ook prima. Je kunt deze heel goed gebruiken in dit recept. Zorg er wel altijd voor dat je de bonen goed afspoelt, of het nu zwarte, bruine, witte of regenboog bonen zijn (ik noem maar wat). Zo verwijder je eventuele gifstoffen die de bonen vrijlaten in het vocht, maar ook overtollig zout.

dsc_0167-03dsc_0157-01

Maar goed. Zwarte bonen brownies dus. Op de foto’s zien deze brownies er meer uit als muffins of cupcakes. Ik heb momenteel in Zweden geen brownieblik, maar wel een heleboel siliconen muffinvormpjes. Die werken ook goed en bovendien scheelt het weer wat snijwerk 🙂

Deze brownies zijn zoet, maar vrij van geraffineerde suikers. Daarbij zijn ze enigszins vochtig, zoals het hoort bij brownies. Je kunt ze versieren hoe je maar wilt. Ik heb wat pompoenpitten, raw cacao nibs en rozijnen door het beslag geschept, maar voel je vrij om hier zelf creatief in te zijn.

Op naar het recept!

dsc_0153-02

Healthy zwarte bonen brownies (glutenvrij)

Miriam Groot
Vegan brownies van zwarte bonen, who knew! Niemand zal merken dat deze chocolade brownies eigenlijk super gezond zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens vrij van meel, geraffineerde suikers, én gluten!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Snack
Keuken American, Vegan
Porties 12 stuks

Ingrediënten
  

 • 1 blik zwarte bonen ± 400 gram
 • 2 eivervangers* ik gebruikte die van Orgran
 • 75 gram cacaopoeder fairtrade
 • 4 el agave siroop
 • 70 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl vanille
 • flinke snuf zout
 • 3 el olijfolie

optioneel

 • pompoenpitten
 • raw cacao nibs
 • gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels of cranberries

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Spoel de zwarte bonen goed af.
 • Voeg ze, samen met de cacaopoeder, agave siroop, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, vanille, zout en olijfolie toe aan een keukenmachine of blender.
 • Pureer tot een dikke, maar gladde massa.
 • Je kunt er hier voor kiezen om bijvoorbeeld pompoenpitten, raw cacao nibs en gedroogd fruit door het beslag te roeren. Ik ging voor alle drie en koos bij gedroogd fruit voor rozijnen.
 • Bekleed een brownieblik met bakpapier en verdeel het beslag hierover.** Ik beschik op het moment niet over een brownieblik, dus ik heb siliconen muffinvormpjes gebruikt
 • Strooi er eventueel nog at pompoenpitten en raw cacao nibs over.
 • Bak de brownies voor minstens 30 minuten, of tot de bovenkant helemaal droog is en er scheurtjes in ontstaan.
 • Serveer zo, of met een bolletje vegan ijs (aanrader!).
 • Deze brownies kun je tot een week bewaren in een afgesloten bak, maar je kunt ze ook heel goed invriezen.

Notities

* als eivervanger kun je bijvoorbeeld een eetlepel gebroken lijnzaad of chiazaad met 2 eetlepels water mengen en dit even laten staan, maar je kunt ook kant-en-klare vegan eivervangers kopen.
** Door je vingers of een lepel nat te maken, kun je het beslag makkelijker verspreiden.
Trefwoord autumn, breakfast, cake, cookies, dairy-free, dessert, fall, gluten free, less than 10 ingredients, lunch, snacks, spring, summer, sweet, vegan, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

dsc_0164-02dsc_0156-02

Heb jij deze soep gemaakt? Laat het me even weten, ik ben benieuwd!
instagramfacebookyoutube

Verder lezen

1 reageren

10 Vegan recepten met bonen – Plantbites 20 januari 2022 - 10:17

[…] Recept: Zwarte bonen brownies […]

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie