Home Lunch Basisrecept voor vegan Hollandse pannenkoeken

Basisrecept voor vegan Hollandse pannenkoeken

door Miriam Groot

Dit is een recept voor Hollandse pannenkoeken zoals ze horen te zijn. Zoals moeder ze bakte, maar dan vegan – en nog makkelijker om te maken ook. Lekker met stroop, appel of vegan kaas!

Naar recept gaan

De pannenkoeken van mijn moeder

Mijn moeder maakt de beste pannenkoeken. Punt. Ik herinner mij die grote beslagkom van vroeger, die tot de rand gevuld was met pannenkoekenbeslag. Er zaten altijd pitjes en havervlokken in, want mijn moeder vond dat het wel een beetje voedzaam moest zijn.

Met een pollepel verdeelde zij het beslag over meerdere koekenpannen en als ik lief keek, mocht ik ook een pannenkoek maken. Ondertussen werd er een fruitsalade in elkaar geflanst en maakte mijn vader een stapel met plakjes kaas voor tussen de kaaspannenkoeken. Wanneer de stapel met pannenkoeken minstens een liniaal hoog was, schoven we aan tafel. Het pannenkoekenfeest kon beginnen.

Kleine aanpassingen

Vandaag de dag gaat dit eigenlijk nog steeds zo, maar zijn er een paar kleine aanpassingen gedaan. Zo snijdt mijn vader geen plakjes kaas meer, maar liggen er appelpartjes en veganistische kaas klaar voor op de pannenkoeken. Het beslag bevat nog steeds die pitjes en havervlokken, maar geen eieren of koemelk. De eieren worden nu gewoon weggelaten. De melk is vervangen door een variant op basis van haver, soja of amandelen. Als mijn kleine nichtje lief kijkt, mag ze ook een pannenkoek maken. En ik trouwens ook.

Voedzame pannenkoeken

Inmiddels heb ik de skills van mijn moeder wat betreft het bakken van de beste, Hollandse pannenkoeken. Regelmatig bak ik er een paar voor het ontbijt, of, als het zomaar feest is, voor het diner. Want zeg nu zelf, zijn pannenkoeken voor het avondeten niet het allerbeste ooit? Natuurlijk wel met een fruitsalade en een gezonde soep vooraf, want daar heeft mijn moeder absoluut gelijk in. Het moet natuurlijk wel voedzaam blijven.

Op naar het recept

Geniet van het recept! Ik vind de pannenkoeken heerlijk met wat (appel)stroop, plakjes appel of vegan kaas, maar ga los zoals je wil. Ook lekker als topping: deze kokos bacon bites en/of deze heerlijke lemon curd. En wat dacht je van deze frisse doperwten-muntsoep vooraf? Lekkeeerrrrrrr!

Basisrecept voor vegan, Hollandse pannenkoeken

Miriam Groot
Gewoon pannenkoeken zoals je ze kent, maar dan helemaal plantaardig en supermakkelijk te maken. Lekker met stroop, appel of vegan kaas.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Breakfast, Dessert, Main Course
Keuken Dutch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 300 gram speltmeel
 • 6 eetlepels havervlokken
 • 800 milliliter plantaardige melk
 • 1 flinke theelepel bakpoeder
 • snufje zout

Of

 • 1 pak pannenkoekenmix van 400 gram biologisch en meergranen
 • 6 eetlepels havervlokken
 • 1 liter plantaardige melk of de hoeveelheid die op de verpakking staat
 • 1 eetlepel maizena
 • olie om in te bakken

Instructies
 

 • Meng alle ingrediënten door elkaar. Als je kant-en-klare pannenkoekenmix gebruikt, kun je de bakpoeder en het zout weglaten. Roer met een garde tot een glad beslag.
 • Verhit wat olie in een koekenpan en giet een deel van het beslag in de pan, zodat de bodem bedekt is. Ik gebruik hier meestal een maatcup van 1/3 cup voor. Bak de pannenkoek op middelhoge temperatuur aan beide zijden bruin en gaar. Herhaal voor de rest van het beslag.
 • Wil je appelpannenkoeken maken? Druk dan zachtjes een aantal dunne plakjes appel in het beslag wanneer je het er net ingiet.
 • Wil je kaaspannenkoeken maken? Beleg de pannenkoek wanneer je deze net omgekeerd hebt voor de helft met kaas. Vouw dubbel, zodat de kaas aan de binnenkant van de opgevouwen pannenkoek zit. Bak aan beide zijden bruin en gaar.
 • Serveer de pannenkoeken met je favoriete toppings!
Trefwoord autumn, breakfast, dairy-free, dessert, fall, fruit, less than 10 ingredients, lunch, snacks, spread, spring, summer, sweet, under 30 minutes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

3 Reacties

Ruth Gistelinck 11 oktober 2020 - 12:42

5 sterren
Super recept! Ik had nog nooit havervlokken in mijn pannenkoekenbeslag gedaan maar het werkt prima en is inderdaad lekker voedzaam zo!

Reageer
The Veggie Reporter 12 oktober 2020 - 09:27

Aaaa, wat fijn om te horen. Dank, Ruth!

Reageer
Astrid 18 oktober 2020 - 13:48

5 sterren
Ze waren super lekker! Nog een tip van mijn moeder; wij raspen de appel zodat je de appel smaak over de hele pannenkoek kan verdelen met een vleugje kaneel erbij uiteraard 🙂

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie